Εφετείο επιβεβαίωσε την καταδίκη του Σαρκοζί

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ο Σαρκοζί επέρριψε την ευθύνη σε μέλη του επιτελείου του.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί κρίθηκε σήμερα ένοχος από εφετείο του Παρισιού για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του το 2012, επιβεβαιώνοντας την πρωτόδικη απόφαση κατώτερου δικαστηρίου.

Καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους, οι έξι μήνες σε αναστολή, που μπορεί να εκτιθεί με εναλλακτικά μέσα όπως ηλεκτρονικό βραχιόλι, χωρίς να πάει στη φυλακή.

Ο Σαρκοζί είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση ενός έτους το 2021, όταν κρίθηκε ένοχος για πρώτη φορά, αν και η ποινή του ανεστάλη καθώς είχε ασκήσει έφεση.

Ο Σαρκοζί, που ήταν πρόεδρος από το 2007 έως το 2012, παρέμεινε ένας πολιτικός με επιρροή μεταξύ των συντηρητικών και έχει φιλικές σχέσεις με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παρά τη σειρά των δικών και των ερευνών που συνδέονται με διάφορα νομικά θέματα γύρω από τη χρηματοδότηση των εκστρατειών του, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Εξακολουθεί να αρνείται τις κατηγορίες ότι το κόμμα του, Οι Ρεπουμπλικάνοι, τότε UMP, συνεργάστηκε με μια εταιρία δημοσίων σχέσεων με την επωνυμία Bygmalion προκειμένου να αποκρύψει το πραγματικό κόστος της εκστρατείας του — που σημαδεύτηκε από χλιδάτες εκδηλώσεις που ήταν τότε πρωτοφανείς για τη γαλλική πολιτική.

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ο Σαρκοζί επέρριψε την ευθύνη σε μέλη του επιτελείου του: “Δεν επέλεξα εγώ οποιονδήποτε προμηθευτή, δεν υπέγραψα οποιαδήποτε προσφορά, οποιοδήποτε τιμολόγιο”, δήλωσε στο δικαστήριο.

Η Γαλλία θέτει αυστηρά όρια στις προεκλογικές δαπάνες. Εισαγγελείς υποστηρίζουν πως η εταιρία εξέδωσε τιμολόγια στο UMP αντί για την εκστρατεία. Λένε πως ο Σαρκοζί δαπάνησε 42,8 εκατομμύρια ευρώ στην εκστρατεία για την επανεκλογή του το 2012, που δεν τελεσφόρησε, ποσό σχεδόν διπλάσιο του επιτρεπόμενου ποσού.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Γαλλία: Ένας νεκρός από επίθεση με μαχαίρι σε αγορά της Μυλούζης – Μακρόν: «Τρομοκρατική ενέργεια χωρίς αμφιβολία»
22 Φεβρουαρίου, 2025
Σεισμοί: Σε ύφεση η ακολουθία – Κλειστά σχολεία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ανάφη και Ίο αποφάσισαν οι Επιτροπές
22 Φεβρουαρίου, 2025
Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 22-9: «Βούλιαξε» τον «αιώνιο» αντίπαλο στον τελικό και χρίστηκε Κυπελλούχος Ελλάδας στο πόλο των ανδρών
22 Φεβρουαρίου, 2025
«Πρεμιέρα» για τη συγκοινωνιακή αστυνομία με περισσότερους από 150 ελέγχους και τέσσερις συλλήψεις
22 Φεβρουαρίου, 2025
Βασίλης Καλογήρου: Αμείλικτα τα ερωτήματα από τις καταγγελίες συγγενών για τον θάνατό του – «Είναι προϊόν εγκληματικής ενέργειας»
22 Φεβρουαρίου, 2025
Κινητοποιήσεις για τα Τέμπη σε συνοικίες της Αθήνας και στη Θεσσαλονίκη
22 Φεβρουαρίου, 2025
Γερμανία: O προεκλογικός αγώνας και τα σενάρια της επόμενης μέρας
22 Φεβρουαρίου, 2025
Βασίλης Καλογήρου: Ψάχνουν για απαντήσεις στη διαδρομή θανάτου 18 χιλιομέτρων του 39χρονου – Καταγραφικά και τοξικολογικές ρίχνουν «φως» στο μυστήριο
22 Φεβρουαρίου, 2025
Χαλκίδα: 22χρονη κατήγγειλε πως έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού – Τέσσερις συλλήψεις
22 Φεβρουαρίου, 2025
Πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για Τέμπη: Οι ερευνητές κάνουν λόγο για «αντικρουόμενα στοιχεία» – Παρουσιάζεται στις 27 Φεβρουαρίου
22 Φεβρουαρίου, 2025