Στην Αθήνα έφτασε πριν από λίγη ώρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως έχει γίνει γνωστό, ο τούρκος πρόεδρος έρχεται με μια πολυπληθή αποστολή και τρία αεροπλάνα. Στο αεροδρόμιο βρίσκεται ήδη ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, προκειμένου να τον υποδεχτεί.
Ο Ερντογάν εφτασε στην Αθήνα μισή ώρα νωρίτερα από την προγραμματισμένη, κάτι που πιθανόν συνδέεται με τα μέτρα ασφαλείας.
Και οι δυο πλευρές ποντάρουν σε μια «νέα σελίδα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στη συνέχεια του κλίματος νηνεμίας. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι τα πρόσφατα δείγματα γραφής είναι θετικά μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο τούρκος πρόεδρος στην «Καθημερινή».
«Από το “Μητσοτάκης γιοκ” περάσαμε στο “Φίλε μου, Κυριάκο” και αυτό δείχνει ότι υπάρχει πρόθεση να μην ανέβουν οι τόνοι – τουλάχιστον στην παρούσα χρονική στιγμή», σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές.
Ταυτόχρονα, όμως, το κυβερνητικό επιτελείο έχει σχεδιάσει και είναι σε ετοιμότητα να αντιδράσει σε οποιαδήποτε «παραφωνία», αν η κατάσταση δείξει να βγαίνει εκτός ελέγχου, αφού ο Ερντογάν είναι ένας απρόβλεπτος πολιτικός.
Οι συναντήσεις
Πρώτος σταθμός του τούρκου προέδρου θα είναι το Προεδρικό Μέγαρο, όπου χωρίς την παρουσία αγημάτων θα τον υποδεχθεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Αυτό θα είναι το πρώτο τετ α τετ της κας Σακελλαροπούλου με τον τούρκο ηγέτη και θα έχει ενδιαφέρον ο διάλογος που θα έχουν μπροστά στις κάμερες.
Λίγα λεπτά μετά τις 12:00 ο Ταγίπ Ερντογάν θα ανέβει την Ηρώδου Αττικού, με όλες τις κάμερες να είναι στραμμένες επάνω του, για ακόμα μια συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος θα τον περιμένει στο πλατύσκαλο του Μεγάρου Μαξίμου.
Όταν οι πόρτες θα κλείσουν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας θα συζητήσουν με βάση τους τρεις άξονες που συμφωνήθηκαν στο Βίλνιους τον Ιούλιο: τον πολιτικό διάλογο, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τη θετική ατζέντα.
Οι δυο ηγέτες θα βρεθούν με τους υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, και τους διπλωματικούς τους συμβούλους, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, για περίπου 45 λεπτά.
Θα ακολουθήσουν οι δημόσιες κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών χωρίς ερωτήσεις δημοσιογράφων – αυτό το μοντέλο θεωρήθηκε και το πιο «ασφαλές» και από τις δυο πλευρές – και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η Ολομέλεια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας υπό τη μορφή γεύματος εργασίας.