Εκλογές 2023: Το παρασκήνιο της απόσυρσης Κατρούγκαλου – Το τηλεφώνημα με Τσίπρα

Στην απομάκρυνση του Γιώργου Κατρούγκαλου από την εκλογική διαδικασία και από την εκλογική μάχη εξωθήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας έπειτα από την αναστάτωση που προκάλεσαν στην Κουμουνδούρου οι προσωπικές δηλώσεις του πρώην υπουργού για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών. Κι αυτό την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υποστηρίζει με το κυβερνητικό του πρόγραμμα πως η μεσαία τάξη μόνο ελαφρύνσεις δικαιούται.

Είχε προηγηθεί κατά τις πληροφορίες τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον πρώην υπουργό κατά την οποία επί της ουσίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ζήτησε από τον κ. Κατρούγκαλο να αποσυρθεί από την εκλογική μάχη καθώς η πολιτική ζημιά που έγινε παραμονές εκλογών στο κόμμα ήταν μεγάλη και δεν αποκαταστάθηκε με την διορθωτική δήλωση του καρατομηθέντος.

Με μία σκληρή ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου ουσιαστικά ανακοίνωσε την απομάκρυνση Κατρούγκαλου από την εκλογική διαδικασία: “Η μεσαία τάξη, με μεγάλες θυσίες, πλήρωσε πανάκριβα την κρίση και τις αλαζονικές πολιτικές του κ. Μητσοτάκη που δεν νοιάστηκε. Η μεσαία τάξη λοιπόν μόνο ελαφρύνσεις δικαιούται. Το Συμβόλαιο Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι απόλυτα σαφές ως προς αυτό. Είναι το συλλογικό μας όραμα, η ηθική μας υποχρέωση, που μάς δεσμεύει να το κάνουμε πράξη. Όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, είτε συνειδητά, είτε από λάθος, θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας για τη μεγάλη αλλαγή”.

Νωρίτερα ο Γιώργος Κατρούγκαλος σχολίασε στα social media για το ζήτημα που προκλήθηκε: “Αν υπήρχε κρυφή ατζέντα, θα τη φανέρωνα αυτόβουλα δύο ημέρες πριν από τις εκλογές; Η ζημιά όμως γίνεται με όργανο την μιντιακή παντοκρατορία της δεξιάς. Δεν θα τη διευκολύνω. Άλλωστε η εμπλοκή μου στην πολιτική δεν έγινε ποτέ με όρους προσωπικού συμφέροντος, αλλά προσφοράς. Εγκατέλειψα το Ευρωκοινοβούλιο όταν προσκλήθηκα στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ανέλαβα με άγνοια κινδύνου την καυτή πατάτα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή μου τοποθέτηση και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη”.

Πάντως, επειδή η ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων έχει γίνει το όνομα του Γιώργου Κατρούγκαλου θα υπάρχει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας και η απόσυρση από την εκλογική μάχη σημαίνει στην πράξη παρότρυνση προς τους πολίτες να μην τον ψηφίσουν, να μην τού βάλουν σταυρό.