EastMed: Στα «σχοινιά» οι Τούρκοι μετά την κίνηση ματ της Ελλάδας – Η νέα πρόκληση Ερντογάν

Σημαντικές εξελίξεις δρομολογούνται μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας Ισραήλ Κύπρου στις 2 Ιανουαρίου για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed οι οποίες αν ευοδωθούν θα δώσουν ακόμη πιο στέρεα βάση στο στρατηγικής σημασίας ενεργειακό έργο.

Ο αγωγός East Med αποσκοπεί στη μεταφορά ποσοτήτων κοιτασμάτων φυσικού αερίου από τη λεκάνη της Λεβαντίνης και την κυπριακή ΑΟΖ στην EE μέσω της Ελλάδας και της Ιταλίας διανύοντας μία απόσταση 2.000 χλμ.

Για την Ευρώπη θεωρείται στρατηγικής σημασίας και σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν μετά την υπογραφή της συμφωνίας από τα τρία κράτη έπεται και η τζίφρα της Ρώμης. Αποτελεί δε μία ισχυρή πολιτική απάντηση απέναντι στην οξυνουσα τουρκική προκλητικότητα η οποία κορυφώθηκε με το μνημόνιο που σύναψε με τη Λιβύη και αφορά στην πρόθεση του καθορισμού των θαλάσσιων συνόρων τους κατά παράβαση όμως του διεθνούς δικαίου.

Στα «σχοινιά» η Τουρκία

Ο Τούρκος Πρόεδρος απειλεί ωμά την Ευρώπη και την Ελλάδα με άνοιγμα της κάνουλας των μεταναστευτικών ροών και επανάληψη του 2016. «Ο αρνητικός αντίκτυπος εξαιτίας της πίεσης που θα δεχθούμε θα είναι κάτι που θα νοιώσουν όλα τα κράτη της Ευρώπης κι ιδιαίτερα η Ελλάδα. Είναι αναπόφευκτο να επαναληφθούν οι συνθήκες πριν την συμφωνία της 18ης Μαρτίου» προειδοποίησε.