EEE: Τα πρόσωπα που θα διαχειριστούν τις προκλήσεις της ελληνικής ναυτιλίας

Προκλήσεις υψηλής σημασίας για τον ελληνικό εφοπλισμό τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε διεθνές επίπεδο καταγράφει το «ημερολόγιο γέφυρας» της νέας διοίκησης της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Όπως αναφέρει η «Ναυτεμπορική», με μια σύνθεση που συνδυάζει με πολύ σωστές αναλογίες τη μεγάλη εμπειρία των παλαιότερων και τη νέα γενιά των Ελλήνων εφοπλιστών το νέο Δ.Σ της ΕΕΕ αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για να πετύχει μια σειρά από στόχους.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι δύο μεγάλες προκλήσεις είναι η ανάκαμψη του ελληνικού νηολογίου και η αναβίωση της ναυτοσύνης στη νέα γενιά. Σε διεθνές επίπεδο η πορεία της ελληνικής και παγκόσμιας ναυτιλίας προς την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα είναι το μεγάλο στοίχημα.

Μια πορεία που όμως θα πρέπει να έχει κοινό χαρακτήρα για όλους σε παγκόσμιο επίπεδο για να είναι και περιβαλλοντικά αλλά και επιχειρηματικά βιώσιμη.

Με δύναμη την ενότητα όπως έκαναν σαφές στα μηνύματα τους τόσο η νέα πρόεδρος Μελίνα Τραυλού όσο και ο απερχόμενος έπειτα από τέσσερις συνεχόμενες θητείες η πρόεδρος Θεόδωρος Βενιάμης το νέο διοικητικό συμβούλιο ξεκινάει το ταξίδι του για να προασπίσει τα επιτεύγματα της ελληνικής ναυτιλίας.

Τα πρόσωπα που θα διαχειριστούν τις προκλήσεις της ελληνικής ναυτιλίας

ΜΕΛΙΝΑ ΤΡΑΥΛΟΥ – Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΕΕ

Μία σύγχρονη «καπετάνισσα» 

Η κυρία Μελίνα Τραυλού είναι η πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε πρόεδρος στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών από το 1916 που ιδρύθηκε.

Η ίδια ασχολήθηκε από πολύ μικρή ηλικία με τη ναυτιλιακή εταιρεία Neptune Lines που ίδρυσε ο πατέρας της Νίκος Τραυλός το 1975 στον Πειραιά όπου και παραμένει μέχρι σήμερα. Είναι άλλωστε και μια από τις καπετάνισσες της σύγχρονης ιστορίας της ελληνικής ναυτιλίας και στα χρόνια που έχει αναλάβει τα ηνία της οικογενειακής εταιρείας πέτυχε να αυξήσει τον στόλο της στα 18 car carriers αλλά και το δίκτυο λιμένων που εξυπηρετεί.

Το 2017 η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών πραγματοποίησε ένα καθ όλα επιτυχημένο άνοιγμα στην αγορά του χύδην ξηρού φορτιού με τη Neptune Dry που διαχειρίζεται έναν στόλο από πέντε bulk carriers Με σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων στο Northeastern University της Βοστόνης των ΗΤΤΑ δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρονιά στα κοινά του ελληνικού εφοπλισμού τόσο στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών επί 15 συναπτά έτη όσο και στο Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος ενώ κατέχει και τη θέση της  προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής του Malta International Shipowners Association.

 

Η Μελίνα Τραυλού είναι η πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε πρόεδρος στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών από το 1916 που ιδρύθηκε.

Πλούσια είναι όμως και n προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο Διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της Συν-Ένωσις που είναι ο βραχίονας κοινωνικής πρόσφορος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών

Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος της Axion Hellas που προσφέρει υπηρεσίες σε ευάλωτες ομάδες που ζουν σε
απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές των ελληνικών νησιών και της ελληνικής ηπειρωτικής χώρας

Όσον αφορά τον στόχο που έχει θέσει ως πρόεδρος της ΕΕΕ δηλώνει Μπροστά μας έχουμε πολλές και μεγάλες προκλήσεις Προχωράμε ενωμένοι και προσηλωμένοι στον στόχο μας Έναν στόχο εθνικό έναν στόχο παγκόσμιο να προασπίζουμε τα επιτεύγματα της ελληνικής ναυτιλίας.

ΜΙΧΑΗΛ Δ. ΧΑΝΔΡΗΣ – Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΕΕ

Έμπειρος στα κοινά της ναυτιλίας

Ο κ. Μιχαήλ Δ. Χανδρής είναι ένα από τα πιο έμπειρα μέλη στη διοίκηση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Έχει διατελέσει για πολλά χρόνια αντιπρόεδρος της Ένωσης ενώ είναι και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης Ανεξάρτητων Πλοιοκτητών Δεξαμενόπλοιων Intertanko στην ίδρυση της οποίας πρωτοστάτησε ο θείος του Αντώνης Χανδρής.

Η οικογένεια έχει μεγάλη παράδοση εκπροσώπησης στους θεσμούς της ναυτιλίας. Ο πατέρας του κ Χανδρή Δημήτρης είχε θητεύσει ως αντιπρόεδρος στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών από το 1962 έως το 1964 και αργότερα εξελέγη επικεφαλής της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου Committee.

Ο Μιχαήλ Δ. Χανδρής είναι ένα από τα πιο έμπειρα μέλη στη διοίκηση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Ο θείος Αντώνης Χανδρής διετέλεσε αντιπρόεδρος του Committee και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα το 1974 0 ναυτιλιακός όμιλος της οικογένειας διαχειρίζεται έναν μικτό στόλο από δεξαμενόπλοια και bulk carriers καθώς και LNG carriers.

Μαζί με τον αδελφό του Γιάννη είχαν δημιουργήσει το 1987 την εταιρεία κρουαζιέρας Celebrity Cruise Line που ήταν μια από τις ποιοτικότερες και μεγαλύτερες εκείνη την εποχή και την οποία πούλησαν το 1997 σε ποσοστό 51 στη Royal Caribbean Cruise Lines RCCL.

Παράλληλα είναι σύμβουλος του διοικητικού συμβουλίου της βρετανικής ευρωπαϊκής εταιρείας Real Estate Leathbond.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΘΩΜΑΣ ΛΑΙΜΟΣ – Αντιπρόεδρος του Δ.Σ της ΕΕΕ

Αναβαθμίζεται ο ρόλος του

Αναβαθμισμένο ρόλο αναλαμβάνει στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών ο Αντώνης Θωμάς Λαιμός συγκροτώντας μαζί με τον Μιχάλη Χανδρή τη δυάδα των αντιπροέδρων

Ο Αντώνης είναι γιος του Νικόλαου Λαιμού και σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Εκπροσωπεί τη νέα γενιά των Ελληνων εφοπλιστών που καλούνται να συνεχίσουν τον δρόμο που χάραξαν οι παλαιότεροι διατηρώντας στην κορυφή την εγχώρια ναυτιλιακή βιομηχανία.

Μέχρι πρότινος επιτελούσε τον ρόλο του γενικού γραμματέα του Δ.Σ της Ένωσης ενώ διετέλεσε και αναπληρωτής πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής. Ξεχωρίζει επίσης και για το περιβαλλοντικό και κοινωνικό του έργο έχοντας συν-ιδρύσει μαζί με τον αδερφό του Φίλιππο την Common Seas, η οποία στοχεύει στη μείωση της πλαστικής ρύπανσης στους ωκεανους.

Η οικογένειά του με καταγωγή από τη Χίο είναι μία από τις πιο παλαιότερες ναυτιλιακές οικογένειες με ιστορία 173 ετών. Ο Αντώνης Λαιμός διοικεί μαζί με τον Φίλιππο την Enesel Group η οποία αποτελείται από πέντε ιδιόκτητες ναυτιλιακές εταιρείες. Ο Όμιλος διαχειρίζεται έναν διαφοροποιημένο στόλο από tankers bulk carriers και containerships.

Σημειώνεται ότι η Enesel ονόμασε τα τέσσερα νεότευκτα tankers που παρέλαβε στη διάρκεια της περσινής χρονιάς αντλώντας έμπνευση από την επέτειο 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση (1821-2021).

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ι. ΦΑΦΑΛΙΟΣ – Γραμματέας του Δ.Σ. της ΕΕΕ

Μακρά παρουσία στον κλάδο

Ο  Δημήτρης Ι. Φαφαλιός είναι ένα ακόμα πολύπειρα στα διεθνή φόρα της ναυτιλίας μέλος της διοίκησης της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Εκτός από την παρουσία του στα πράγματα της Ένωσης ο κ. Φαφαλιός είναι πρόεδρος της Διεθνούς Ενώσεως Πλοιοκτητών Ξηρού Φορτίου Intercargo.

Η εκλογή του Δημήτρη Ι Φαφαλιού στον προεδρικό θώκο έγινε το 2018 και ήταν ο τρίτος κατά σειρά Έλληνας που εκλέγεται στην ηγεσία της Διεθνούς Ένωσης.

Εκτός από την παρουσία του στα πράγματα της Ένωσης ο κ. Φαφαλιός είναι πρόεδρος της Διεθνούς Ενώσεως Πλοιοκτητών Ξηρού Φορτίου Intercargo

Το 2020 η θητεία του ανανεώθηκε ενώ την ίδια χρονιά ήταν στις 100 μεγαλύτερες προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλίας σύμφωνα με τη λίστα που εκδίδουν οι Lloyd’s List.

Ο αδελφός του Χαράλαμπος Φαφαλιός είναι πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου Committee.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο ο Δημήτρης I Φαφαλιός είναι πρόεδρος και διευθυντής της Fafalios Shipping SA ενώ από το 1984 έως το 2008 κατείχε διευθυντικές θέσεις στη Fafalios Ltd που εδρεύει στο Λονδίνο.

Σημειώνεται ότι η οικογένεια έχει παρουσία στη ναυτιλία από το I860. Είναι απόφοιτος του τμήματος Naval Architecture and Ship Building του Πανεπιστημίου του Newcastle upon Tyne ενώ διαθέτει Master of Science in Ocean Systems Management από το πανεπιστήμιο MIT των ΗΠΑ.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΒΕΝΙΑΜΗΣ – Γραμματέας του Δ.Σ. της ΕΕΕ

Εκπρόσωπος της νέας γενιάς

Στη δυάδα των γραμματέων του νέου διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ελληνων Εφοπλιστών εξελέγη ο Χιώτης Νικόλαος Βενιάμης, γιος του απερχόμενου προέδρου Θεόδωρου Βενιάμη πλαισιώνοντας τον πολύπειρο Δημήτρη Φαφαλιό.

Εκπρόσωπος κι αυτός της νέας γενιάς των Ελληνων εφοπλιστών είναι ιδιαίτερα δραστήριος στα κοινά της Ένωσης καθώς από το 2006 κατέχει θέση αναπληρωματικού μέλους.

Μάλιστα στο προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο είχε εκλεγεί ως μέλος ενώ είχε αναλάβει και τον ρόλο του αναπληρωτή προέδρου στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης στο πλάι του Ιωάννη Λύρα.

Ο κ. Βενιάμης συμμετέχει και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης των Ευρωπαίων Πλοιοκτητών ECSA μαζί με τον κ. Λύρα Αξιοποιώντας m θέση του είχε στείλει μήνυμα στήριξης των ναυτικών οι οποίοι επλήγησαν από τους περιορισμούς που επέφερε η πανδημία.

Νικόλαος Βενιάμης: Εκπρόσωπος της νέας γενιάς των Ελληνων εφοπλιστών είναι ιδιαίτερα δραστήριος στα κοινά της Ένωσης καθώς από το 2006 κατέχει θέση αναπληρωματικού μέλους.

Ο νέος γραμματέας της Ένωσης σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Manchester Business School και αργότερα έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα Ναυτιλιακά στο MIT και σε Ναυτιλιακά Νομικά στο City University του Λονδίνου.

Το 2012 ίδρυσε και έκτοτε διευθύνει τη Starboard Shipping and Trading μία εταιρεία που δραστηριοποιείται ως operator στον κλάδο χύδην ξηρού φορτίου.

Παράλληλα κατέχει τη θέση του Director και στην Golden Union η οποία διαχειρίζεται bulk carriers.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΞΥΛΑΣ – Ταμίας του Δ.Σ. της ΕΕΕ

Ιδιαίτερα δραστήριος

Μία ακόμη θητεία στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ελληνων Εφοπλιστών ξεκίνησε για τον Γιάννη Ξυλά ο οποίος διατήρησε τον ρόλο του ταμία.

Ο κ. Ξυλάς ανέλαβε τα ηνία της οικογενειακής ναυτιλιακής επιχείρησης Astron Maritime μετά τον θάνατο του πατέρα του και αφού είχε ολοκληρώσει κύκλο σπουδών και μαθημάτων στο Κολλέγιο Αθηνών στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στο Wharton School of Business και στο κέντρα εκπαίδευσης της Citicorp στη Νέα Υόρκη.

Δεν έμεινε όμως εκεί και αργότερα ίδρυσε την Ariston Navigation που ειδικεύεται σε φορτηγά πλοία και containerships και τη Μέλισσα Ναυτική Εταιρεία η οποία ειδικεύεται στον σχεδιασμό και τη λειτουργία πνευματικών τσιμεντοφόρων πλοίων.

Είναι ιδιαίτερα δραστήριος στα ναυτιλιακά κοινά καθώς έχει ασχοληθεί ενεργά με το American Bureau of Shipping, την ελληνική εθνική επιτροπή του Lloyd’s Register ενώ έχει επιτελέσει και πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιώς.

Ο κ. Ξυλάς ίδρυσε την Ariston Navigation που ειδικεύεται σε φορτηγά πλοία και containerships και τη Μέλισσα Ναυτική Εταιρεία η οποία ειδικεύεται στον σχεδιασμό και τη λειτουργία πνευματικών τσιμεντοφόρων πλοίων.

Παράλληλα ως πρόεδρος της υποεπιτροπής της ΕΕΕ για τη Ναυτιλία Μικρών Αποστάσεων σε προηγούμενες θητείες έχει αναφερθεί πολλάκις στη σημασία και τον ρόλο του εν λόγω κλάδου.

Τέλος ο κ. Ξυλάς υπηρετεί την HELMEPA ως αντιπρόεδρος συμμετέχοντας ενεργά στο αξιοσημείωτο έργο που αναλαμβάνει η Ένωση προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε αυτή τη νέα σελίδα που έχει ανοίξει με πρόεδρο τη Σεμίραμις Παληού.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ι. ΚΑΡΟΥΣΗΣ – Αναπληρωτής ταμίας του Δ.Σ. της ΕΕΕ

Παρών σε Ελλάδα και εξωτερικό

Εκπρόσωπος μιας ακόμα παραδοσιακής ναυτιλιακής οικογένειας στο Δ.Σ της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών είναι ο κ. Κωνσταντίνος Καρούσης της Chios Navigation.

Η οικογένεια Καρούση είναι τέσσερις γενιές στη ναυτιλία με τη ναυτιλιακή τους εταιρεία Chios Navigation να διαχειρίζεται σήμερα έναν στόλο από 13 bulk carriers.

Ο κ. Καρούσης ασχολείται και αυτός για πολλά χρόνια με τους φορείς της ελληνικής και όχι μόνο ναυτιλίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ο Έλληνας εφοπλιστής ήταν αναπληρωτής γραμματέας του προηγούμενου Δ.Σ της ΕΕΕ ενώ έχει διατελέσει και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου Committee.

Υπήρξε επίσης πρόεδρος του UK Ρ&Ι Club όπως και της SIGCo Ltd.

Είναι μέλος αλλά και πρόεδρος του Chios Nature όπως και μέλος του Δ.Σ του London Hellenic.

Πηγή: Εφημερίδα «Ναυτεμπορική»