E-mail σε αποδήμους: Εισαγγελική έρευνα και έλεγχος στο υπουργείο Εσωτερικών για τους εκλογικούς καταλόγους – Όσα εξετάζονται

Εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε για το θέμα της μαζικής αποστολής e-mails από την ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Τα αδικήματα που διερευνώνται είναι παραβίαση της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου. Την διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε ο εισαγγελέας Γεώργιος Νούλης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δικαστική συντάκτρια του ΕΡΤNews Άννα Βλαχοπαναγιώτη, το πρώτο που πρέπει να ελεγχθεί είναι από ποιον έγινε η διαρροή των στοιχείων απόρρητου χαρακτήρα, των στοιχείων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας των αποδήμων και στη συνέχεια πώς η κ. Ασημακοπούλου και οι συνεργάτες της μπορεί να έχουν κάνει κακή χρήση του υπηρεσιακού απορρήτου, μπορεί να χρησιμοποίησαν αυτά τα στοιχεία προκειμένου να στείλουν e-mail προεκλογικού χαρακτήρα προς τους απόδημους Έλληνες.

Αναμένεται και το πόρισμα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που από χθες διεξάγει έρευνα για το θέμα.

Θα πρέπει να αναζητηθούν συγκεκριμένα στοιχεία τόσο από το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και από άλλες Διευθύνσεις, προκειμένου να γίνει γνωστό, σε πρώτη φάση, από πού έχει γίνει η επίμαχη διαρροή των στοιχείων, ώστε στη συνέχεια να φανεί αν όντως έχει γίνει παραβίαση του υπηρεσιακού απορρήτου από τους συνεργάτες και την κα Ασημακοπούλου.

Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως έδωσε εντολή για εσωτερική έρευνα ώστε να διαπιστωθεί η επάρκεια των διαδικασιών ασφαλείας.

«Παρότι το υπουργείο δεν δίνει στοιχεία και παρότι η Άννα Μισελ Ασημακοπούλου δήλωσε οτι δεν τα πήρε από εδώ, εμείς ξεκινάμε τον έλεγχο» είπε χαρακτηριστικά.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θέτει ζήτημα διαβλητότητας της επιστολικής ψήφου που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σωκράτη Φάμελλο να ζητά επιτάχυνση της αυτεπάγγελτης έρευνας από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για το θέμα.

«Δεν έχει γινει ανάληψη πολιτικής ευθύνης για ένα τόσο σοβαρό θέμα, υπάρχει αξιοπιστία στις βάσεις δεδομένων του κράτους, ποιος έχει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα και ποιος τα χρησιμοποίησε για ψηφοθηρικούς σκοπούς. Aντίστοιχες απαντήσεις να δώσει και η Δικαιοσύνη» είπε σχετικά.

Η υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για εργαλειοποίηση, τονίζοντας ότι τα e-mails που ανέκτησε η βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, δεν έχουν καμία σχέση με την επιστολική ψήφο. «Οι χρήστες που πήραν e-mail αναφέρουν ότι είχαν κάνει αίτηση» αναφέρει σχετικά.

«Η κυρία Κεραμέως που εξακολουθεί να κρύβεται πίσω από τις αντιφατικές δηλώσεις και τα ψέμματα της ευρωβουλεύτριας της ΝΔ κυρίας Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου που έκανε παρανόμως χρήση emails Ελλήνων πολιτών, ομολογεί την ύπαρξη τουλάχιστον προβλημάτων ασφαλείας στο υπουργείο της το οποίο έχει και την ευθύνη για την ομαλή διενέργεια των ευρωεκλογών» επισήμανε η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Βούλα Κεχαγιά.

«Τίθενται ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το υπουργείο Εσωτερικών αυτό το πολύ σημαντικό θέμα» ανέφερε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος.

«Τώρα λοιπόν της φταίει η κα. Ασημακοπούλου. Δηλαδή θέλουν να συλλάβουν το πιστόλι και όχι τον δολοφόνο. Πίσω από την ιστορία, λοιπόν, της λίστας των ευρωεκλογών και της επιστολικής ψήφου είναι η ΝΔ» είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης αφού ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της ανεξάρτητης αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων για τον έλεγχο που ξεκίνησε, κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει αν μπορεί να διασφαλίσει το αδιάβλητο των ευρωεκλογών, σημειώνοντας: «Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σεβαστεί τη δουλειά της ανεξάρτητης αρχής όπως και των δικαστικών αρχών και να μην έχουμε νέες περιπτώσεις παρεμβάσεων».

H ίδια η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου έκανε λόγο για νόμιμη απόκτηση των e-mails και δήλωσε οτι θα συνεργαστεί με την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων για να αποκαλυφθεί η αλήθεια.