Εγρήγορση στην Αθήνα – Τί αναμένει από τη γερμανική διαμεσολάβηση

Με αυξημένη εγρήγορση παρακολουθεί η Αθήνα τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και κρατάει “μικρό καλάθι” σε σχέση με τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάϊκο Μάας σε Ελλάδα και Τουρκία.

Είναι ενδεικτικό ότι το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με τον επικεφαλής της γερμανικής προεδρίας, αρκέστηκε να σημειώσει ότι η πρωτοβουλία της γερμανικής προεδρίας συμβάλει θετικά στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στις κοινές του δηλώσεις με τον κ. Μάας και εν όψει και της κρίσιμης συνεδρίασης του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών την Τετάρτη και την Πέμπτη, έσπευσε να στείλει μήνυμα τόσο στην Αγκυρα, όσο όμως και στην Ε.Ε ότι διάλογος υπό καθεστώς πιέσεων δεν μπορεί να διεξαχθεί, ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικα της δικαιώματα αλλά και ότι η Αθήνα αναμένει κατάλογο με κυρώσεις προς την Τουρκία από τους συμμάχους της.

Από την πλευρά του, ο κ. Μάας, εξέφρασε τη στήριξη της Γερμανίας προς την Ελλάδα αλλά και την ανησυχία της χώρας του για την κλιμάκωση των τελευταίων εβδομάδων. “Θα συνεχίσω το ταξίδι μου στην Αγκυρα για να υπάρξει αποκλιμάκωση. Εχω δύο μηνύματα. Το πρώτο είναι ότι η Γερμανία και η Ε.Ε είναι σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας. Το δεύτερο ότι χρειαζόμαστε άμεσα αποκλιμάκωση και βούληση για διάλογο, αλλά αυτό υπό τις προϋποθέσεις που θέτει το διεθνές δίκαιο. Είναι παιχνίδι με τη φωτιά αυτό που γίνεται και μία σπίθα αρκεί για ανάφλεξη. Κάθε προκλητικότητα θα έπρεπε να σταματήσει το επόμενο διάστημα”, είπε ο υπουργός.

Η κυβέρνηση αναμένει την κρίσιμη Συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων στις 27 και 28 Αυγούστου στο Βερολίνο, όπου, όπως ενημέρωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδια για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, θα τεθούν ενώπιον των επικεφαλής των ευρωπαϊκών διπλωματιών, οι προτάσεις του Ζοζέπ Μπορέλ για κυρώσεις στην Τουρκία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Δένδιας υπογράμμισε με έμφαση ενώπιον του κ. Μάας την προσδοκία που έχει η Αθήνα για κατάλογο κυρώσεων εναντίον της Αγκυρας,καθώς η Αθήνα έχει πλήρη συνείδηση της απροθυμίας του Βερολίνου να προχωρήσει η Ε.Ε στην υιοθέτησή τους.