FILE - A Red Cross convoy arrives to collect Israeli hostages who were released after a ceasefire agreement between Israel and Hamas took effect, in Gaza City, Jan. 19, 2025. (AP Photo/Abed Hajjar, File)

Εκεχειρία στη Γάζα: 48 ώρες πριν από την παράδοση των επόμενων τεσσάρων ομήρων – Διπλωματικός πυρετός και διαβουλεύσεις

Στο Ισραήλ η συμφωνία εκεχειρίας τηρείται χωρίς ωστόσο, αυτό να σημαίνει, πως δεν υπάρχουν συνεχείς διαπραγματεύσεις ώστε να εξακολουθεί αυτή η συμφωνία να βρίσκεται σε ισχύ.

Πολλά εξαρτώνται από την συμπεριφορά και των δυο πλευρών λίγες μόλις ώρες, από το πράσινο φως για το επόμενο βήμα, που είναι η παράδοση ομήρων καθώς και των αποφυλακίσεων.

Πολιτικη ηγεσία, αρχές ασφαλείας και στρατός έχουν χαράξει τον «οδικό χάρτη» των κινήσεων τους, ώστε να φτάσουν με ασφάλεια πίσω στο Ισραήλ οι τέσσερις όμηροι που θα απελευθερώσει η Χαμάς.

Θεωρείται βέβαιο, χωρίς να έχει «κλειδώσει», ότι και πάλι τα περάσματα για τους ομήρους θα είναι ίδια με της πρώτης φοράς. Αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και απο τις αποφάσεις της Χαμάς, κυρίως σχετικά με το σημείο παράδοσης των ομήρων στον Ερυθρό Σταυρό.

Στην πολιτική ηγεσία βρίσκονται κι όλα τα εναλλακτικά σχέδια ασφαλείας, εφόσον χρειαστεί.

Διπλωματικός πυρετός και διαβουλεύσεις για την κατάπαυση

Ο νέος Αμερικανός ΥΠΕΞΜάρκο Ρούμπιο συνομίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Στην ατζέντα των συνομιλιών, η Γάζα, και το Ιράν, με τον Ρούμπιο να δηλώνει ξανά την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συνομίλησε επίσης με τον πρίγκιπα διάδοχο του Σαουδαραβικού θρόνου και τον ΥΠΕΞ των Αραβικών Εμιράτων.

Ιδίως το Ριάντ βρίσκεται πολύ μπροστά και σε ρόλο πρωταγωνιστή στα καυτά ζητήματα της Μ. Ανατολής, ενώ αποτελεί ένα εκ των κρατών, κύριο συνομιλητή της Δύσης, για την επόμενη μέρα του Παλαιστινιακού θύλακα στην Λωρίδα της Γάζας.

Επιχειρήσεις στην Τζενίν, μετακινήσεις στρατευμάτων στην Γαζα

Ακόμη μία νύχτα με ανταλλαγή πυρών στην πόλη της Τζενίν στην Δυτική Όχθη, όπου ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι εξουδετέρωσαν δύο σημαίνοντα πρόσωπα της Παλαιστινιακής αντίστασης.  Η επιχείρηση «σιδερένιο τείχος» δεν έχει ολοκληρωθεί και οι Ισραηλινοί σημειώνουν, ότι θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί.

Στην Γάζα, στρατιωτικά τμήματα αλλάζουν τις τοποθεσίας στις οποίες είχαν στρατοπεδεύσει την στιγμή που υπάρχουν περιορισμένες στιγμές έντασης, κυρίως όταν Παλαιστίνιοι πλησιάζουν προς τις εγκαταστάσεις των Ισραηλινών.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Τραμπ: «Βρίσκομαι σε σοβαρές συζητήσεις με τον Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία»
24 Φεβρουαρίου, 2025
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μερτς: «Σημαντική νίκη για το ΕΛΚ και την Ευρώπη»
24 Φεβρουαρίου, 2025
Σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία: Οι επιλογές του Μερτς – Οι συσχετισμοί και οι διαπραγματεύσεις
24 Φεβρουαρίου, 2025
Τέμπη: Συγκλονίζει η μητέρα του μοναδικού επιζώντα του πρώτου βαγονιού – «Ο Γεράσιμος ακόμη ανασαίνει αλλά όπως ήταν δεν θα γυρίσει ποτέ ξανά»
24 Φεβρουαρίου, 2025
Πλημμεληματική δίωξη σε έξι πρόσωπα για τον θάνατο 2,5 ετών κοριτσιού στον «Άγιο Στυλιανό» Θεσσαλονίκης
24 Φεβρουαρίου, 2025
Συντάξεις: Έξτρα έως και 12.000 ευρώ αν έχετε τόση σύνταξη
Συντάξεις: Έξτρα έως και 12.000 ευρώ αν έχετε τόση σύνταξη
24 Φεβρουαρίου, 2025
Διπλωματικές ζυμώσεις στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: Με δικό τους ψήφισμα για την Ουκρανία οι ΗΠΑ – Η Γαλλία αναμένεται να προτείνει τροπoποιήσεις
24 Φεβρουαρίου, 2025
Φάμελλος: Η δικαιοσύνη δεν πρέπει να λειτουργεί ως μακρύ χέρι της κυβέρνησης – Η ευθύνη για την σύγκρουση των τρένων από το 2019 και μετά
24 Φεβρουαρίου, 2025
Μενίδι: Συναγερμός για ύποπτο αντικείμενο – Επί τόπου τα ΤΕΕΜ
24 Φεβρουαρίου, 2025
Πέθανε σε ηλικία 88 ετών η τραγουδίστρια Ρομπέρτα Φλακ – Γνωστή για το “Killing Me Softly With His Song”
24 Φεβρουαρίου, 2025