ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

Εκλογές 2023: Όλο το παρασκήνιο της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο

Εκλογές 2023: Όλα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, την οποία συγκάλεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και στην οποία συμμετείχαν οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που εξασφάλισαν ποσοστό για να μπουν στη Βουλή. Το γεγονός ότι το αποτέλεσμα της σύσκεψης, επί της ουσίας, ήταν προδιαγεγραμμένο, έκανε και ελαφρώς πιο χαλαρό το κλίμα. Αυτό που είχαν να συζητήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί ήταν η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης, με τον κ. Ιωάννη Σαρμά να αναλαμβάνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός όπως πρότεινε η ΠτΔ.

Πρώτος στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βλέποντας την απουσία των υπόλοιπων είπε «μόνος μου είμαι; Που είναι οι άλλοι;». «Τι ώρα είναι; Έφτασα νωρίτερα και δεν το συνηθίζω», είπε χαμογελαστός ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε μία από τις ελάχιστες στιγμές που έδειξε ευδιάθετος τα τελευταία 24ωρα. Μέχρι να καταφτάσουν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα σκεπτικός.




Δεύτερος κατέφτασε ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος συνοδευόταν από τέσσερις συνεργάτες του. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης είχε θερμή χειραψία με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ δεν έλειψαν και τα χαμόγελα.

Ευδιάθετος και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος είχε έναν πράσινο φάκελο τον οποίο παρέδωσε στους συνεργάτες του πριν μπει στην αίθουσα. «Τι γίνεται;» ρώτησε Βελόπουλο και Τσίπρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ ήδη είχαν ανταλλάξει καλημέρες.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατέφτασε τέταρτος στη σύσκεψη. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας φαινόταν ιδιαίτερα άνετος, ενώ χαιρέτησε και τους δημοσιογράφους που περίμεναν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Παρά τα όσα έχουν διαδραματιστεί, ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε θερμά και τον κ. Ανδρουλάκη. «Πώς είσαι; Τι γίνεται;», ήταν ο σύντομος διάλογος των δύο ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος είπε στον κ. Μητσοτάκη «συγχαρητήρια και πάλι».

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπέρασε τη θέση όπου ήταν προγραμματισμένο να καθίσει, για να χαιρετήσει δια χειραψίας τον Αλέξη Τσίπρα. «Τι γίνεται Κυριάκο, τι κάνεις;», ρώτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να λάβει την απάντηση «Καλά είμαι Αλέξη, εσύ;». Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε ότι απουσίαζε ο κ. Κουτσούμπας. «Κάποιος καθυστέρησε μου φαίνεται», είπε με διάθεση χιούμορ.

Πράγματι, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, έφτασε τελευταίος στη σύσκεψη, ωστόσο, εξήγησε το γιατί υπήρξε αυτή η καθυστέρηση. «Καλημέρα, δευτερόλεπτα καθυστέρησα», είπε ο κ. Κουτσούμπας ενώ αστειευόμενος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε «ανησυχήσαμε κύριε…». «Μα ήταν ένα τουριστικό εδώ…», απολογήθηκε ο κ. Κουτσούμπας ενώ λίγο αργότερα, έφτασε στην αίθουσα και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για να ξεκινήσει η σύσκεψη.

Το «πηγαδάκι» που συζητήθηκε – Τι είπαν για Debate Μητσοτάκης, Τσίπρας και… Βελόπουλος

Μετά το τέλος της μισάωρης σύσκεψης, μία ήταν η εικόνα που συζητήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη. Η αποχώρηση των Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Βελόπουλου από το Προεδρικό Μέγαρο. Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί βγήκαν μαζί από το κτήριο και συζητούσαν χαμογελαστοί, μια εικόνα που προκάλεσε αρκετές συζητήσεις για το τι μπορεί να είπαν μεταξύ τους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε στον Κυριάκο Μητσοτάκη να γίνει το μεταξύ τους debate, όπως είχε αναφερθεί ότι θα γινόταν αν η χώρα οδηγούταν σε δεύτερες κάλπες. Ο Κυριάκος Βελόπουλος που ήταν μαζί με τους δύο πολιτικούς του αντιπάλους, απάντησε πως θα πρέπει στο ντιμπέιτ να συμμετέχουν και πάλι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.