Δυσάρεστη απόφαση για μετακίνηση εκτός νομού και απαγόρευση κυκλοφορίας

Τα άσχημα μαντάτα φτάνουν από το… μέτωπο της μετακίνησης εκτός νομού, αλλά και της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

«Είμαστε σε μια σταθεροποίηση της επιδημίας στην Ελλάδα με την έννοια ότι δεν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 5000 ενεργά κρούσματα και στην Αττική είναι τα μισά» ανέφερε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας, Νικόλαος Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. «Έχουμε συνθήκες υψηλής υγειονομικής επιφυλακής στο κέντρο της Αθήνας» πρόσθεσε.

Όπως τόνισε χρειάζεται μια προσοχή από όσους κατεβαίνουν για ψώνια στην Ερμού γιατί όπου υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, υπάρχει και διασπορά…

«Σήμερα αποκλείεται να επιτρέψουμε στη συνεδρίαση τη μετακίνηση από νομό σε νομό, τις επόμενες εβδομάδες θα το δούμε» υπογράμμισε.

Ο κ. Σύψας, τέλος, πρόσθεσε ότι «έχει νόημα η απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ, το βασικότερο όπλο είναι αυτό, τα άλλα είναι συμπληρωματικά, Δεν θέλω να κάνω προβλέψεις αλλά θα παραμείνει».

Το… επισημοποίησε ο Χαρδαλιάς

Τι θα ισχύει από 25/1 και για μια τουλάχιστον εβδομάδα για μετακίνηση εκτός νομού και απαγόρευση κυκλοφορίας. Όλα τα μέτρα.

Ανακοινώσεις για την μετακίνηση εκτός νομού, την απαγόρευση κυκλοφορίας και τα μέτρα που έρχονται ή φεύγουν από την ζωή μας, έκανε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας παρουσίασε από το υπουργείο Υγείας, τις αποφάσεις που έλαβαν το «πράσινο φως» από την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Καταρχάς, οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν θα είναι σε ισχύ από την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου και για μια εβδομάδα (εως 1η Φεβρουαρίου), καθώς στο τέλος κάθε εβδομάδας, οι ειδικοί θα συνεδριάσουν εκ νέου για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Η επιδημιολογική εικόνα λοιπόν στην Ελλάδα δείχνει πως τα μέτρα που ήδη υπάρχουν, πρέπει να λάβουν νέα παράταση. Έτσι, παραμένουν απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 21:00 και 05:00, περιορισμοί στις μετακινήσεις εκτός νομούSMS στο 13033 και μάσκες παντού, παραμένουν στη ζωή μας, παρά τις προσπάθειες που γίνονται για ολική άρση του lockdown.

Παράλληλα, τα Λύκεια και τα Γυμνάσια ανοίγουν από την 1η Φεβρουαρίου σε όλη την χώρα. Εξαίρεση είναι οι «κόκκινες» περιοχές, όπου ανοίγουν μόνο τα Γυμνάσια, ενώ οι μαθητές του Λυκείου θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση.

Επίσης, από 1 Φεβρουαρίου σηκώνουν ρολά τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ. Βεβαίως, η συγκεκριμένη απόφαση θα ληφθεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Παρατείνεται για μια ακόμη εβδομάδα το lockdown ενώ δεν επιτρέπεται και πάλι η μετακίνηση από νομό σε νομό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Αυτό σημαίνει πως τα μηνύματα για τις μετακινήσεις θα συνεχιστούν όπως και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21.00 μέχρι και τις 05.00 το πρωί.

Παράλληλα ο κ.Χαρδαλιάς τόνισε πως παρατείνεται η απαγόρευση για το κυνήγι και το ψάρεμα για τουλάχιστον μια εβδομάδα. Εξαίρεση όσον αφορά το κυνήγι θα αποτελέσουν οι περιφερειακές ενότητες Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης όπου θα επιτρέπεται το κυνήγι αγριόχοιρου εντός της κάθε περιφέρειας. Τα άτομα που επιτρέπονται στο κυνήγι είναι μέχρι 4 και μέχρι 2 στο αυτοκίνητο. Σε περίπτωση παράβασης εκτός από τα χρηματικά πρόστιμα θα αναστέλλονται και οι άδειες.

Όσον αφορά τα καταστήματα ΟΠΑΠ ανοίγουν την 1η Φεβρουαρίου αλλά όχι τα ΟΠΑΠ play με την προϋπόθεση ότι κάτι τέτοιο θα επιτραπεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Στα ταξί θα επιτρέπονται 2 άτομα.

Σε Ανθήλη, Παλαίκαστρο, Κάλυμνο και Αργολίδα από Δευτέρα 25 Ιανουαρίου αίρονται τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.

Συγκεκριμένα όπως τόνισε ο κ.Χαρδαλιάς σε συνέχεια, της σημερινής σύσκεψης της Επιτροπής, αποφασίστηκαν τα εξής:

– Τα υφιστάμενα μέτρα παρατείνονται για ακόμα μία εβδομάδα. Δηλαδή και για την επόμενη εβδομάδα δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό, εξακολουθούν να ισχύουν τα SMS και οι έντυπες δηλώσεις και δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, με τις εξαιρέσεις που έχουν προβλεφθεί. Επίσης, η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

– Παράταση της απαγόρευσης του κυνηγιού και του ψαρέματος. Από την παράταση της απαγόρευσης εξαιρούνται οι Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης όπου στο πλαίσιο της πρόληψης της μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας θα επιτραπεί το κυνήγι αγριόχοιρου μόνο σε αυτές τις τρεις περιφερειακές ενότητες. Στην περίπτωση αυτή το κυνήγι θα επιτρέπεται εντός της περιφερειακής ενότητας και μόνο και έως τέσσερα άτομα – δύο σε κάθε αυτοκίνητο. Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών όρων θα επιβάλλεται εκτός των προβλεπόμενων κυρώσεων και ανάκληση της σχετικής άδειας κυνηγιού και απαγόρευση λήψης νέας άδειας για μία τριετία.

Το θέμα του κυνηγιού και του ψαρέματος θα συζητηθεί και την επόμενη Παρασκευή ενώ θα ανοίξει και η συζήτηση για το θέμα των αθλητικών δραστηριοτήτων.

Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές που έχουν νοικιασμένα σπίτια στον τόπο σπουδών τους να πάνε εντός 72 ωρών να αδειάσουν, ξενοικιάσουν τις φοιτητικές τους κατοικίες εφόσον το επιθυμούν, με απαραίτητο αποδεικτικό τη λήξη του μισθωτηρίου από το TAXISNET).

Υπενθυμίζεται, πως σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, μετακίνηση από νομό σε νομό δεν επιτρέπεται παρά μόνο στις εξής 6 περιπτώσεις:

  • Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία. Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη και επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή, π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού. Πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
  • Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους. Αφορά διαζευγμένους ή σε διάσταση γονείς με αποδεικτό έγγραφο
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής