Ευκαιρία λόγω ΦΠΑ: 100.000 σπίτια σε τιμή ευκαιρίας

Αναστολή ΦΠΑ ακίνητα: Οριστικά από τη στενωπό βγάζει την αγορά ακινήτων η απόφαση της κυβέρνησης για τριετή αναστολή του ΦΠΑ 24% σε ιδιοκτησίες που δεν αγοράζονται ως πρώτη κατοικία και έχουν οικοδοµική άδεια από την 1η Ιανουαρίου 2006, επιβάρυνση που είχε θεσπιστεί επί των ηµερών του Γιώργου Αλογοσκούφη στο υπουργείο Οικονοµικών.

Αναστολή ΦΠΑ ακίνητα: Το καθεστώς αυτό, από την έναρξη ισχύος της νοµοθετικής πρωτοβουλίας που τοποθετείται στα τέλη Νοεµβρίου-αρχές ∆εκεµβρίου, αλλάζει και στα ακίνητα θα επιβάλλεται µόνο φόρος µεταβίβασης 3%. Για παράδειγµα, για διαµέρισµα που σήµερα πωλείται προς 100.000 ευρώ, ο αγοραστής θα απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί σε 24.000 ευρώ, πληρώνοντας µόνο φόρο µεταβίβασης 3.000 ευρώ.

Η αναστολή του ΦΠΑ 24% αποτελούσε πάγιο αίτηµα της αγοράς και θα οδηγήσει στην απορρόφηση του µεγάλου αποθέµατος των πάνω από 100.000 απούλητων διαµερισµάτων, σε µια περίοδο που οι τιµές αυξάνονται, καταγράφοντας άνοδο 7,7% το πρώτο εξάµηνο του 2019 έναντι του αντίστοιχου διαστήµατος του 2018, σύµφωνα µε την ΤτΕ. Πάντως, για να γίνει κατανοητό το πλήγµα που έχει προκαλέσει στην αγορά η επιβολή ΦΠΑ, αρκεί να αναφερθεί ότι την πενταετία 2003-2007 στην Ελλάδα το µερίδιο των επενδύσεων σε κατοικίες ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ανερχόταν κατά µέσο όρο σε 10%, σύµφωνα µε στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

Ωστόσο, από το 2007, δεύτερο έτος εφαρµογής του ΦΠΑ στα νεόδµητα, και έπειτα οι επενδύσεις σε κατοικίες άρχισαν να µειώνονται, για να φθάσουν στο 3,9% του ΑΕΠ το 2011 και να κατρακυλήσουν στο 0,6% του ΑΕΠ το 2017.

Ως εκ τούτου, η απαλλαγή από τον ΦΠΑ, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδας, Δηµήτρης Καψιµάλης, θα τονώσει τη ρευστότητα στις οικοδοµικές επιχειρήσεις, οδηγώντας στην αναθέρµανση της οικονοµίας και στην άµεση δυναµική επανεκκίνηση του κατασκευαστικού κλάδου και ιδίως των µικροµεσαίων επιχειρήσεων που ασχολούνται µε την ανέγερση κατοικιών.

Επίσης, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς, αποσοβήθηκε ο κίνδυνος η τριετής αναστολή του ΦΠΑ να ισχύσει µόνο για οικοδοµικές άδειες που εκδόθηκαν φέτος, καθώς θα υπήρχε ο κίνδυνος οριστικής απώλειας των επενδεδυµένων κεφαλαίων στα ακίνητα που έχουν κατασκευαστεί από το 2006 µέχρι σήµερα και παραµένουν απούλητα, γεγονός που θα οδηγούσε σε κλείσιµο υγιών επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα, σύµφωνα µε τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιµελητηρίου Ελλάδος, Γιώργο Στασινό, εάν το µέτρο δεν εφαρµοζόταν για οικοδοµές µε οικοδοµική άδεια από το 2006, θα «προκαλούνταν κενά που δύσκολα αναπληρώνονται στον αστικό χώρο, κάτι που επηρεάζει βαθιά τόσο τον πολεοδοµικό σχεδιασµό όσο και την καθηµερινότητα των πολιτών και την ίδια την κοινωνία».

Πληροφορίες: Εθνος της Κυριακής