Εκλογές και ανασχηματισμός: Αποκαλύψεις Μητσοτάκη

Πώς σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τα σενάρια περί ανασχηματισμού και πρόωρων εκλογών.

«Μαθαίνουμε από τα λάθη μας δεν διστάζουμε να τα αναγνωρίσουμε και να τα διορθώσουμε. Τέτοιο λάθος που κάναμε και το διορθώσαμε ήταν οι διορισμοί των διοικητών νοσοκομείων» ανέφερε και είπε ότι «άκουσα την κριτική της αντιπολίτευσης και διορθώσαμε το θέμα με τα δωμάτια καραντίνας. «Η πολίτικη διεύρυνση της ΝΔ σημαδεύτηκε με κριτήρια αξιοκρατικά και όχι πολιτικάΉταν άνθρωποι που μπήκαν σε θέσεις με αξιοκρατικά κριτήρια» πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν έχει πρόθεση να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. «Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας», διεμήνυσε και αναφερόμενος στην αντιπολίτευση είπε ότι «ο ρόλος της αντιπολίτευσης δεν είναι μόνο να επιτίθεται στην κυβέρνηση, αλλά να ασκεί τεκμηριωμένη κριτική για να βοηθά την κυβέρνηση να γίνεται καλύτερη».

Αποκάλυψη για… αλλαγές

Για τον ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «κάποια στιγμή προφανώς και θα γίνουν αλλαγές και διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση, δεν είναι της στιγμής να γίνουν οι αλλαγές. Όταν είναι η ώρα να γίνουν, θα το μάθετε από εμένα».

«Ασφαλής προορισμός η Ελλάδα»

Στην αρχή της συνέντευξης ο πρωθυπουργός είπε πως η δυσκολότερη απόφαση που κλήθηκε να πάρει τον έναν χρόνο διακυβέρνησης ήταν «να κλείσουμε τη χώρα με αποφασιστικό τρόπο» λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. «Η απόφαση στον Έβρο ήταν αυτονόητη. Αλλά για το κλείσιμο της χώρας έπρεπε να συλλέξω πολλά δεδομένα, να συζητήσω με τους ειδικούς… Πήραμε την απόφαση πιο νωρίς από άλλες χώρες και φαίνεται πως δικαιονόμαστε. Πιο δύσκολη απόφαση ως προς την υλοποίησή της ήταν το ξανάνοιγμα της οικονομίας», σημείωσε.

Σχολιάζοντας τα χθεσινά στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τα οποία από τα 43 κρούσματα κορωνοϊού που επιβεβαιώθηκαν συνολικά τα 36 ήταν εισαγόμενα. «Είχαμε έντονη ανησυχία για την περίπτωση της Σερβίας. Πήραμε γρήγορα την απόφαση να κλείσουμε τα σύνορα για τους Σέρβους, ενημέρωσαμε την κυβέρνηση της Σερβίας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ επανέλαβε πως «η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός για τους τουρίστες».

«Προτεραιότητά μου είναι να προστατεύσω τις θέσεις εργασίας και να στηρίξω το εισόδημα των Ελλήνων» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα» 

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το τηλεφώνημα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογράμμισε ότι «έχουμε διαφορές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να μιλάμε. Οι δίαυλοι επικοινωνίας είχαν διακοπεί, αλλά όχι με δική μου υπαιτιότητα. Ο Ερντογάν είπε ότι δεν ήθελε να μίλα μαζί μου.Είναι σημαντικό ότι έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας».

«Για το ζήτημα καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις, αλλά έχω περιγράψει στον Ερντογάν το πλαίσιο επίλυσης της διαφοράς. Προϋπόθεση να μην υπάρχει κλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας. Για παράδειγμα, η σύναψη του τουρκολιβυκού μνημονίου είναι μια τέτοια πρόκληση, που παραβιάζει τους κανόνες. Η Ελλάδα έχει σύμμαχο την ΕΕ και θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με όποιον τρόπο κρίνουμε ότι είναι ο κατάλληλος. Αυτή τη στιγμή μιλά η διπλωματία, αλλά η συνέχιση της τουρκικής προκλητικότητας αναπόφευκτα δεν μπορεί να μην έχει επιπτώσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Επίσης, είπε πως «η Ελλάδα δεν ήταν εκείνη στην ΕΕ που επέμεινε να εξαιρεθεί η Τουρκία από το πρώτο άνοιγμα των συνόρων».

Αναφερόμενος στα της Novartis και τις κασέτες Μιωνή με τις συνομιλίες με τον Νίκο Παππά, τόνισε πως «περιμένω να ακούσω τον κ. Τσίπρα πώς θα το αντιμετωπίσει το θέμα με τον Νίκο Παππά. Είναι μονόδρομος η αποπομπή του, απορώ γιατί δεν έχει γίνει ακόμα… Σε θεσμικό επίπεδο η χώρα χρειάζεται σοβαρή αντιπολίτευση. Θα πρέπει να γίνει αυτοκάθαρση. Κι εγώ όταν ανέλαβα, άλλαξα πολλά και κράτησα πολλά στη ΝΔ».