Δραματικές οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες με το κρίσιμο ραντεβού μεταξύ ΕΕ και AstraΖeneca να έχει ξεκινήσει.
Η αντιπαράθεση των δύο πλευρών όσον αφορά τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων φαίνεται να φτάνει στα άκρα με τις προσδοκίες από αυτή την συνάντηση να εκτιμάται πως είναι μάλλον χαμηλές, αφού ήδη από το πρωί υπήρχαν πληροφορίες που έκαναν λόγο ακόμη και για ακύρωση της καθώς η εταιρεία είχε ενημερώσει ότι δεν σκόπευε να συμμετάσχει.
Εν τέλει η AstraZeneca προσήλθε μεν στο τραπέζι του διαλόγου εντούτοις εκπροσωπείται από μόλις ένα άτομο και όχι από υψηλόβαθμα στελέχη της.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες που προέκυψαν από τεχνική ενημέρωση που έγινε νωρίτερα, προκύπτει πως η μείωση στις παραδόσεις είναι ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι είχε φανεί τελικά και υπολογίζεται σε 75% και όχι 60%.
Το παραπάνω πρακτικά «τινάζει στον αέρα» τον προγραμματισμό της ΕΕ για τους εμβολιασμούς αφού είχε βασιστεί στο εμβόλιο της εν λόγω εταιρείας το οποίο και είναι φθηνότερο και ευκολότερο στην αποθήκευση του.
Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ σημειώνει μάλιστα πως η Ευρώπη είναι «στο σκοτάδι» όσον αφορά το τι θα γίνει στο επόμενο τρίμηνο.
Κύριο σημείο πίεσης της ευρωπαϊκής επιτροπής στην εταιρεία είναι το αίτημα, τα δύο βρετανικά εργοστάσια, τα οποία παράγουν προς το παρόν εμβόλια μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο, να αρχίσουν να τροφοδοτούν με εμβόλια και τα κράτη μέλη της ΕΕ, ισχυριζόμενη ότι η σύμβαση όπως είχε υπογραφεί τον περασμένο Αύγουστο μεταξύ των δύο μερών, προβλέπει κάτι τέτοιο.
Σημειώνεται πως η Ευρώπη προσπαθεί να αποσπάσει την συναίνεση της Astrazeneca προκειμένου η σύμβαση να δημοσιοποιηθεί καθώς τονίζει ότι ήδη με τις χθεσινές συνεντεύξεις του επικεφαλής της εταιρείες και όχι μόνο, παραβιάζονται οι όροι εμπιστευτικότητας της σύβασης.
Σε κάθε περίπτωση επιταχύνονται οι διαδικασίες για τον μηχανισμό διαφάνειας ο οποίος θα απαιτεί την κάθε εταιρεία η οποία παράγει εμβόλια για τον κορονοιό εντός της ΕΕ να ενημερώνει για τυχόν προθέσεις εξαγωγών.
Όσον αφορά τον μηχανισμό διαφάνειας, με αυτό να μην έχει λεχθεί ανοικτά αλλά να αποτελεί περισσότερο υπόνοια, αυτός θα συνεπάγεται την δυνατότητα οι αρμόδιες αρχές να μπλοκάρουν τυχόν εξαγωγές εφόσον κριθεί ότι αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για την ασφάλεια προμήθειας εμβολίων της ΕΕ.