Εκκλησίες άνοιγμα: Ανοίγουν την Κυριακή – Τα μέτρα και οι κανόνες

Από αύριο, Κυριακή 17 Μαΐου, οι πιστοί θα μπορούν να επιστρέψουν στις εκκλησίες για να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες και τα μυστήρια. Ωστόσο, η επιστροφή των πιστών, θα γίνει υπό αυστηρούς όρους και κανόνες, όπως έχει προαναγγείλει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ειδικότερα, για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο μέγιστος αριθμός είναι 50 άτομα. Για παράδειγμα, ένας χώρος λατρείας επιφάνειας 400 τ.μ. μπορεί να δεχτεί έως 30 πιστούς, ενώ ένας χώρος λατρείας επιφάνειας 800 ή 1000 ή 1.500 τ.μ., μπορεί να δεχτεί έως 50 άτομα.

Επιπλέον, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση αντισηπτικού. Σε περίπτωση λειτουργιών σε υπαίθριους χώρους αποσαφηνίζεται ότι ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων υπεύθυνων συναντήσεων.

Πιο αναλυτικά:

– Το πρόσωπο που θα ελέγχει στην είσοδο θα φοράει μάσκα και γάντια.

– Ανοιχτά θα είναι τα μεγάφωνα τις ώρες της Θείας Λειτουργίας.

– Θα τελούνται περισσότερες Θείες Λειτουργίες όπου υπάρχει η δυνατότητα.

– Οι ευπαθείς ομάδες να αποφύγουν την έξοδο από το σπίτι.

– Στην είσοδο των ναών θα υπάρχουν αντισηπτικά.

– Ο φυσικός εξαερισμός τους είναι υποχρεωτικός ενώ θα γίνεται συχνή και σχολαστική καθαριότητα.

– Οι πιστοί με προσωπική ευθύνη και μέριμνα συστήνεται να φοράνε μάσκα.

– Αποστάσεις μεταξύ πιστών κατά την προσέλευση της θείας μετάληψης.

– Οι λιτανείες και οι μεταφορές ιερών λειψάνων αναστέλλονται μέχρι τις 5 Ιουνίου.

– Τα Ιερά Μυστήρια θα τελούνται εντός του ναού και δεν θα γίνονται μυστήρια σε ιδιωτικούς ναούς.

– Τα συσσίτια θα εξακολουθούν να λειτουργούν με διανομή δεμάτων.

Βόλος: Με τρεις λειτουργίες οι οι εκκλησίες
Με θείες λειτουργίες που η κάθε μία από αυτές θα διαρκεί μία ώρα ακριβώς αρχίζει από αύριο το άνοιγμα των εκκλησιών με την παρουσία πιστών, σύμφωνα με ένα πρωτότυπο πρόγραμμα που παρουσίασε η Μητρόπολη Δημητριάδος.

Αυτό θα διαρκέσει ως τις 31 Μαΐου με στόχο να εξυπηρετούνται οι πιστοί σε διαφορετικές μέρες και ώρες, προκειμένου να αποφευχθούν ο συγχρωτισμός και η παρουσία μεγάλου πλήθους ταυτόχρονα.

Το σύστημα αυτό εισηγήθηκε ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος και αρχίζει να εφαρμόζεται σε όλες τις εκκλησίες της δικαιοδοσίας της μητροπολιτικής περιοχής, ενώ απαραιτήτως εφαρμόζονται μέτρα προστασίας των πιστών, αφού στις εισόδους των εκκλησιών έχουν τοποθετηθεί αντισηπτικά και η διαρρύθμιση των καθισμάτων έχει γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να τηρείται ευλαβικά η απόσταση του ενάμιση μέτρου.

Στις εκκλησίες του Βόλου σύμφωνα με το πρόγραμμα, την προσεχή Κυριακή θα τελεστούν τρεις θείες λειτουργίες: Η πρώτη θα αρχίσει στις 07:30 και θα ολοκληρωθεί στις 08:30 το πρωί, η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί, μεταξύ 08:45-09:45 και η τρίτη 10:00-11:00.