ΕΕ: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χωρίς συμπεράσματα για τη Μ. Ανατολή

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν επί αρκετές ώρες για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ωστόσο δεν κατέστη εφικτό να υιοθετηθούν κοινά συμπεράσματα γι’ αυτό το θέμα. «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν μια συζήτηση στρατηγικής φύσεως για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή – ένα ζήτημα που θα συνεχίσει να τους απασχολεί και στο μέλλον. Δεν υιοθετήθηκαν συμπεράσματα, ούτε προβλεπόταν κάτι τέτοιο», σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.

Οι ηγέτες, έχοντας πετύχει, ύστερα από έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, επέστρεψαν σήμερα στο τραπέζι, θέτοντας επί τάπητος το Μεταναστευτικό και τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Για ισχυρό μήνυμα της Ευρώπης προς την Ρωσία κάνει λόγο η ελληνική πλευρά η οποία τάχθηκε από την πρώτη στιγμή υπέρ της ενταξιακής προοπτικής της Ουκρανίας, η οποία και έλαβε το πράσινο φως από τους 26 ηγέτες, λόγω απουσίας του Ούγγρου πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με την απεσταλμένη της ΕΡΤ, Γεωργία Σκιτζή, μετά το μπλόκο από πλευράς της Ουγγαρίας τα θέματα τα οποία συζητούνται σήμερα είναι κυρίως οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Συμπλήρωσε ότι ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει στη χθεσινή παρέμβασή του μία λύση από την πλευρά της Ελλάδας “πακέτο” σε σχέση με την παράλληλη εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων για το μεταναστευτικό, αλλά και το πολύ σημαντικό κομμάτι των φυσικών καταστροφών. Αυτό το θέμα, όπως φαίνεται, παραπέμπεται για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διεξαχθεί αν δεν αλλάξει κάτι τον Ιανουάριο. Και σήμερα στο επίκεντρο είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με την ελληνική πλευρά σε κάθε περίπτωση να τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει το δικαίωμα της αυτοάμυνας στο Ισραήλ, ωστόσο εστιάζεται και στο πολύ σημαντικό κομμάτι της προστασίας των αμάχων. Στο κομμάτι της ενταξιακής προοπτικής και το πράσινο φως που δόθηκε για την Ουκρανία, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας, δηλαδή ναι στην ενταξιακή προοπτική, αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και συγκεκριμένα ωστόσο, για την Ουκρανία, αυτό που είπε και εδώ χθες προσερχόμενος ο κύριος Μητσοτάκης είναι ότι το μέλλον της Ουκρανίας είναι εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ για το Κίεβο λόγω των αντιρρήσεων της Ουγγαρίας. Το Κρεμλίνο σχολίασε ότι «η ένταξη της Ουκρανίας και της Μολδαβίας θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Κυρώσεις στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια επέβαλαν οι ΗΠΑ
15 Ιανουαρίου, 2025
Παύλος Μαρινάκης: Ο Κωνσταντίνος Τασούλας έχει ενωτικά χαρακτηριστικά
15 Ιανουαρίου, 2025
Bloomberg: Ο Πούτιν θα απαιτήσει στις διαπραγματεύσεις με τον Τραμπ η Ουκρανία να μην μπει ποτέ στο ΝΑΤΟ
15 Ιανουαρίου, 2025
H Kύπρος εντάσσεται σε τρία αμυντικά προγράμματα των ΗΠΑ με απόφαση Μπάιντεν
15 Ιανουαρίου, 2025
Παραιτήθηκε η υπουργός Άμυνας της Ελβετίας Βιόλα Άμχερντ
15 Ιανουαρίου, 2025
Συντάξεις: Σοκαριστικά νέα αν έχετε τόση σύνταξη
Συντάξεις: Σοκαριστικά νέα αν έχετε τόση σύνταξη
15 Ιανουαρίου, 2025
Πτώση ασανσέρ στον «Ερυθρό Σταυρό»: «Κατασκευαστικό λάθος» έδειξε η πραγματογνωμοσύνη
15 Ιανουαρίου, 2025
Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 1-1: Χωρίς νικητή το ντέρμπι
15 Ιανουαρίου, 2025
Ζάκυνθος: Έκρηξη σε υπό κατασκευή σπίτι – Τραυματίστηκαν 2 εργάτες
15 Ιανουαρίου, 2025
Στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα απονεμηθεί το Διεθνές Βραβείο Καρλομάγνου
15 Ιανουαρίου, 2025