«Έχουμε γίνει Ιταλία – Οι μισοί ασθενείς πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ»

«Έχουμε γίνει Ιταλία. Αφήνουν εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ηλικιωμένους με Covid και υποκείμενα νοσήματα και πεθαίνουν».

Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, μιλώντας στον ρ/σ Alpha 98,9.

«Το σύστημα έχει ξεπεράσει τα όριά του. Αυτό φαίνεται με δύο αποφάσεις της κυβέρνησης: Πρώτον, αναστολή των τακτικών χειρουργείων κατά 80%. Άνθρωποι που περιμένουν να μπουν χειρουργείο δύο χρόνια. Τώρα υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα για τη ζωή τους, αν δεν έχουν χρήματα να πάνε ιδιωτικά. Ακόμα και έκτακτα θα αναβάλλονται, γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμες γενικές κλίνες ΜΕΘ. Δεύτερον, μετατρέπουν τις γενικές κλίνες ΜΕΘ σε ΜΕΘ κορονοϊού. Στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή, υπήρχαν 30 κλίνες κενές που γέμισαν το Σαββατοκύριακο. Τη Δευτέρα έτρεχε στη Θεσσαλονίκη ο Κικίλιας και μετέτρεψε σχεδόν όλες τις ΜΕΘ σε ΜΕΘ κορονοϊού», συνέχισε ο κ. Γιαννάκος και προσέθεσε πως αυτό σημαίνει πως «από δω και πέρα, τροχαία, άλλα ατυχήματα και παθήσεις, θα περιμένουν διασωληνωμένοι σε κανονικά δωμάτια, περιμένοντας στη λίστα».

«Σε πολλά νοσοκομεία, όταν ακούτε ότι πεθαίνουν άνθρωποι με Covid, σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ΜΕΘ, όπως Ιπποκράτειο, Αγίας Βαρβάρας, στην Άρτα, στην Πρέβεζα, στο Αλεξάνδρα […] Εκεί δεν υπάρχουν ΜΕΘ κορονοϊού, ως εκ τούτου οι άνθρωποι πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ», τόνισε.

Κατήγγειλε, επιπλέον, πως «όταν ξέρουν τη δυσκολία για κλίνη ΜΕΘ όσοι εργάζονται στο σύστημα υγείας και οι εντατικολόγοι, όταν βλέπουν έναν ηλικιωμένο με Covid ή με πολλά υποκείμενα νοσήματα, τον πάνε σε νοσοκομείο (που δεν διαθέτει ΜΕΘ) και ξέρουν ότι εκεί θα επιβαρυνθεί η υγεία του πολύ γρήγορα και θα καταλήξει. Στην Παμακάριστο έχουν πεθάνει πολλοί ασθενείς. Δεν ξέρουν ότι εκεί δεν υπάρχουν ΜΕΘ; Στο Αλεξάνδρας, στο Ιπποκράτειο Αθηνών, στο Αγίας Βαρβάρας. Από τα γηροκομεία πηγαίνουν εκεί ηλικιωμένοι. Ε, τι θα κάνουν; Οι περισσότεροι θα πεθάνουν. Όταν ένας ηλικιωμένος νοσεί από κορονοϊό, έχει σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, κανονικά θα πρέπει να μπει σε ΜΕΘ, αφού είναι βέβαιο ότι θα παρουσιάσει επιπλοκές. Δεν μπαίνει γιατί δεν υπάρχουν ΜΕΘ».

«Εάν η Ελλάδα είχε 3.500 κλίνες δεν θα είχε πεθάνει κανείς. Και πέρυσι και πρόπερσι, με την εποχική γρίπη, είχαμε 40-50 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Οι γιατροί, οι εντατικολόγοι, με το ΕΚΑΒ, που διαχειρίζονταν τις κλίνες ΜΕΘ, επέλεγαν περιστατικά. Όταν υπήρχε ένας ο οποίος ήταν ηλικιωμένος, δεν είχε την προτεραιότητα να μπει σε ΜΕΘ. Προτιμούσαν ένα τροχαίο, έναν νέο άνθρωπο. Επιλογή γινόταν στην Ελλάδα και γίνεται […] Έχουμε γίνει Ιταλία, γιατί οι ΜΕΘ είναι ελάχιστες και άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα που νοσούν και ηλικιωμένοι θα έπρεπε να βρίσκονται από την πρώτη στιγμή σε ΜΕΘ. Κι επειδή ξέρουν ότι θα διασωληνωθούν και θα μείνουν ίσως 2-3 μήνες εκεί, δίνοντας τη μάχη για τη ζωή, δεν τους βάζουν», απάντησε, ερωτηθείς εάν οι γιατροί επιλέγουν ποιος θα εισαχθεί σε ΜΕΘ.

«Υπάρχει η ατομική ευθύνη για τα μέτρα, αλλά είχαμε οκτώ μήνες γα να προετοιμάσουμε το σύστημα υγείας. Δεν είναι ωραίο η Βουλή να χαρίζει στο νοσοκομείο Σωτηρία 50 ΜΕΘ και να λειτουργούν οι 12. Στη Νίκαια επιχειρηματίας έκανε δωρεά και ακόμη δεν λειτουργούν», συμπλήρωσε, ενώ, όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίον διενεργούνται τα τεστ, είπε: «Γίνονται τεστ μόνο στις επαφές θετικών κρουσμάτων. Έτσι δεν αντιμετωπίζεται η νόσος. Δεν είναι ατομική ευθύνη να στοιβάζεται ο κόσμος στα μέσα μαζικής μεταφοράς σαν σαρδέλες κάθε πρωί». Τέλος, επεσήμανε πως υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στο υγειονομικό προσωπικό, σημειώνοντας πως «θα μείνουμε από στρατό, πριν ξεκινήσει πόλεμος».

Εκτός ΜΕΘ οι μισοί θάνατοι από κορονοϊό
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με έγγραφο των αρμόδιων κρατικών λειτουργών για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα το διάστημα 19-25 Οκτωβρίου, τ’ οποίο δημοσίευσε η εφημερίδα «Τα Νέα», οι μισοί θάνατοι από κορονοϊό στη χώρα μας δεν λαμβάνουν χώρα στις ΜΕΘ, αλλά στις απλές κλίνες Covid-19 των νοσοκομείων.

Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News – Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Σε αυτές τις απλής νοσηλείας κλίνες, καταλήγουν κυρίως ηλικιωμένοι -άνω των 80 ετών- παρ’ ότι η υγεία τους επιδεινώνεται δραματικά από τον φονικό SARS-CoV-2. Συμπεραίνεται, λοιπόν, πως, οι συνεχείς αναφορές περί «κάλυψης» των κλινών εντατικής θεραπείας λόγω της επιδημιολογικής επιβάρυνσης, δεν αποτυπώνουν πλήρως τα δεδομένα εν σχέσει με τη θνησιμότητα. Και αυτό, διότι φαίνεται να υπάρχει μια εξίσου μεγάλη ομάδα ασθενών που χάνουν τη ζωή τους σε κλινικά τμήματα, μολονότι υπάρχουν κενές θέσεις στις ΜΕΘ. Από την πλευρά τους, πάντως, ιατροί υπογραμμίζουν πως τηρούνται πλήρως τα ιατρικά πρωτόκολλα και πως σε καμία περίπτωση δεν γίνεται «επιλογή ασθενών» που θα οδηγηθούν στις κλίνες εντατικής παρακολούθησης και άλλων που αφήνονται χωρίς ισχυρή ιατρική αρωγή.

Στο 11σέλιδο έγγραφο αναλύονται τα δεδομένα από την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μέχρι πριν από λίγες ημέρες. Επίσης, επισημαίνεται η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Σέρρες και αλλού, ενώ προσδιορίζονται αρκετές άλλες παράμετροι, όπως οι ηλικίες των νοσούντων, οι νέες διαγνώσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και αθλητικούς συλλόγους κ.ο.κ. Ένα τμήμα της εν λόγω αναφοράς σχετίζεται με τους θανάτους που καταγράφηκαν το εν λόγω χρονικό διάστημα: «Απεβίωσαν συνολικά 63 άτομα με διάμεση ηλικία 82 έτη και υπήρξε συγκριτικά αύξηση της τάξης του 1,59% των θανάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα», αναφέρεται χαρακτηριστικά, για να συμπληρωθεί αμέσως μετά ότι «η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν σε ΜΕΘ είναι τα 72 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν εκτός ΜΕΘ είναι τα 84 έτη».

Τα παραπάνω μπορούν να οδηγήσουν στην αρχική ένδειξη πως άτομα μεγάλης ηλικίας -άνω των 80 ετών- δεν οδηγούνται στις ΜΕΘ, παρ’ ότι κινδυνεύουν ιδιαιτέρως από τον φονικό ιό και πως επιλέγεται να νοσηλευτούν νεότεροι ασθενείς στις μονάδες αυξημένης φροντίδας

Σε άλλη 83σέλιδη έκθεση κρατικών λειτουργών που παρουσιάσθηκε επίσης τις τελευταίες ημέρες, προσδιοριζόταν ότι η κάλυψη στις ΜΕΘ την περίοδο 25-27 Οκτωβρίου ήταν της τάξης του 48% σε όλη την επικράτεια και 60% σε Αττική και Θεσσαλονίκη, με περαιτέρω αυξητική τάση τα τελευταία 24ωρα. Και σε αυτό το έγγραφο μνημονεύεται ότι οι ασθενείς που απεβίωσαν εντός των ΜΕΘ από την 1η έως την 27η Οκτωβρίου ήταν 74, όταν οι συνολικοί θάνατοι το ίδιο χρονικό διάστημα ήταν 202.

Δηλαδή και σε αυτή την περίπτωση παρουσιάζεται αυτή η σημαντική διαφοροποίηση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υπόνοιες ότι «αποφεύγεται εισαγωγή στις ΜΕΘ για να μη δίνεται και η εικόνα ενός επιβαρυμένου συστήματος υγείας με μεγάλη πληρότητα στις μονάδες αυτές».

Ακόμη, στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται ότι το ποσοστό 52,7% των ατόμων που νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ από την 1η έως την 27η Οκτωβρίου ήταν πριν σε απλή κλίνη για Covid-19, ενώ ο μέσος χρόνος που μεσολαβεί για τον θάνατο ενός ασθενούς που νοσηλεύεται σε ΜΕΘ (ποσοστό διασωλήνωσης 90%, ποσοστό θνησιμότητας 45%) είναι 18 μέρες.