Eκλογές ΗΠΑ: Άνοιξαν οι πρόωρες κάλπες στην πολιτεία της Τζόρτζια

Η πολιτεία της Τζόρτζια ανέφερε ρεκόρ προσέλευσης κατά την πρώτη ημέρα της πρόωρης ψηφοφορίας, αποκαλύπτοντας υψηλό επίπεδο συμμετοχής και αυξημένο ενδιαφέρον.

Ώρες μετά το άνοιγμα της κάλπης στη νότια πολιτεία την Τρίτη, οι εκλογικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι περισσότεροι από 251.000 ψηφοφόροι είχαν ήδη ψηφίσει αυτοπροσώπως.

Η καταμέτρηση των ψηφοφόρων της Τρίτης στη Τζόρτζια κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ της πολιτείας για την πρώτη ημέρα της πρόωρης ψηφοφορίας το 2020. Εκείνη τη χρονιά 133.000 κάτοικοι εμφανίστηκαν για να ψηφίσουν.

«Από τις 4 μ.μ. έχουμε ξεπεράσει το όριο του ενός τετάρτου του εκατομμυρίου με 251.899 ψήφους. Θεαματική προσέλευση. Μας τελειώνουν τα επίθετα για αυτό», ανάρτησε στην πλατφόρμα X, ο Γκάμπριελ Στέρλινγκ, ο επικεφαλής επιχειρησιακός διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών της Τζόρτζια. Ιστορικά, η μεγάλη συμμετοχή για πρόωρες ψηφοφορίες ευνοεί τους Δημοκρατικούς, αν και και τα δύο κόμματα παροτρύνουν τους ψηφοφόρους να πάνε νωρίς στις κάλπες στις πολιτείες όπου επιτρέπεται.

Η μάχη στη Τζόρτζια παρακολοθείται στενά, με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προσπαθεί να τη διεκδικήσει ξανά μετά την ήττα από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν με μικρή διαφορά πριν από τέσσερα χρόνια, οδηγώντας τον Τραμπ και τους συμμάχους του να πιέσουν ανεπιτυχώς για να ανατρέψουν την ήττα του.

Τραμπ: «Θανατική ποινή στους εγκληματίες μετανάστες»

Στην τελευταία του συγκέντρωση στην Ατλάντα της Τζόρτζια, ο Τραμπ ζήτησε «την επιβολή θανατικής ποινής σε κάθε μετανάστη που σκοτώνει έναν Αμερικανό πολίτη ή αξιωματούχο επιβολής του νόμου». Πρόσφατα ζήτησε να επεκταθεί η ομοσπονδιακή θανατική ποινή ώστε να εφαρμόζεται, για παράδειγμα, σε άτομα που κρίνονται ένοχοι για εμπορία γυναικών και παιδιών. Σχεδόν οι μισές πολιτείες των ΗΠΑ απαγορεύουν τη θανατική ποινή, και παρόλο που υπάρχει η ομοσπονδιακή θανατική ποινή, χρησιμοποιείται πολύ σπάνια, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφοριών για τις Θανατικές Ποινές.

Ο Τραμπ έχει επικεντρώσει μεγάλο μέρος της εκστρατείας του σε αυτό που αποκαλεί «εγκληματικότητα των μεταναστών». Ισχυρίστηκε ότι η Χάρις επέτρεψε προσωπικά στους μετανάστες να εισέλθουν στις ΗΠΑ που διέπραξαν φόνο και ότι τροφοδότησε μια «εισβολή» που απειλεί να «καταστρέψει» τις ΗΠΑ.

Ολοκλήρωσε τη συγκέντρωση καλώντας τους υποστηρικτές του να «παλέψουν» και τους ψηφοφόρους στη Τζόρτζια να προσφέρουν ένα περιθώριο νίκης που είναι «πολύ μεγάλο για να επικρατήσει νοθεία», μια αναφορά στους αβάσιμους ισχυρισμούς του για παρέμβαση στις εκλογές κατά τις εκλογές του 2020.

Η Κάμαλα Χάρις έφυγε από το Cred Cafe στο Ντιτρόιτ ενώ έκανε εκστρατεία στο Μίσιγκαν. Απευθύνθηκε στους υποστηρικτές, οι οποίοι ήταν εκεί για να ακούσουν τη συνέντευξή της με τον δημοφιλή παρουσιαστή του iHeart Radio Charlamagne Tha God.

«Ο νικητής τα παίρνει όλα»

Οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ καθορίζονται τελικά μέσω ενός σταθμισμένου εκλογικού συστήματος που ονομάζεται Κολέγιο Εκλεκτόρων. Κάθε πολιτεία έχει έναν ορισμένο αριθμό ψήφων για να απονείμει στο Κολέγιο, και οι περισσότερες χορηγούν αυτές τις ψήφους σε ένα σύστημα «ο νικητής τα παίρνει όλα». Όποιος υποψήφιος κερδίσει την πολιτεία – ανεξάρτητα από το πόσο μικρό είναι το περιθώριο – λαμβάνει όλες τις ψήφους στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων.

Η Τζόρτζια, με τις 16 ψήφους του Κολεγίου, είναι μία από τις επτά «αμφίρροπες πολιτείες» που αμφιταλαντεύονται ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς, οι οποίες θα μπορούσαν να κλίνουν είτε στους Δημοκρατικούς είτε στους Ρεπουμπλικάνους αυτόν τον εκλογικό κύκλο. Άλλες πολιτείες πεδίου μάχης περιλαμβάνουν την Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν, την Αριζόνα, τη Νεβάδα και τη Βόρεια Καρολίνα.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Στέλιος Διονυσίου: «Είναι θέμα ημερών να γίνει η ανακοπή του πλειστηριασμού»
16 Οκτωβρίου, 2024
Η στιγμή που τα 5,9 Ρίχτερ χτυπούν την Τουρκία
16 Οκτωβρίου, 2024
Λίβανος: Σκοτώθηκε ο δήμαρχος της πόλης Ναμπατίγια σε ισραηλινή επίθεση
16 Οκτωβρίου, 2024
Αγωνία για 60χρονη από τον Πύργο που εξαφανίστηκε
16 Οκτωβρίου, 2024
K. Φίλης: Οι «τορπιλισμοί» Τατάρ στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό
16 Οκτωβρίου, 2024
Έφυγε από την ζωή ο Αντισμήναρχος ε.α. Θανάσης Μάγκας
16 Οκτωβρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: 30χρονος απειλούσε να πέσει στο κενό
16 Οκτωβρίου, 2024
Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία
16 Οκτωβρίου, 2024
UFC: Πέθανε ο Γκιγιέρμε Βασκονέλος
16 Οκτωβρίου, 2024
Πυροσβέστες απεγκλώβισαν πρόβατα που είχαν πέσει σε βάλτο
16 Οκτωβρίου, 2024