Εκλογές 2023: Οι πιθανές ημερομηνίες – Δύο σενάρια

Η εκλογολογία έχει φουντώσει για τα καλά, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει το «σήμα» ότι οι κάλπες θα στηθούν από τον Απρίλιο και μετά.

Η κουβέντα του πρωθυπουργού με τον Δημήτρη Κουτσούμπα στο Προεδρικό Μέγαρο αναθέρμανε τα σενάρια των εκλογών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαίωσε τα σενάρια ότι θα έχουμε εκλογές… χωρίς μπουφάν, συνεπώς οι πρώτες κάλπες θα στηθούν εντός της Άνοιξης. Αυτό προκύπτει από τον χθεσινό του διάλογο με τον Δημήτρη Κουτσούμπα στο Προεδρικό Μέγαρο

Δημήτρης Κουτσούμπας: Πότε θα γίνουν εκλογές; Αποφάσισες;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μετά τον Απρίλιο όλα είναι ανοιχτά.
Δημήτρης Κουτσούμπας: Πότε ακριβώς;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μία εβδομάδα πριν, μία εβδομάδα μετά τι σημασία έχει, αφού εσείς είστε έτοιμοι, όπως λέτε.

Oι πιθανές ημερομηνίες

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θέλει να περάσει 30 νομοσχέδια εντός του πρώτου τριμήνου. Αυτό προϋποθέτει βεβαίως ότι θα πρέπει να είναι ανοιχτή η Βουλή.

Σύμφωνα λοιπόν με τα επικρατέστερα σενάρια, αν η κυβέρνηση κλείσει ελαφρώς νωρίτερα τη Βουλή, π.χ. στις αρχές Μαρτίου, οι πρώτες εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν στις 2 ή στις 9 Απριλίου, δηλαδή πριν το Πάσχα και οι επαναληπτικές να γίνουν στις 14 ή στις 21 Μαϊου.

Αν η Βουλή δε διαλυθεί τον Μάρτιο, τότε οι πρώτες εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν στο τέλος Μαϊου, στις 21 ή στις 28 Μαϊου και οι δεύτερες στις 2 Ιουλίου, καθώς ο Ιούνιος αποκλείεται λόγω των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Οι δεύτερες εκλογές, πάντως, πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, καθώς το ΚΚΕ αποκλείει κατηγορηματικά να δώσει έστω ψήφο ανοχής σε ένα πιθανό κυβερνητικό σχήμα με ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και ΜΕΡΑ 25.