Earthpress: Τεχνητή νοημοσύνη και social media ενάντια στις φυσικές καταστροφές

Οι φυσικές καταστροφές αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ανθρωπότητας και καθοριστικός παράγοντας της έκβασής τους είναι η ενημέρωση.

Η υπηρεσία του EarthPress έρχεται να συμβάλει καθοριστικά στην άμεση ενημέρωση των πολιτών για φυσικές καταστροφές και άλλα ακραία φαινόμενα.

Πώς θα συμβεί αυτό; Με την χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και των πιο πρόσφατων δορυφορικών δεδομένων, η EarthPress θα παρέχει στους χρήστες (δημοσιογράφους, συντάκτες) την δυνατότητα να έχουν άμεση πρόσβαση στις πληροφορίες που σχετίζονται με μία φυσική καταστροφή.

Όλες οι πληροφορίες θα συλλέγονται αυτόματα, σε ένα κλάσμα του χρόνου που θα απαιτούνταν υπό άλλες συνθήκες, και θα παρέχονται με εξατομικευμένο τρόπο σε κάθε χρήστη.

Ειδικότερα το EarthPress θα παρέχει:

  • Πρόσβαση σε μία google-like πλατφόρμα στην οποία ο χρήστης θα μπορεί να πραγματοποιήσει μια αναζήτηση ή να ενημερωθεί για τα τρέχοντα γεγονότα.
  • Πρόσβαση σε σχεδόν πραγματικό χρόνο σε δορυφορικές εικόνες και δεδομένα όπως χάρτες με την πληγείσα περιοχή σκιαγραφημένη, αναλυτικές πληροφορίες για το συμβάν και την περιοχή, αβεβαιότητα εκτιμήσεων, κτλ.
  • Συλλογή πληροφοριών που σχετίζονται με το συμβάν (φωτογραφίες, βίντεο κτλ.) από τα social media και άλλες πλατφόρμες ενημέρωσης.
  • Σύνθεση ενός εξατομικευμένου άρθρου στο οποίο ο χρήστης θα μπορεί να βασιστεί για να φτάσει στη σύνθεση της τελική δημοσίευσης πιο γρήγορα.

 

Το EarthPress θα βασίζεται:

  • Σε μία διαδικτυακή πύλη που θα απλοποιεί τη χρήση τέτοιων υπηρεσιών και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
  • Σε δεδομένα επιπρόσθετης αξίας σε πραγματικό χρόνο που θα χρησιμοποιηθούν για την διαδικασία επεξεργασίας.
  • Στην υποστήριξη από πλαίσια λογισμικού (π.χ. Safescale) αλλά και στην αξιοποίηση των υπολογιστικών υποδομών των Υπηρεσιών Πρόσβασης σε Δεδομένα και Πληροφορίες του Copernicus (DIAS).

Παράδειγμα

Το πόσο χρήσιμη είναι η εφαρμογή earthpress αποδεικνύεται και μέσα από το εξής παράδειγμα.

Το διάστημα 05-07 Απριλίου 2020 σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή του
Έβρου, με αποτέλεσμα η στάθμη των υδάτων να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες μέρες και να
πλημμυρίσουν περιοχές.

Eπεξεργασία δεδομένων παρατήρηση Γης για τον εντοπισμό των καταστροφών

Για τον εντοπισμό των καταστροφών έγινε επεξεργασία των δορυφορικών δεδομένων του Sentinel 2 των ημερομηνιών 21-03-2020 και 10-04-2020. Στις 10-04-2020 ήταν τα πρώτα διαθέσιμα δορυφορικά δεδομένα μετά το συμβάν.

Όταν ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα του EarthPress (ευρωπαϊκό έργο SnapEarth) θα είναι δυνατή η
ενσωμάτωση του χαρτογραφικού αποτελέσματος αυτού σε άρθρα δημοσιογράφων, τα οποία θα
εμπεριέχουν ταυτόχρονα πληροφορία κειμένου, εικόνων και βίντεο (αν αφορά σε διαδικτυακά ΜΜΕ),
με εύκολο και ταχύ για τη μετάδοση της είδησης τρόπο.

Έτσι η ανά λίγες μέρες ανανεούμενη πληροφορία θα φτάνει εμπλουτισμένη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (και το σύστημα Copernicus) σχετικά άμεσα στον πολίτη.

«Τι θα αλλάξει…»

Το newsique.gr απευθύνθηκε στους πλέον κατάλληλους, δηλαδή ανθρώπους που σχεδίασαν και υλοποίησαν την ιδέα EarthPress.

Ο Ιωάννης Μανάκος Δρ., Ερευνητής Β’ στην Τηλεπισκόπηση, ερευνητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), ο οποίος σχολίασε: «Μια φυσική καταστροφή (π.χ. μία πυρκαγιά ή μια πλημμύρα) μπορεί να προβλεφθεί έως ένα σημαντικό βαθμό σήμερα από τους αρμόδιους Φορείς. Σημασία μετά την πρόβλεψη έχει η δυνατότητα παρακολούθησης και καταγραφής της έκτασης και έντασης του φαινομένου. Η συχνότητα διέλευσης των Ευρωπαϊκών δορυφόρων Copernicus και η υψηλή χωρική ευκρίνεια που παρέχουν, δίνει πλέον αξιόπιστη βοήθεια σε Φορείς διαχείρισης και αποκατάστασης ζημιών. Η ταχεία ενημέρωση επί της εξέλιξης και έντασης των αποτελεσμάτων του φαινομένου είναι σημαντική για το σκοπό αυτό. Το έργο των δημοσιογράφων, οι οποίοι δεν έχουν την κατάρτιση για λήψη και επεξεργασία δορυφορικών δεδομένων, θα υποβοηθηθεί με την αυτοματοποιημένη παροχή έτοιμων χαρτογραφικών δεδομένων με την ανάλογη πληροφορία. Ο δημοσιογράφος θα πρέπει μόνο να γράψει για ποια περιοχή και ποια ημερομηνία ενδιαφέρεται, και οι υπολογισμοί και το αποτέλεσμα θα προκύψει με χρήση επαληθευμένων αλγορίθμων μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης). Ως αποτέλεσμα ο δημοσιογράφος και έμμεσα ο πολίτης αποκτούν άμεση πρόσβαση σε έναν τεράστιο όγκο δεδομένων παρατήρησης γης, τα οποία δεν είναι δυνατό να αξιοποιηθούν με αυτό τον τρόπο έως σήμερα».

«Δημοσιογράφος και έμμεσα ο πολίτης αποκτούν άμεση πρόσβαση σε έναν τεράστιο όγκο δεδομένων παρατήρησης γης, τα οποία δεν είναι δυνατό να αξιοποιηθούν με αυτό τον τρόπο έως σήμερα», σημείωσε ο Ιωάννης Μανάκος.

Από την πλευρά του, ο Αναστάσης Δρόσου Δρ., Ερευνητής Γ’ στα Έξυπνα & Ασφαλή Συστήματα Οπτικής Αναλυτικής, ερευνητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), ανέφερε στο newsique.gr: «Η πλατφόρμα πληροφοριών που θα εξελιχθεί στοχεύει πρωτίστως στη βιομηχανία της ενημέρωσης, ιδίως λόγω των καινοτόμων εργαλείων της, όπως π.χ. η εξατομικευμένη σύνθεση ενός άρθρου βάσει ενός προφίλ χρήστη (π.χ. δημοσιογράφου). Δευτερευόντως οι πολίτες μπορούν να ωφεληθούν από τη διάχυση της επεξεργασμένης πληροφορίας στα μέσα ενημέρωσης, αλλά και με τη δυνατότητα που θα παρέχεται της χρήσης της ίδιας τη πλατφόρμας από αυτούς, αν είναι διατεθειμένοι να εγγραφούν και να καταβάλουν το αντίστοιχο κόμιστρο».

«Οι πολίτες θα ωφεληθούν από τη διάχυση της επεξεργασμένης πληροφορίας στα ΜΜΕ, αλλά και με τη δυνατότητα που θα παρέχεται της χρήσης της ίδιας τη πλατφόρμας από αυτούς», ανέφερε ο Αναστάσης Δρόσου.

Δεδομένα παρατήρησης Γης και Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) στην υποστήριξη της δημοσιογραφίας

Τα δεδομένα παρατήρησης Γης μπορούν να αποδειχθούν πολύ πολύτιμα για το ρεπορτάζ των δημοσιογράφων προς το κοινό. Ένα παράδειγμα αποτελούν οι χάρτες που κυκλοφόρησαν άμεσα κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από το τσουνάμι στον Ινδικό ωκεανό το 2004 ή την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011, που συνοδεύονταν από γραπτές ή προφορικές αναφορές. Αξιοποιώντας τη βελτιωμένη χρονική συχνότητα και χωρική κάλυψη των δορυφόρων Sentinel, το EarthPress στοχεύει να ενσωματώσει τις πιο πρόσφατες δορυφορικές πληροφορίες για την υποστήριξη των δημοσιογράφων σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.

Tο φονικό τσουνάμι στον Ινδικό ωκεανό το 2004

Σε αυτό το πλαίσιο, μια εξιδεικευμένη υπηρεσία στοχεύει να εκμεταλλευτεί τις υπηρεσίες επιτήρησης του Copernicus, όπως την υπηρεσία διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης (EMS), το ευρωπαϊκό σύστημα προειδοποίησης για τις πλημμύρες (EFAS) και το ευρωπαϊκό σύστημα πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές (EFFIS).

Τα δεδομένα παρατήρησης Γης μπορούν να αποδειχθούν πολύ πολύτιμα για το ρεπορτάζ των δημοσιογράφων προς το κοινό.

Παράλληλα με αυτές τις υπηρεσίες, θα αξιοποιεί και τις πιο πρόσφατες τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να αναζητήσει αυτόματα και χωρίς επίβλεψη χρήσιμες πληροφορίες από έναν τεράστιο όγκο δεδομένων και να παραγάγει τα απαραίτητα προϊόντα σε ελάχιστο χρόνο. Με αυτό τον τρόπο, όλα τα Petabytes πληροφορίας που παρέχονται από το Copernicus θα είναι άμεσα διαθέσιμα στους δημοσιογράφους.

Συνεπώς, οι δυνατότητες των δημοσιογράφων θα ενισχυθούν όσον αφορά την κάλυψη φυσικών ή ανθρωπογενών καταστροφών, ανεξαρτήτως περιοχής ή πληθυσμού που επηρεάζεται.

Μέχρι σήμερα το Copernicus παρέχει πληροφορίες για τα σημαντικά γεγονότα μέσω της υπηρεσίας διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης (EMS). Οι πληροφορίες που παρέχονται κυμαίνονται από χάρτες για τις ενέργειες αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης ή πρόληψης μέχρι έγκαιρες προειδοποιήσεις για πλημμύρες, πυρκαγιές και ξηρασίες.

Η πιλοτική υπηρεσία EarthPress του έργου SnapEARTH έχει ως στόχο να κάνει τα δεδομένα παρατήρησης Γης πιο εύχρηστα και φιλικά προς τον χρήστη, έτσι ώστε ο χρήστης να λαμβάνει τις πληροφορίες που χρειάζεται με το πάτημα ενός κουμπιού.

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δορυφορικές εικόνες, δεδομένα από τις υπηρεσίες του Copernicus

Η πιλοτική υπηρεσία EarthPress του έργου SnapEARTH στοχεύει να βοηθήσει τη βιομηχανία των Μέσων Ενημέρωσης και του Τύπου. Η πιλοτική αυτή υπηρεσία θα χρησιμοποιεί μια πληθώρα εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης συλλέγοντας πληροφορίες από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μαζί με δορυφορικές εικόνες και δεδομένα από τις υπηρεσίες του Copernicus και από άλλες πηγές, προκειμένου να δημιουργήσει ένα εμπλουτισμένο κείμενο. Το κείμενο αυτό θα αποτελεί ένα πρώιμο άρθρο, παρέχοντας έτοιμο για δημοσίευση υλικό που μπορεί να χρησιμοποιήσει άμεσα ο τελικός χρήστης.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας ταχύτατα εξελισσόμενος τομέας που έχει εισέλθει στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια δίνοντας ώθηση σε επιστημονικούς κλάδους και επηρεάζοντας την καθημερινή μας ζωή με τις τεχνολογικές εξελίξεις που προσφέρει.

Παρόλα αυτά, αν και η τεχνητή νοημοσύνηι χρησιμοποιείται σε αρκετούς τομείς, δεν έχει αξιοποιηθεί στο πλαίσιο των εργαλείων παρατήρησης Γης ή από τη Βιομηχανία Τύπου.

Το EarthPress φιλοδοξεί να καλύψει αυτό ακριβώς το κενό. Ο σκοπός του προγράμματος είναι να κάνει τα δεδομένα παρατήρησης Γης πιο εύχρηστα και φιλικά προς τον χρήστη, έτσι ώστε ο χρήστης να λαμβάνει τις πληροφορίες που χρειάζεται με το πάτημα ενός κουμπιού.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
Ιανουάριος 16, 2024
Θρήνος και οργή για τον νεκρό Παναγιώτη στο τροχαίο στην Κρήτη – Γιαγιά 22χρονου: «Πότε θα αλλάξουμε κεφαλή, το ίδιο είτε κρατάς όπλο είτε τιμόνι»
Ιανουάριος 13, 2025
Tnν Τετάρτη η πλατφόρμα για το «Σπίτι Μου 2» – Μέσω gov.gr η αίτηση επιλεξιμότητας
Ιανουάριος 13, 2025
Πυκνή χιονόπτωση στα ορεινά τη Κεντρικής Ελλάδας – Χωρίς προβλήματα η κυκλοφορία
Ιανουάριος 13, 2025
Θεσσαλονίκη: Στις φλόγες σταθμευμένο αυτοκίνητο στον δήμο Δέλτα
Ιανουάριος 13, 2025
Κοζάνη: Εγνατία Οδός – Άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας των φορτηγών
Ιανουάριος 13, 2025
Τριών Ιεραρχών: Τι θα ισχύσει για τα σχολεία και τα φροντιστήρια στις 30 Ιανουαρίου 2025
Ιανουάριος 13, 2025
Eλαιόλαδο: Διαψεύδει η κυβέρνηση τα σενάρια περί προστίμου στη μεταφορά τενεκέδων
Ιανουάριος 13, 2025
Λαθρεμπόριο καυσίμων: Στον αέρα από σήμερα το νέο Μητρώο Δεξαμενών Ενεργειακών Προϊόντων
Ιανουάριος 13, 2025
Ανοίγει σήμερα για υποβολή αιτήσεων στο «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Ιανουάριος 13, 2025
Κίνηση στους δρόμους: Μποτιλιάρισμα σε όλη την Αθήνα λόγω της ασταμάτητης βροχής – Στο «κόκκινο» Κηφισός, Κηφισίας και Αττική Οδός
Ιανουάριος 13, 2025