Δύο μέρες πριν τις εκλογές Ιουνίου 2023 διέρρευσε η «λίστα Ασημακοπούλου»

Από μέρα σε μέρα αναμένεται η απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τη διαβόητη υπόθεση της αποστολής email στους Έλληνες του εξωτερικού από την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Ήδη, όμως, η Αρχή απέστειλε σε όλους τους εμπλεκόμενους πολυσέλιδο κείμενο προκαταρκτικών ευρημάτων, από το οποίο προκύπτουν πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα σχετικά με το φλέγον ζήτημα: από ποιον και πότε άρχισε η διαρροή των δεδομένων. Με άλλα λόγια, πού έγκειται η βασική ευθύνη για τη σκοτεινή και πρωτοφανή αυτή υπόθεση. Πρόκειται για τη νυν ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών; Για την πρώην ηγεσία (αυτή που «έκανε κουμάντο» πριν την υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία διενήργησε τιςεκλογές του Μαΐου 2023); Για άλλο κυβερνητικό κέντρο; Για το νυν (αλλά και πρώην) κυβερνόν κόμμα;

Πότε και ποιος ξεκίνησε τη διαρροή

Αναλυτικά:

Πρώτον, από το κείμενο προκαταρκτικών ευρημάτων της Αρχής προκύπτει πληροφόρηση σχετικά με το -κρίσιμο- ζήτημα του χρόνου διαρροής της λίστας(που οδηγεί σε συμπεράσματα και σχετικά με την ταυτοποίηση των υπευθύνων): Εστάλη, μέσω της δημοφιλούς εφαρμογής WhatsApp, στον πρώτοΓραμματέα Αποδήμων της ΝΔ, Νίκο Θεοδωρόπουλο, στις 23 Ιουνίου του 2023. Δύο ημέρες, δηλαδή, πριν τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2023, την περίοδο της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτουμε σήμερα, η Αρχή έχει στη διάθεση της φωτογραφία οθόνης (screenshot) με την συγκεκριμένη ημερομηνία, στην οποία όμως δεν φαίνεται το όνομα του αποστολέα. Συνάγεται ότι το screenshot προέρχεται από την κατάθεση ίτε δια ζώσης στη διάρκεια της σχετικής συνεδρίασης της ολομέλειας της Αρχής, είτε και μέσω υπομνήματος) του ίδιου του κ. Θεοδωρόπουλου, ο οποίος όπωςεικάζεται– φρόντισε να απαλείψει το όνομα του αποστολέα, ώστε να μην εμπλέξει και άλλα πρόσωπα στη δυσώδη αυτή υπόθεση.
Δεύτερον, σε ό,τι αφορά ακριβώς το πρόσωπο που έστειλε τη λίστα, ανοίγοντας τον Ασκό του Αιόλου: Στη διάρκεια της συνεδρίασης της ολομέλειας της Αρχής, τη Μεγάλη Δευτέρα, όταν ο κ. Θεοδωρόπουλος ρωτήθηκε ποιος του έστειλε τη λίστα, δεν αποκάλυψε το όνομα, το οποίο είπε ότι θα αναφέρει σε υπόμνημα του (την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, πάντως, δεν έχει γίνει γνωστό αν όντως το έπραξε μέσω του υπομνήματός του ή το απέφυγε τελικά, αξιοποιώντας την «ασφάλεια» της απουσίας απευθείας αντιλόγου στο γραπτό του). Ο ίδιος, πάντως, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για στέλεχος τηςνυν ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών.

Εκτός κάδρου η νυν ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών

Ο συνδυασμός των ευρημάτων αφήνει έξω από το κάδρο των ευθυνών τη σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, αφού η διαρροή έγινε πριν Κεραμέως και Λιβάνιος αναλάβουν το Υπουργείο. Η λογική οδηγεί στο συμπέρασμα ότικάποιος εκμεταλλεύθηκε την «ουδέτερη» περίοδο της υπηρεσιακής κυβέρνησης και την αναμπουμπούλα των εκλογών για να βάλει στο χέρι τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων πολιτών του εξωτερικού (που είχαν γραφτεί ώστε να ψηφίσουν στις εκλογές του Μαΐου του 2023) και να τα αξιοποιήσει για κομματικούς λόγους. Ο ίδιος δρόμος σκέψης καταδεικνύει ως πιθανότερο το ενδεχόμενο να διαθέτει τις σχετικές προσβάσεις, πρόσωπο που σχετίζεται με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ακριβώς δύο εβδομάδες πριν την Κυριακή των ευρωεκλογών, πάντως, σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει διαμηνύσει στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα την κρισιμότητα να εκδοθεί η οριστική απόφαση που θα ρίχνει άπλετο φως σε ευθύνες και υπευθύνους, πριν την κάλπη, ώστε οι ψηφοφόροι να επιλέξουν λαμβάνοντας υπόψη τους και αυτή την (σοβαρή) παράμετρο.