Ε. Κουντουρά: Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν επαρκούν

Την ανάγκη για ουσιαστική ενίσχυση ρευστότητας ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να είναι ανταγωνιστικές την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία αναδεικνύει σε συνέντευξή της στη Realnews η ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ελενα Κουντουρά.

Διαβάστε ένα απόσπασμα, όσων δήλωσε η Έλενα Κουντουρα:

Το 2019 ήταν μια χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό Ποια είναι η εκτίμηση σας για τις επιπτώσεις της πανδημίας. Πώς εκτιμάτε ότι θα εξελιχθεί το 2020;

«Ως υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας από το 2015 έως το 201 9 με την εθνική τουριστική πολιτική που σχεδιάσαμε και με συγκεκριμένη στρατηγική στόχευση ανά αγορά αυξήσαμε τα εθνικά μας τουριστικά μερίδια σταθερά κάθε έτος. Η θεαματική αύξηση του τουρισμού μας ξεπέρασε το 35% με συνεχή ιστορικά ρεκόρ αφίξεων και εσόδων. Διέσωσε την οικονομία μας στα πιο δύσκολα χρόνια της κρίσης διότι συμπαρέσυρε στην ανάπτυξη και άλλους παραγωγικούς κλάδους κινητοποίησε νέα έργα και επενδύσεις δημιούργησε εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα πρωταγωνίστησε στον παγκόσμιο τουρισμό. Διακριθήκαμε με σειρά διεθνών βραβείων αναπτύξαμε συστηματική συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού και αναλάβαμε την προεδρία των Επιτροπών του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και του ΟΟΣΑ. Οπως είχαμε σχεδιάσει με βάση τις συμφωνίες που είχαμε ήδη κλείσει γνωρίζαμε ότι το 201 9 θα ήταν ακόμη μια χρονιά ρεκόρ. Το 2020 ξεκίνησε με την ίδια δυναμική ωστόσο η πανδημία ανέτρεψε όλα τα δεδομένα και καμία χώρα δεν έμεινε αλώβητη. Οι μέχρι στιγμής απώλειες για τη φετινή τουριστική περίοδο είναι μη αναστρέψιμες. Για αυτό έθεσα από την πρώτη στιγμή την ανάγκη άμεσης και επείγουσας στήριξης της τουριστικής αγοράς που ξεκινά με μηδενικά έσοδα, συσσωρευμένες οικονομικές υποχρεώσεις και αυξημένα κόστη υγειονομικής προσαρμογής. Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο και δεν υπάρχουν περιθώρια για ασφαλείς προβλέψεις. Διότι στη σύγκρουση ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας και στην επανεκκίνηση της οικονομίας δεν υπάρχει νικητής».

Πώς αξιολογείτε τα μέτρα που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση στο πλαίσιο στήριξης του ελληνικού τουρισμού;

«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν επαρκούν για να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες στην επανεκκίνηση και βιώσιμη λειτουργία του τουρισμού. Επιπλέον η καθυστέρηση στην έκδοση των υγειονομικών πρωτοκόλλων επέτεινε την αβεβαιότητα στις τουριστικές επιχειρήσεις. Ο τουρισμός είναι οι άνθρωποι του οι επαγγελματίες και εργαζόμενοι που πρέπει να στηριχθούν με ένα σχέδιο εμπροσθοβαρές δίκαιο και αναλογικό της ζημιάς. Εκτός από τη διαφύλαξη της καλής εικόνας της χώρας και τα φορολογικά μέτρα απαιτείται ουσιαστική ενίσχυση ρευστότητας και ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να είναι ανταγωνιστικές την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία. Επιβάλλεται να προστατευτούν απόλυτα οι θέσεις εργασίας και να υπάρξει γενναία ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού όπως προτείναμε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Το εγχείρημα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο όμως το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο. Για αυτό η πολιτεία οφείλει να έχει άμεσα αντανακλαστικά και επιχειρησιακή ετοιμότητα και να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις για την ουσιαστική στήριξη που χρειάζεται ο κλάδος».