Σύμφωνα με διάταξη, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που μπαίνουν σε υποχρεωτική προληπτική καραντίνα 7 ή 14 ημερών και δεν είναι δυνατόν να δουλέψουν εξ αποστάσεως, θα καλούνται να αναπληρώνουν το διάστημα αυτό με υπερωρίες έως και τρεις ώρες ημερησίως, χωρίς καμία πρόσθετη αμοιβή, γράφει η «Εφημερίδα των Συντακτών».
Η «ΕφΣυν» κάνει λόγο για συνταγές εργασιακής ζούγκλας, που ξεπερνούν τη φαντασία ακόμη και των πιο ακραίων εισηγητών μοντέλων για μηδαμινή ως ανύπαρκτη προστασία των εργαζομένων, τις οποίες «μαγειρεύει» η κυβέρνηση και μάλιστα στο όνομα του κορονοϊού.
Κι ενώ θα περίμενε κανείς η πανδημία να έδινε την αφορμή ώστε να υψωθεί μια προστατευτική ασπίδα για τους εργαζόμενους, η ΝΔ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πράττει και αυτή τη φορά ακριβώς το αντίθετο, κάνοντας πολλούς να πιστέψουν ότι τρία τινά μπορεί να συμβαίνουν: είτε αδιαφορεί πλήρως, είτε βρίσκει ευκαιρία να εκδικηθεί το εργατικό δυναμικό της χώρας, είτε δεν θέλει να χαλάσει κανένα από τα χατίρια των εργοδοτών.
Μπορεί φυσικά να ισχύουν όλοι οι λόγοι, όπως εξίσου φανερό είναι ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την έκτακτη αυτή κατάσταση με σκοπό να «ξαναγράψει» το Εργατικό Δίκαιο ευθυγραμμιζόμενη με τις επιταγές διεθνών ή εγχώριων θεσμικών φορέων, μεταξύ των οποίων το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών. Επίσης, σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ, δεν είναι τυχαία προς αυτή την κατεύθυνση η πρόσφατη αναφορά του Αλέξη Πατέλη, οικονομικού συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την αλλαγή του ασφαλιστικού μοντέλου από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό. Εξάλλου παρόμοιο σε αρκετά είναι το πνεύμα της περιβόητης έκθεσης Πισσαρίδη για την ελληνική οικονομία, πάνω στην οποία θα βασιστεί μεγάλο μέρος των κυβερνητικών πολιτικών εφεξής, αναφέρει η «ΕφΣυν».
Η διάταξη
Αποκαλυπτική πάντως για την παραπάνω αντίληψη που φαίνεται να διακατέχει τους ενοίκους του μεγάρου Μαξίμου αναφορικά με τα εργασιακά, είναι η διάταξη που περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την κύρωση παλιών και νέων μέτρων στήριξης και η οποία έχει πάρει τον δρόμο της κατάθεσης στη Βουλή. Σύμφωνα με αυτή, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που μπαίνουν σε υποχρεωτική προληπτική καραντίνα 7 ή 14 ημερών και δεν είναι δυνατόν να δουλέψουν εξ αποστάσεως, θα καλούνται να αναπληρώνουν το διάστημα αυτό με υπερωρίες ώς και τρεις ώρες ημερησίως, χωρίς καμία πρόσθετη αμοιβή, σύμφωνα με την «ΕφΣυν».
Με άλλα λόγια, όσοι ήρθαν σε επαφή με άτομα θετικά στον ιό και υποχρεωθούν να μείνουν σπίτι τους μέχρι και 14 μέρες, όπως το κράτος και τα υγειονομικά πρωτόκολλα επιβάλλουν, αυτοί, σύμφωνα με τη διάταξη της κυβέρνησης, -αν δεν δύνανται να δουλεύουν με τηλεργασία- θα υποχρεωθούν, όταν επιστρέψουν, να δουλεύουν απλήρωτοι μέχρι και τρεις ώρες πέραν του ωραρίου τους.
Σύμφωνα με το προτεινόμενο πλαίσιο, η αναπλήρωση θα πρέπει να γίνει μέχρι τα τέλη του 2020, που πρακτικά σημαίνει ότι αυτό θα συμβεί μέσα στο διάστημα των 4 μηνών που απομένουν ώς την εκπνοή του έτους. Σε ό,τι αφορά τις αποδοχές και τις ασφαλιστικές εισφορές, αναφέρεται ότι για το διάστημα που ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καραντίνα θα καταβάλλονται κανονικά από τον εργοδότη.
«Εργασιακός μεσαίωνας»
Με τη δημοσιοποίηση της επίμαχης αντεργατικής διάταξης ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε με ιδιαίτερα έντονο τρόπο, κατηγορώντας τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση για σχέδια μπροστά στα οποία «ο εργασιακός μεσαίωνας φαντάζει παράδεισος».
Πιο αναλυτικά, με δήλωσή της η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. και βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου, δήλωσε: «Το υπουργείο Εργασίας όχι μόνο δεν έλαβε κανένα ουσιαστικό μέτρο για να προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων που τέθηκαν σε υποχρεωτική καραντίνα λόγω κορονοϊού, αλλά ετοιμάζεται να καταθέσει ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν να δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες για να καλύψουν τις ημέρες της υποχρεωτικής απουσίας τους από την εργασία!
Η κυβέρνηση δηλαδή όχι μόνο δεν προέβλεψε άδεια ειδικού σκοπού με αποδοχές, όχι μόνο δεν απαγόρευσε τον συμψηφισμό ημερών κανονικής άδειας με τις ημέρες απουσίας λόγω καραντίνας, αλλά έρχεται να υποχρεώσει τους εργαζόμενους να δουλέψουν απλήρωτες υπερωρίες και να πληρώσουν οι ίδιοι το κόστος της απουσίας στην οποία υποχρεώθηκαν σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ». Καταλήγοντας η κ. Αχτσιόγλου έκανε λόγο για «μένος» της Ν.Δ. προς τους εργαζόμενους «χωρίς προηγούμενο» και απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση «να μη διανοηθεί να προχωρήσει σε τέτοια ρύθμιση».
Πηγή: Efsyn