ΕΕΜΥΥ: «Απογοητευτική η διαδικασία επιλογής στελεχών υγείας»

Δεν έχουν τέλος οι αντιδράσεις σχετικά με τον τρόπο αλλά και τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση επέλεξε τους νέους διοικητές στο ΕΣΥ, με την Ελληνική Εταιρεία Managment Υπηρεσιών Υγείας, να χαρακτηρίζει θλιβερή και απογοητευτική τη διαδικασία.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την τοποθέτηση ως διοικητών στο ΕΣΥ, κομματικών στελεχών της ΝΔ που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα για τη διοίκηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων

Τη σκυτάλη μετά τα ίδια τα στελέχη της κυβερνώσας παράταξης και της αντιπολίτευσης πήρε η Ελληνική Εταιρία Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ) η οποία εξετάζοντας τις τοποθετήσεις των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών στο ΕΣΥ σε έκτακτη συνεδρίασή της, χαρακτήρισε λυπηρή και απογοητευτική τη διαδικασία επιλογής που έγινε για τα στελέχη της υγείας και κάλεσε την κυβέρνηση είτε να αναστείλλει τους διορισμούς, είτε να προσφέρει θητεία μόνο έξι μηνών, σε όσους το αποδεχθούν.

Σκοπός της πρότασης είναι, όπως υπογραμμίζει η ΕΕΜΥΥ, «η επαναπροκήρυξη των θέσεων για την επιλογή κατάλληλων στελεχών, με άλλο νομικό καθεστώς, όπως αυτό που έχει προταθεί παλαιότερα από την ΕΕΜΥΥ και διασφαλίζει επιλογή μεταξύ εχόντων τα προσόντα για το κρίσιμο καθήκον διοίκησης οργανισμών με τεράστιους προϋπολογισμούς και αντικείμενο υψηλής κοινωνικής ευαισθησίας».

Το ΔΣ της ΕΕΜΥΥ κρίνει αναγκαίο «τον εμπλουτισμό του ΕΣΥ με τεχνογνωσία επιστημονικής διοίκησης όπως είχε εξαγγείλει ο κ. Πρωθυπουργός» και θεωρεί πως το ουσυαστικό ερώτημα πίσω από τις αψιμαχίες της τελευταίας εβδομάδας για το μείζον αυτό ζήτημα είναι ένα: «Πρέπει τα νοσοκομεία να είναι κρατικές υπηρεσίες που κηδεμονεύονται και ετεροκαθορίζονται από το εκάστοτε υπουργικό γραφείο και την κομματική νομενκλατούρα ή δημόσιοι οργανισμοί αποτελεσματικής και αυτόνομης λειτουργίας υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων επαγγελματιών;».

Η απάντηση είναι αυτονόητη, κατά τους μάνατζερς της υγείας. «Από τις πολιτικές και άσχετες επαγγελματικές ιδιότητες των περισσότερων υπό διορισμό Διοικητών είναι πασιφανές ότι διατηρήθηκε αλώβητο το παλαιοκομματικό μοντέλο» τονίζει η ΕΕΜΥΥ.

«Αδυνατούμε να δεχτούμε ότι η Επιτροπή επιλογής αξιολόγησε ως «αρίστους» ή έστω καταλληλότερους, μεταξύ των 1.650 υποψηφίων, τους συγκεκριμένους 111 νέους διοικητές και αναπληρωτές διοικητές. Γνωρίζουμε ότι, υπήρχαν υποψήφιοι με πολλαπλάσια ειδικά προσόντα και σημαντική επαγγελματική εμπειρία στο υγειονομικό σύστημα» προσθέτει.