Στις αμερικανικές εκλογές και τη μάχη μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν έχει επικεντρωθεί το ενδιαφέρον ολόκληρου του πλανήτη.
Σημειώνεται ότι ο νικητής των αμερικανικών εκλογών δεν είναι αυτός που συγκεντρώνει τις περισσότερους ψήφους, αλλά εκείνος που θα καταφέρει να έχει τουλάχιστον 270 μεγάλους εκλέκτορες.
Χωρίς αμφιβολία, οι πιθανότητες είναι με το μέρος του 77χρονου υποψήφιου των Δημοκρατικών καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων τον φέρουν πρώτο και μάλιστα με ικανοποιητική διαφορά.
Ωστόσο ο απερχόμενος 74χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει συνηθίσει να βλέπει τις εκτιμήσεις των δημοσκόπων από τη θέση του δεύτερου. Το ίδιο σκηνικό είχε επαναληφθεί και το 2016, όταν η τότε αντίπαλός του, Χίλαρι Κλίντον, προηγείτο και τότε δημοσκοπικά.
Δείτε LIVE στον χάρτη ποιος προηγείται σε κάθε πολιτεία
Οι πρώτες κάλπες άνοιξαν στις 12 ώρα Ελλάδας στην πολιτεία του Βερμόντ. Οι τελευταίες άνοιξαν στις 6 ώρα Ελλάδας καθώς ανά τις ΗΠΑ υπάρχουν διαφορετικές ζώνες ώρας, γεγονός που σημαίνει ότι οι πολιτείες θα ψηφίσουν με διαφορά αρκετών ωρών η μία από την άλλη.
Μεγάλες όμως αναμένεται να είναι οι διακυμάνσεις και στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, καθώς κάθε πολιτεία διέπεται από τους δικούς της κανόνες.
Για παράδειγμα, κάποιες ίσως αποφασίσουν να προηγηθεί η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων που φέτος έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Σημειώνεται ότι ήδη περίπου 100 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ψηφίσει είτε μέσω επιστολικής ψήφου είτε στις πρόωρες κάλπες που στήθηκαν.
Οι δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο δίνουν ένα ισχυρό προβάδισμα στον Μπάιντεν, ωστόσο το προβάδισμα μειώνεται σημαντικά στις περίπου 12 πολιτείες που θεωρούνται κρίσιμες για τον καθορισμό του αποτελέσματος.
Για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος, ένας υποψήφιος πρέπει να κερδίσει τουλάχιστον 270 από τις ψήφους αυτού που αποκαλείται «κολλέγιο των εκλεκτόρων». Κάθε πολιτεία διαθέτει έναν συγκεκριμένο αριθμό εκλεκτόρων βασισμένη εν μέρει στον πληθυσμό της.
Αυτό το σύστημα εξηγεί γιατί είναι πιθανό ένας υποψήφιος να κερδίσει την πλειοψηφία των ψήφων αλλά να χάσει στις εκλογές – όπως ακριβώς συνέβη με τη Χίλαρι Κλίντον το 2016.