Smoke rises from an Israeli airstrike in the Jebaliya refugee camp in the Gaza Strip, Saturday, April 13, 2024. (AP Photo/Mahmoud Issa)

Εγκρίθηκαν νέα σχέδια για τον πόλεμο στη Γάζα – Προ των πυλών η επιχείρηση στη Ράφα

Στη Λωρίδα της Γάζας με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το ισραηλινό σφυροκόπημα. Δε λείπουν ωστόσο και οι περιφερειακές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή. «Οδυνηρά πλήγματα» στη Χαμάς υπόσχεται ο Νετανιάχου, ενώ ισραηλινοί αξιωματούχοι διεμήνυσαν πως εγκρίθηκαν περαιτέρω χτυπήματα στον παλαιστινιακό θύλακα, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις και τη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι εγκλωβισμένοι άμαχοι.

Προ των πυλών φαίνεται να είναι η ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα, όπως μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Σε μήνυμά του ενόψει του εβραικού Πάσχα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο για νέα οδυνηρά πλήγματα κατά της Χαμάς, ενώ ο αρχηγός του ισραλινού στρατού δήλωσε ότι οι επόμενες κινήσεις των ισραηλινών δυνάμεων έχουν ήδη εγκριθεί.

“Τις επόμενες ημέρες θα αυξήσουμε τη στρατιωτική και πολιτική πίεση στη Χαμάς, διότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να απελευθερώσουμε τους ομήρους μας και να επιτύχουμε τη νίκη” τόνισε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

“Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων επισκέφθηκε τη νότια διοίκηση του στρατού κι ενέκρινε τις επόμενες κινήσεις στον πόλεμο στη Γάζα” σημείωσε από πλευράς του ο Αρχηγός του Ισραηλινού Στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι.

Κι ενώ ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Ααρών Χαλίβα είναι ο πρώτος ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος που παραιτείται μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς, ο ηγέτης της οργάνωσης κατηγορεί το Ισραήλ για το πάγωμα των συνομιλιών για την απελευθέρωση των ομήρων.

“Το μόνο που θέλουν είναι να επιστρέψουν οι όμηροι, ώστε να συνεχίσουν τον πόλεμο στη Γάζα και αυτό δεν μπορεί να γίνει. Πρέπει να αποσυρθεί ολοκληρωτικά ο ισραηλινός στρατός από τη Γάζα” διεμήνυσε ο Ισαμήλ Χανίγιε.

Τουλάχιστον 34.151 Παλαιστίνοι έχουν σκοτωθεί και 77.084 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα. Τις τελευταίες 24 ώρες, 54 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

Την ίδια ώρα, συγκλονίζει η γέννηση ενός κοριτσιού με καισαρική αφότου η μητέρα του, η οποία ήταν έγκυος τριάντα εβδομάδων, σκοτώθηκε με τον σύζυγο και την κόρη της σε ισραηλινή επιδρομή στη Ράφα. Το κοριτσάκι γεννήθηκε υπό τραγικές συνθήκες. Με το που γεννήθηκε είχε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Το όνομά που της δόθηκε είναι «μωρό μάρτυρα».

Νέα ένταση στις αμερικανο-ισραηλινές σχέσεις πυροδοτεί το ενδεχόμενο επιβολής αμερικανικών κυρώσεων στο Τάγμα Νέτζα Γεχούντα του ισραηλινού στρατού, το οποίο επιχειρούσε στη Δυτική Οχθη μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 κι εχει επικριθεί για κακομεταχείριση Παλαιστινίνων. Να επανεξετάσει την απόφαση ζήτησε από τον Αντονι Μπλίνκεν, ο Μπένι Γκαντζ.

“Δεν είναι σωστή κίνηση προς το Ισραήλ. Είμαστε η μόνη χώρα που ακούει πραγματικά τι έχουν να πουν οι ΗΠΑ. Είναι καλύτερα να το συζητήσουν μαζί μας” είπε ο υπουργός Μπένι Γκαντς, μέλος του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου.

Για τον κίνδυνο του αντισημιτισμού με αφορμή τις πρόσφατες διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ στο πανεπιστήμιο Κολούμπια μίλησε ο πρόεδρος Μπάιντεν σε μήνυμά του για το εβραικό Πάσχα: “Αυτός ο προφανής αντισημιτισμός είναι κατακριτέος κι επικίνδυνος και δεν έχει καμία απολύτως θέση στα πανεπιστήμια ή οπουδήποτε αλλού στη χώρα μας“.

Επίθεση με πέντε ρουκέτες από ιρακινό έδαφος δέχθηκε αμερικανική στρατιωτική βάση στη βορειοανατολική Συρία, όπως ανέφεραν ιρακινές πηγές. Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, δεν υπήρξαν τραυματισμοί.