«Έκλεισε το παράθυρο» διαλόγου στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Μπαίνουν οι μπουλντόζες

Για σκληρή μάχη από βδομάδα προετοιμάζονται στην κυβέρνηση, καθώς είναι ειλημμένη απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να μπουν οι «μπουλντόζες» ακόμα και τη Δευτέρα στους πέντε χώρους που έχουν επιλεγεί στα αντίστοιχα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, μετά την αιφνίδια αναδίπλωση του υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, η οποία, ωστόσο, εκ μέρους του έγινε, όπως λέει, ως μία τελευταία κίνηση καλής θέλησης, το κυβερνητικό επιτελείο είναι αποφασισμένο να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας. Και αυτό, γιατί εκτιμά ότι στην αντίθετη περίπτωση, το πολιτικό κόστος θα είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Αλλωστε, πριν τη λήξης της προθεσμίας, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, έσπευσε να επιβεβαιώσει όσους εξ αρχής πίστευαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει υπαναχώρηση εκ μέρους του.

Το προηγούμενο Σάββατο, οι συναρμόδιοι υπουργοί Μηταράκης και Χρυσοχοϊδης κάλεσαν τους γαλάζιους βουλευτές προκειμένου αφενός να τους ενημερώσουν για την στρατηγική της κυβέρνησης και αφετέρου να τους ζητήσουν να στηρίξουν τη στρατηγική της ΝΔ, στη συγκεκριμένη «κομβική και κρίσιμη» συγκυρία.

Από χθες, οπότε έγινε γνωστή και η θέση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τα κλειστά κέντρα, η κυβέρνηση, όπως λένε κορυφαία στελέχη της, έχει έναν πρόσθετο λόγο να τρέξει τις διαδικασίες. Και αυτό, γιατί ο πρόεδρός του Λίνος Σισιλιάνο απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι οι κλειστές δομές δεν απαγορεύονται, αρκεί να τηρούνται οι εγγυήσεις του άρθρου 5 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Απαντήσεις έδωσε ο κ. Σισιλιάνος και σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μαζικών επαναπροωθήσεων, επικαλούμενος την απόφαση του ΕΔΑΔ για την ισπανική Μελίγια. Τόνισε ότι η απόφαση αυτή περί μαζικών επαναπροωθήσεων δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, καθώς αφορά μόνο χερσαία σύνορα και όχι θαλάσσια, αφορά επίσης χρήση βίας κατά την είσοδο, ενώ αναγνωρίζεται πως δεν είχε δοθεί η δυνατότητα στους εισερχόμενους στο ελληνικό έδαφος να χρησιμοποιήσουν νωρίτερα νόμιμες εισόδους και να υποβάλλουν αίτηση για άσυλο σε τουρκικό έδαφος (π.χ. σε ελληνικό προξενείο). Όπως είχαν δυνατότητα να κάνουν, δηλαδή, όσοι εισήλθαν με βάση την απόφαση του ΕΔΑΔ από το Μαρόκο στην Ισπανία και δεν το έπραξαν, με αποτέλεσμα να επαναπροωθηθούν.