Εισβάλλει κι εκβιάζει η Τουρκία

Η Τουρκία προσπαθεί να εξασφαλίσει και διπλωματικό κέρδος από τα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου. Αφού πρώτα εισέβαλε στο οικόπεδο 8 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, τώρα εμφανίζεται διατεθειμένη για συνεργασία και διάλογο. Επιχειρεί για άλλη μια φορά μέσα από διάφορους ελιγμούς να πετύχει τον κύριο στόχο της που είναι να βρεθούν τα ενεργειακά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαχώρισε τις τουρκικές ενέργειες μεταξύ εκείνων που είναι αδιαπραγμάτευτες και εκείνων για τις οποίες υπάρχει διάθεση για συνεργασία. Η μόνη περίπτωση που κατά τον Τούρκο ΥΠΕΞ υπάρχει πρόθεση από πλευράς Άγκυρας για συνεργασία και διάλογο είναι αυτή του «Γιαβούζ». Τοποθέτηση, η οποία δείχνει πως η τουρκική πλευρά προέβη στη συγκεκριμένη πράξη στο οικόπεδο 8 με πρόθεση να εκβιάσει προώθηση των ζητημάτων ενέργειας στο τραπέζι των συνομιλιών. Κάτι που από πλευράς Λευκωσίας καθίσταται σαφές ότι δεν γίνεται αποδεκτό ενόσω συνεχίζονται οι τουρκικές έκνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Για την κυπριακή Κυβέρνηση η θέση της αυτή ενισχύεται και από τα μηνύματα που έλαβε από τη Νέα Υόρκη.

Τη Δευτέρα κατά τη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, μετά και την ενημέρωση από την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, τα μέλη του Σώματος αναφέρθηκαν και στην κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή σε σχέση με το κεφάλαιο της ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΣΑ παίρνοντας τον λόγο αναφέρθηκε και στο θέμα των υδρογονανθράκων. Τονίζοντας, μάλιστα, ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευθεί τους φυσικούς της πόρους.

Ο Βρετανός αντιπρόσωπος σημείωσε τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αναφέρεται στον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ΚΔ. Την επίσημη θέση της ΕΕ επικαλέστηκε και ο εκπρόσωπος της Γαλλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Υποστηρικτικές για την Κύπρο ήταν και οι τοποθετήσεις από πλευράς Ρωσίας και Κίνας.

Χθες, προστέθηκε ένα ακόμα κεφάλαιο αντιπαράθεσης μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας με αφορμή το τουρκικό βέτο για κυπριακή συμμετοχή στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό. Γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση ΗΠΑ και ΕΕ.

Με πληροφορίες από philnews.com