Εκλογές 2023: Live η ορκομωσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Στο Προεδρικό Μέγαρο καταφθάνουν τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Ιωάννη Σαρμά, προκειμένου να ορκιστούν στις 12:00 ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Πρώτοι έφτασαν στο Προεδρικό οι κ.κ. Στεφανής, Λαλούσης, Τσακίρης, Κοτανίδου, Κίττας.

Ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς, αμέσως μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης στις 12:00, θα προεδρεύσει σε υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνέχεια οι υπουργοί θα μεταβούν στα υπουργεία τους για τις τελετές παράδοσης παραλαβής.

Η τελευταία πράξη πριν από την προκύρηξη των εκλόγών θα παιχτεί την Κυριακή και τη Δευτέρα, με την ορκωμοσία και τη διάλυση της Βουλής. Η ορκωμοσία των εκλεγμένων βουλευτών όπως έχουν προκύψει από τις εκλογές της 21ης Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στις 6 μμ της Κυριακής 28 Μαΐου, θα διεξαχθεί η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επόμενη, Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10:30 πμ, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρο του σώματος.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με ονομαστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν κανείς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Μετά τη διάλυση της Βουλής θα ξεκινήσει επίσημα η προεκλογική περίοδος των επαναληκτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου.