Smoke rises following an Israeli airstrike in Rafah, Gaza Strip, Thursday, May 30, 2024. (AP Photo/Abdel Kareem Hana)

«Είναι καιρός να σταματήσει ο πόλεμος» – Κοινή δήλωση 16 χωρών υπέρ του σχεδίου Μπάιντεν

Οι ηγέτες 16 χωρών μαζί με τη Βρετανία υπέγραψαν κοινή δήλωση με την οποία καλούν το Ισραήλ και τη Χαμάς να προχωρήσουν στους τελικούς συμβιβασμούς για να ολοκληρωθεί η συμφωνία που πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος την 31η Μαίου. Οι 16 ζητούν την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων εκ των οποίων πολλοί υπήκοοι των χωρών τους. “Είναι καιρός να σταματήσει αυτός ο πόλεμος”, δηλώνουν.

Η κοινή δήλωση των ηγετών για τη Γάζα έχει ως εξής:
“Οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αργεντινής, της Αυστρίας, της Βραζιλίας, της Βουλγαρίας, του Καναδά, της Κολομβίας, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Ισπανίας, της Ταϊλάνδης και του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσαν κοινή δήλωση για τη Γάζα.
Ως ηγέτες χωρών που ανησυχούν βαθύτατα για τους ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα, μεταξύ των οποίων και πολλοί δικοί μας πολίτες, υποστηρίζουμε πλήρως την κίνηση προς μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι και όπως περιγράφηκε από τον Πρόεδρο Μπάιντεν στις 31 Μαΐου 2024. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Καλούμε τη Χαμάς να κλείσει αυτή τη συμφωνία, με την οποία το Ισραήλ είναι έτοιμο να προχωρήσει, και να ξεκινήσει τη διαδικασία απελευθέρωσης των πολιτών μας.

Σημειώνουμε ότι αυτή η συμφωνία θα οδηγήσει σε άμεση κατάπαυση του πυρός και αποκατάσταση της Γάζας μαζί με εγγυήσεις ασφάλειας για τους Ισραηλινούς, και τους Παλαιστίνιους, και ευκαιρίες για μια πιο διαρκή μακροπρόθεσμη ειρήνη και μια λύση δύο κρατών. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, καλούμε τους ηγέτες του Ισραήλ καθώς και της Χαμάς να κάνουν όποιους τελικούς συμβιβασμούς είναι απαραίτητοι για να κλείσει αυτή η συμφωνία και να φέρει ανακούφιση στις οικογένειες των ομήρων μας, καθώς και σε όσους βρίσκονται και στις δύο πλευρές αυτής της τρομερής σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένου του άμαχου πληθυσμού. Είναι καιρός να τελειώσει ο πόλεμος και αυτή η συμφωνία είναι το απαραίτητο σημείο εκκίνησης.”