ΕΥΠ: Το κωδικό όνομα «Υάκινθος» είχε δώσει στην επιχείρηση με τους Πακιστανούς τρομοκράτες

Το όνομα ενός εντυπωσιακού σε εμφάνιση και άρωμα λουλουδιού, του υάκινθου, είχαν δώσει τα στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στην επιχείρηση για το «ξήλωμα» του δικτύου Πακιστανών εξτρεμιστών εντός της ελληνικής επικράτειας, με καθοδήγηση από ομοεθνή τους στο Ιράν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο «Υάκινθος» της ΕΥΠ άρχισε να ανθίζει στα τέλη του περασμένου καλοκαιριού, ωστόσο, οι δράστες των ελληνικών αρχών ασφαλείας κορυφώθηκαν στα μέσα Φεβρουαρίου 2023.

Εκτός από τους δύο Πακιστανούς εξτρεμιστές που συνελήφθησαν, στο μικροσκόπιο μπήκαν ακόμη 15-20 άτομα (σ.σ. κατά βάση ομοεθνείς τους) οι οποίοι φέρονται να είχαν ενημερωθεί για τις προπαρασκευαστικές ενέργειες που γίνονταν για τρομοκρατικό χτύπημα σε εβραϊκό στόχο.

Στο πλαίσιο αυτό έγιναν αστυνομικές επιχειρήσεις σε Ζάκυνθο, Σπάρτη, Άνω Λιόσια, Ομόνοια και Μοναστηράκι, χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να έχει βρεθεί οπλισμός παρά μόνο ψηφιακά πειστήρια.

Δεν αποκλείεται και νέα σύλληψη

Δεν αποκλείεται, πάντως, να είχε επιχειρηθεί προσέγγιση με ποινικούς για την αγορά όπλων (σ.σ. πολεμικών τυφεκίων Kalashnikov), ενώ πηγές της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα σύλληψη ατόμου με περιφερειακό ρόλο αν και ο «πυρήνας» του τρομοκρατικού δικτύου των εξτρεμιστών έχει συλληφθεί (σ.σ. οι δύο Πακιστανοί).

Ο φερόμενος ως καθοδηγητής του δικτύου βρίσκεται στο Ιράν και περιγράφεται ως αδίστακτος και με πλούσιο ποινικό παρελθόν, σε δολοφονίες και απαγωγές.

Το κλιμάκιο της ΕΥΠ που εργάστηκε στην επιχείρηση «Υάκινθος» εντόπισε μηνύματα, σύμφωνα με τα οποία, ο 30χρονος από το Ιράν έλεγε στους δύο Πακιστανούς που στρατολόγησε στην Ελλάδα ότι τους εξασφαλίζει τη φυγάδευσή τους μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην Αθήνα.

Για να τους δελεάσει περισσότερο τους υποσχόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θα τους αποκαταστήσει οικονομικά, έχοντας διαβλέψει ότι ήταν άτομα «εύκολα για χειραγώγηση, χωρίς ηθικούς φραγμούς, που έψαχναν εναγωνίως και με κάθε τρόπο την οικονομική ανέλιξη».