ΕΕ: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χωρίς συμπεράσματα για τη Μ. Ανατολή

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν επί αρκετές ώρες για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ωστόσο δεν κατέστη εφικτό να υιοθετηθούν κοινά συμπεράσματα γι’ αυτό το θέμα. «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν μια συζήτηση στρατηγικής φύσεως για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή – ένα ζήτημα που θα συνεχίσει να τους απασχολεί και στο μέλλον. Δεν υιοθετήθηκαν συμπεράσματα, ούτε προβλεπόταν κάτι τέτοιο», σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.

Οι ηγέτες, έχοντας πετύχει, ύστερα από έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, επέστρεψαν σήμερα στο τραπέζι, θέτοντας επί τάπητος το Μεταναστευτικό και τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Για ισχυρό μήνυμα της Ευρώπης προς την Ρωσία κάνει λόγο η ελληνική πλευρά η οποία τάχθηκε από την πρώτη στιγμή υπέρ της ενταξιακής προοπτικής της Ουκρανίας, η οποία και έλαβε το πράσινο φως από τους 26 ηγέτες, λόγω απουσίας του Ούγγρου πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με την απεσταλμένη της ΕΡΤ, Γεωργία Σκιτζή, μετά το μπλόκο από πλευράς της Ουγγαρίας τα θέματα τα οποία συζητούνται σήμερα είναι κυρίως οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Συμπλήρωσε ότι ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει στη χθεσινή παρέμβασή του μία λύση από την πλευρά της Ελλάδας “πακέτο” σε σχέση με την παράλληλη εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων για το μεταναστευτικό, αλλά και το πολύ σημαντικό κομμάτι των φυσικών καταστροφών. Αυτό το θέμα, όπως φαίνεται, παραπέμπεται για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διεξαχθεί αν δεν αλλάξει κάτι τον Ιανουάριο. Και σήμερα στο επίκεντρο είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με την ελληνική πλευρά σε κάθε περίπτωση να τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει το δικαίωμα της αυτοάμυνας στο Ισραήλ, ωστόσο εστιάζεται και στο πολύ σημαντικό κομμάτι της προστασίας των αμάχων. Στο κομμάτι της ενταξιακής προοπτικής και το πράσινο φως που δόθηκε για την Ουκρανία, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας, δηλαδή ναι στην ενταξιακή προοπτική, αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και συγκεκριμένα ωστόσο, για την Ουκρανία, αυτό που είπε και εδώ χθες προσερχόμενος ο κύριος Μητσοτάκης είναι ότι το μέλλον της Ουκρανίας είναι εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ για το Κίεβο λόγω των αντιρρήσεων της Ουγγαρίας. Το Κρεμλίνο σχολίασε ότι «η ένταξη της Ουκρανίας και της Μολδαβίας θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ασφυκτική πίεση Τραμπ σε Ζελένσκι – «Θα υπογράψει σύντομα τη συμφωνία για τα ορυκτά», λέει ο Λευκός Οίκος
21 Φεβρουαρίου, 2025
Βασίλης Καλογήρου: «Δεν αιτηθήκαμε την εξαίρεση της κυρίας Λεονταρή, την εμπιστευόμαστε» λένε οι γονείς
21 Φεβρουαρίου, 2025
Τροχαίο ατύχημα στην Καλλιθέα – Αυτοκίνητο συγκρούστηκε με δίκυκλο
21 Φεβρουαρίου, 2025
Κακοκαιρία Coral: Ψύχος διαρκείας μέχρι τη Δευτέρα – Πού θα χιονίσει το Σαββατοκύριακο
21 Φεβρουαρίου, 2025
Ζάκυνθος: Το τελευταίο «αντίο» στην άτυχη συμβολαιογράφο που δολοφονήθηκε στο σπίτι της
21 Φεβρουαρίου, 2025
Ρόδος: 73 χρόνια η ποινή σε γυναικολόγο για βιασμούς και ασέλγεια σε 20 γυναίκες
21 Φεβρουαρίου, 2025
Βασίλης Καλογήρου: Έφτασε πριν από λίγο η τεχνική σύμβουλος της οικογένειάς του στο σημείο που εντοπίστηκε νεκρός
21 Φεβρουαρίου, 2025
Δημήτρης Πλακιάς κατά Βορίδη – «Έλα πρόσωπο με πρόσωπο να μου τα πεις από κοντά»
21 Φεβρουαρίου, 2025
Τροχαίο ατύχημα με μοτοσικλέτα στη Βασιλίσσης Σοφίας – Προβλήματα στην κυκλοφορία
21 Φεβρουαρίου, 2025
Αστυνομικός της Βουλής: Τι θα γίνει με το νεογέννητο μωρό του ζευγαριού
21 Φεβρουαρίου, 2025