Δυτική Μακεδονία: Αναστάτωση από μεταλλαγμένους ιούς σε μινκ σε κατοίκους της περιοχής

Αναστάτωση επικρατεί από το πρωί στη Δυτική Μακεδονία, στους εκτροφείς των μινκ αλλά και σε κατοίκους σχετικά με τη μετάδοση μεταλλαγμένων ιών από τα γουνοφόρα ζώα σε 120 κατοίκους της Κοζάνης, των Γρεβενών και της Καστοριάς.

Κεραυνός εν αιθρία έχει πέσει από το πρωί στη Δυτική Μακεδονία, με την είδηση περί μεταλλαγμένων ιών από μινκ που έχουν μεταδοθεί σε ανθρώπους.

«Δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση, ούτε από το αρμόδιο υπουργείο (σ.σ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), ούτε και από τον ΕΟΔΥ» αναφέρουν έγκυρες πηγές στο GRTimes.gr σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι πρόκειται «για μια πολύ περίεργη κατάσταση» εξηγώντας ότι σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται σε εντοπισμό του ιού σε 120 δείγματα κατοίκων της Κοζάνης, των Γρεβενών και της Καστοριάς, θετικών στον κορονοϊό, αλλά όπως επισημαίνουν «δεν έχουν παρθεί, καν, 120 δείγματα».

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού SARS-CoV-2 εντοπίστηκαν σε 120 δείγματα θετικών στον κορονοϊό κατοίκων της Κοζάνης, των Γρεβενών και της Καστοριάς.

Πρόκειται για τις ίδιες παραλλαγές του ιού, που είχαν μολύνει τα μινκ της περιοχής, κατά τη διάρκεια του δεύτερου πανδημικού κύματος και στάθηκαν αφορμή να οδηγηθούν σε θανάτωση χιλιάδες ζώα.

Αυτές τις μεταλλάξεις του κορονοϊού διερευνά το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών (ΙΙΒΕΑΑ).