ΕΥΠ: Πώς κατάφερε να «ξεσκεπάσει» τη Ρωσίδα κατάσκοπο Ιρίνα Σ. – Οικογενειακή υπόθεση η κατασκοπεία

Οι απόρρητες πληροφορίες που έφτασαν στην ΕΥΠ, η ανακολουθία στοιχείων στο ληξιαρχείο Αμαρουσίου και η συμβολή ξένων μυστικών υπηρεσιών, οδήγησαν στην αποκάλυψη της ταυτότητας Ρωσίδας κατασκόπου στην Αθήνα. Η Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα, που στρατολογήθηκε στη Μόσχα, ήρθε στην Ελλάδα το 2018 με διαβατήριο Λατινικής Αμερικής, ενώ έπειτα από 4 χρόνια δράσης, το 2023 την ανακάλεσαν στη Μόσχα υπό το φόβο της αποκάλυψης. Η υπόθεση αναδεικνύει τη διείσδυση ξένων υπηρεσιών στη χώρα μας.

«Φως» στη μυστική δράση της Ρωσίδας κατασκόπου Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα, που ζούσε στην χώρα μας από το 2018 ως «Μαρία Τσάλλα», επιχειρούν να ρίξουν οι αναλυτές της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Το «κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται» με στοιχεία που τους οδήγησαν στο ληξιαρχείο Αμαρουσίου, εκεί όπου διαπίστωσαν πως υπήρχε αναντιστοιχία σε ιδιόχειρα και ηλεκτρονικά αρχεία, με αποτέλεσμα να φτάσουν στα ίχνη της, αναζητώντας παράλληλα το δίκτυο υποστήριξής της.

Όπως διαπιστώθηκε, η Ρωσίδα κατάσκοπος, είχε φτάσει στη χώρα χρησιμοποιώντας διαβατήριο της Λατινικής Αμερικής και αμέσως το 2018 εξέδωσε την επίμαχη ληξιαρχική πράξη γέννησης με στοιχεία βρέφους, το οποίο γεννήθηκε και πέθανε το 1991. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, το εν λόγω έγγραφο έφτασε σωστό στο Αλιβέρι, από όπου κι εκδόθηκε.

Στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που χρησιμοποιούσε η Ρωσίδα κατάσκοπος, από το Δήμο Κύμης Αλιβερίου, αναγράφεται μεταξύ άλλων, ως τόπος γέννησης το Μαρούσι, η ελληνική της ιθαγένεια, η ημερομηνία κτήσης δημοτικότητας στις 21/12/2018, το όνομα της μητέρας της Αναστασία, ενώ ήταν αγνώστου πατρός.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι φέρεται να παρουσιάστηκε τότε με μία γυναίκα δικηγόρο, η οποία ανέφερε ότι την φιλοξενούσε.

Η κρυφή ζωή της «Μαρίας Τσάλλα» – Πώς έστησε τη ζωή της ως… Ελληνίδα

Επί πέντε χρόνια φαίνεται ότι προετοίμαζε το έδαφος θέλοντας να δείξει ότι είχε μια φυσιολογική ζωή, συνάπτοντας σχέση με Έλληνα ιδιοκτήτη φροντιστηρίου. Ο ίδιος, όπως και η υπάλληλος που απασχολούσε από τον Δεκέμβρη στο μαγαζί με πλεκτά που είχε ανοίξει το 2020, στην οδό Αρριαννού στο Παγκράτι, δεν είχαν αντιληφθεί το παραμικρό για την πραγματική της ταυτότητα.

«Ξαφνικά είδαμε πριν δυο μέρες – τρεις, ένα μικρό φορτηγάκι ήρθε, τα μαζέψανε στα γρήγορα τα πράγματα και εξαφανίστηκαν», λέει ένας κάτοικος της περιοχής. ένας άλλος αναφέρει ότι το μαγαζί του θυμόταν, «πότε άνοιγε πότε δεν άνοιγε».

Η νεαρή υπάλληλος της, μιλώντας στην ΕΡΤ, περιέγραψε την σχέση που είχαν αναφέροντας πως πριν εξαφανιστεί της είπε ότι θα έφευγε για ένα ταξίδι αναψυχής. «Φυσικά τα χαρτιά της εδώ στην Ελλάδα λένε Μαρία Τσάλλα, έχει χαρτιά από ελληνική ταυτότητα, έμενε μόνη της με τον γάτο της. Δεν ήξερα πού έμενε πριν, δεν είχε αναφερθεί, είχαμε μόνο επαγγελματική σχέση, τίποτα άλλο, ήξερα ότι μίλαγε αγγλικά στα οποία συνεννοούμασταν, γαλλικά και ήξερα ότι μιλούσε και άλλες γλώσσες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμα και το κουδούνι στην πολυκατοικία που έμενε, πάνω από το μαγαζί της έγραφε το όνομα Μαρία Τσάλλα, ενώ η ίδια ασχολείτο από το 2019 και με την φωτογραφία.

Παράλληλα, προκύπτει πως ταξίδευε συνεχώς σε διάφορες περιοχές της χώρας ενώ φέρεται να είχε ταξιδέψει και στο εξωτερικό.

Στις αρχές του έτους, τον περασμένο Ιανουάριο, η σύλληψη άλλης γυναίκας πράκτορα στη Σλοβενία, με την οποία φέρεται να είχε επαφές η Σμίρεβα, φαίνεται να οδήγησε τη Μόσχα στην απόφαση να την αποσύρει από την χώρα μας, κάτι το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε και με τον πράκτορα σύζυγό της στη Βραζιλία.

Πώς έφτασε η ΕΥΠ στα ίχνη της Ρωσίδας κατασκόπου

Μετά τον πόλεμο με την Ουκρανία, σύμφωνα με ανώτατες πηγές, υπήρχαν φόβοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι οι μυστικές ρωσικές υπηρεσίες έχουν διεισδύσει σε ξένα κράτη και υπηρεσίες. Ήδη από το καλοκαίρι του 2022 αποκαλύφθηκαν σε χώρες της Ευρώπης, πράκτορες illegals.

Tα τελευταία παραδείγματα που αποκαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια, από πράκτορες illegals ήταν:

  • τον Ιούνιο 2022 στη Χάγη της Ολλανδίας,
  • τον Αύγουστο 2022 στη Νάπολη της Ιταλίας,
  • τον Οκτώβριο 2022 στη Νορβηγία και
  • τον Δεκέμβριο 2022 στη Σλοβενία

Αρμόδιες πηγές της ΕΥΠ, αναφέρουν πως ήθελαν να «κάψουν» της ταυτότητα της Ρωσίδας κατασκόπου για δύο λόγους:

  • προκειμένου να μην προλάβει να δραστηριοποιηθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και
  • στην περίπτωση που είχε δημιουργήσει ένα δίκτυο επαφών και πηγών, να τελείωναν όποιες ενέργειες είχαν ενδεχομένως ξεκινήσει.

Ο πράκτορας σύζυγός της από τη Βραζιλία, είχε κωδικό όνομα Daniel Campos. Είχε επίσης σχέση στη Βραζιλία με μία γυναίκα, η οποία όταν χάθηκαν τα ίχνη του δήλωσε την εξαφάνισή του, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν οι Ρώσοι μυστικοί πράκτορες να ανακαλέσουν τόσο τον ίδιο όσο και την 35χρονη που δρούσε στην Ελλάδα.

Πράκτορες illegals: Ο ρόλος τους

Οι πράκτορες αυτοί έχουν, σύμφωνα με τις αρμόδιες πηγές, έναν πολυδιάστατο και κομβικό ρόλο. Συλλέγουν πληροφορίες, δημιουργούν δίκτυο πηγών και έχουν την ικανότητα να χειραγωγούν άτομα αλλά και να στοχεύουν στο κομμάτι της προπογάνδας, πράγμα το οποίο έχουν εκπαιδευτεί να κάνουν.