«Εάν η Ελλάδα αποκτήσει F-35, η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τους S-400»

Να ανατρέψουν υπέρ τη χώρας μας την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή του Αιγαίου επιθυμούν πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στην Ελλάδα, προχωρώντας ταχύτατα τις διαδικασίες εξοπλιστικής ενίσχυσης.

Με το καθεστώς Ερντογάν να μην σταματά την επιθετική τακτική κατά της χώρας μας και της μαρτυρικής Κύπρου, στο ελληνικό Πεντάγωνο» εξετάζουν συνεχώς τρόπους ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Την ώρα που η υπόθεση της προμήθειας των γαλλικών μαχητικών Rafale 4.5ης γενιάς θεωρείται τελειωμένη και τα πρώτα αεροσκάφη αναμένονται τους επόμενους μήνες στη χώρα μας, μία άλλη υπόθεση προμήθειας αεροσκαφών επανεμφανίζεται στο προσκήνιο. Πρόκειται για την απόκτηση των υπερσύγχρονων αμερικανικών αεροσκαφών 5ης γενιάς, F-35, των κορυφαίων – κατά γενική ομολογία – μαχητικών 5ης γενιάς παγκοσμίως.

«Εάν η Ελλάδα αποκτήσει F-35, η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τους S-400»

Ο απόστρατος υποστράτηγος των Ένοπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, Νετζάτ Εσλέν, σχολίασε στο Sputnik το αίτημα της Ελλάδας να αποκτήσει τα F-35.

Κατά την άποψή του, η Αθήνα βιάζεται να αποκτήσει αμερικανικά μαχητικά. Ερωτηθείς για την πιθανή ανταπόκριση της Ουάσινγκτον στο αίτημα της Ελλάδας, ο Εσλέν τόνισε:

«Η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, όσον αφορά τη γεωπολιτική της θέση και τις πραγματικές δυνατότητές της. Η πλήρης και άνευ όρων υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς την Ελλάδα στις περιοχές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου δεν εξυπηρετεί το αμερικανικό συμφέρον. Οι ΗΠΑ πρέπει να λάβουν υπόψη τους τη στρατηγική ισορροπία μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας».

Αναφερόμενος στην ανησυχία της Ελλάδας για την απόκτηση της Τουρκίας των ρωσικών συστημάτων S-400 ο ειδικός επισήμανε:

«Εάν η Ελλάδα αποκτήσει μαχητικά F-35, η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει συστήματα S-400 εναντίον τους. Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι αυτά τα μαχητικά δεν είναι “αόρατα” στα συστήματα ανίχνευσης των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας. Για αυτό ακριβώς ανησυχούν οι ΗΠΑ. Εάν η Ελλάδα συνεχίσει να πιέζει για την απόκτηση των F-35, η Τουρκία θα είναι σε θέση να ελαχιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα της χρήσης αυτών των μαχητικών από την Αθήνα χρησιμοποιώντας τα S-400. Όταν η Άγκυρα τοποθετήσει τα S-400 στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, θα αποκτήσει περιφερειακή στρατηγική κυριαρχία ενάντια τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες χώρες της περιοχής που εφαρμόζουν προκλητική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο».