Είναι η «ανοσοποιητική θρόμβωση» η αιτία για τη σοβαρή εξέλιξη του κορονοϊού;

Είναι η ανοσοποιητική θρόμβωση ο λόγος εξαιτίας του οποίου οι άνθρωποι πεθαίνουν από την Covid-19; Γιατί σε μερικά άτομα η εξέλιξη είναι τόσο δυσάρεστη; Γερμανοί ερευνητές πιστεύουν ότι έχυν βρει την απάντηση.

Παρόλο που η πανδημία του κορονοϊού είναι παρούσα εδώ και πολλούς μήνες, εξακολουθούν να υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τον κορονοϊό. Ένα από αυτά είναι γιατί ακριβώς ο Covid-19 έχει τόσο σοβαρή εξέλιξη σε ορισμένα από τα μολυσμένα άτομα που τα οδηγεί στο θάνατο; Ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν βρει μια νέα απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτό που ονομάζουν «ανοσοποιητική θρόμβωση»;

Μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Φρίντριχ Αλεξάντερ του Έρλανγκεν-Νυρεμβέργης πιστεύει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να παίζει ρόλο στο εάν η εξέλιξη της ασθένειας είναι σοβαρή. Οι ερευνητές εξέτασαν ασθενείς προσβεβλημένους από Covid-19, οι οποίοι έπρεπε να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και διαπίστωσαν ότι αυτά εμφανίζουν μεγαλύτερο αριθμό συγκεκριμένων ανοσοκυττάρων, των ουδετερόφιλων κοκκιοκυττάρων. Φαίνεται, λοιπόν, πως ο κοροναϊός ενεργοποιεί ιδιαίτερα αυτόν τον τύπο λευκών αιμοσφαιρίων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές που συνεργάζονται με την ερευνητική ομάδα του Μόριτς Λέπκες, αυτό πρέπει να προκαλεί τον σχηματισμό δομών στα αιμοφόρα αγγεία, οι οποίες μοιάζουν με δίχτυα . Στην πραγματικότητα, αυτά τα δίχτυα (επιστημονικά Neutrophil Extracellular Traps / ΝΕΤ / εξωκυττάρια ουδετεροφιλικά δίκτυα) «αιχμαλωτίζουν» εισβολείς όπως τα βακτήρια και οι ιοί, έτσι ώστε να μπορούν να τα καταπολεμήσουν. Στην περίπτωση της Covid-19, ωστόσο, τα δίχτυα αυτά μπορεί να προκαλέσουν συχνότερα την απόφραξη τα λεπτών αιμοφόρων αγγείων των πνευμόνων. Όπως και στη θρόμβωση, το αποτέλεσμα είναι να μην τροφοδοτείται πλέον το σώμα επαρκώς με οξυγόνο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ερευνητές μιλούν για μια «ανοσοποιητική θρόμβωση» στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύθηκε στο ειδικό περιοδικό “EBioMedicine by The Lancet”.

Αυτή η θρόμβωση δεν έχει ληφθεί υπόψη στη μέχρι τώρα θεραπεία σοβαρών περιπτώσεων Covid 19. Αλλά, όπως αναφέρει το (ιατρικό περιοδικό) «Αerzteblatt», τα ευρήματα των ερευνητών θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στη μελλοντική θεραπεία: «Οι ερευνητές βλέπουν ως μια θεραπευτική προσέγγιση για σοβαρές περιπτώσεις COVID-19 την καθυστέρηση της συσσωμάτωσης των ουδετερόφιλων κοκκιοκυττάρων και την αποτροπή αυξημένου σχηματισμού εξωκυττάριων ουδετεροφιλικών δικτύων (NETs)». Τα φάρμακα δεξαμεθαζόνη (Dexamethason) ή ηπαρίνη (Heparin), για παράδειγμα, θα μπορούσαν να βοηθήσουν. «Η ηπαρίνη χρησιμοποιείται ήδη σε ασθενείς με COVID-19 για την πρόληψη της θρόμβωσης. Ωστόσο, είναι πιθανό η τυπική δόση να μην επαρκεί για την πρόληψη της θρόμβωσης από τα NET», κατά το προαναφερθέν ιατρικό περιοδικό.

Πηγή: ΑΠΕ

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Το GNTM επιστρέφει
27 Δεκεμβρίου, 2024
Γεωργιάδης για Ποστοσάλτε: Έχω σοκαριστεί με το μέγεθος του μίσους
27 Δεκεμβρίου, 2024
Γαβαλάς: Δεν θεωρώ ότι η ηλικία μου είναι κατάλληλη για να αφεθώ στον έρωτα
27 Δεκεμβρίου, 2024
Η Τουρκία ετοιμάζεται να προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια στη Συρία
27 Δεκεμβρίου, 2024
22χρονη διανομέας μαχαίρωσε 14 φορές έγκυο πελάτισσα μπροστά στο μικρό παιδί της
27 Δεκεμβρίου, 2024
Ν. Κορέα: Ο υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει καθήκοντα υπηρεσιακού προέδρου
27 Δεκεμβρίου, 2024
Σύλληψη Τούρκων που μετέφεραν με ταχύπλοο μετανάστες
27 Δεκεμβρίου, 2024
«Είναι ένα τέρας» – Πατέρας ξεσπά για την δασκάλα που κακοποίησε σεξουαλικά τον γιο του
27 Δεκεμβρίου, 2024
ΥΠΑ: Προκήρυξη 43 νέων θέσεων ΠΕ Ηλεκτρονικών ATSEP για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ
27 Δεκεμβρίου, 2024
Κακοκαιρία: Ήχησε το 112 στην Εύβοια
27 Δεκεμβρίου, 2024