Εκλογές «όχι», ανασχηματισμό «ναι», αλλά πότε; Τα δύο σενάρια

Για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, έκλεισε, από του βήματος της βουλής, το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, προκειμένου να παρακαμφθεί με …ευνοϊκούς όρους ο “σκόπελος” της απλής αναλογικής “Δεν θα γίνουν εκλογές, κύριε Τσίπρα Μπορείτε να πάτε διακοπές”, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια συζήτησης ερώτησης του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιθέτως, στενοί του συνεργάτες, όπως πχ ο υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, διατηρούν ανοικτή τη συζήτηση περί ανασχηματισμού της κυβέρνησης, οι οποίοι άπαντες συνομολογούν ότι είναι θέμα χρόνου.

Η ερώτηση του “ενός εκατομμυρίου”, όπως έλεγε χαρακτηριστικά σήμερα κυβερνητικός βουλευτής, είναι ποιός είναι ο κατάλληλος χρόνος. Σύμφωνα με τους συνομιλητές του, ο κ Μητσοτάκης έχει απολυτη εικονα για τις επιδόσεις ενός εκάστου εκ των μελών του υπουργικού συμβουλίου και άρα, ξέρει από τώρα, ποιούς θα κρατήσει. Μένει να αποφασίσει ποιούς θα φέρει στις θέσεις όσων δουν την έξοδο από την κυβέρνηση και κυρίως πότε θα αποφασίσει τις αλλαγές στην κυβέρνησή του, ορισμένες εκ των οποίων θεωρούνται κρίσιμες για το επόμενο, δύσκολο διάστημα για τη χώρα.

Πολλοί, έσπευσαν να ερμηνεύσουν την πρόσφατη αναφορά του κ. Γεραπετρίτη ως έμμεση επιβεβαίωση του σεναρίου που θέλει τον πρωθυπουργό να δρομολογεί τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης ταυτόχρονα ή σχεδόν ταυτόχρονα με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ, στις 7 Ιουλίου.

Μέχρι στιγμής, όπως επιβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές, δεν υπάρχουν ασφαλείς ενδείξεις ότι είναι ειλημμένη η απόφαση του κ. Μητσοτάκη σχετικά με τον χρόνο του ανασχηματισμού, καθώς, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι η πρώτη επέτειος της κυβέρνησής του συμπίπτει χρονικά με την καθυστερημένη – λόγω κορωνοϊού – έναρξη της τουριστικής σαιζόν στη χώρα μας, η οποία αποτελεί ένα εξαιρετικά κρίσιμο στοίχημα, τόσο ως προς την οικονομική διάσταση του θέματος όσο όμως και σε ό,τι αφορά τις υγειονομικές παραμέτρους. Αυτό, είναι ένα στοιχείο που οδηγεί τη σκέψη στο δεύτερο σενάριο, δηλαδή, στη δρομολόγηση των όποιων αλλαγών του κυβερνητικού σχήματος στα τέλη του καλοκαιριού και πριν την Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης, με την οποία παραδοσιακά εγκαινιάζεται κάθε χρόνο η νέα πολιτική περίοδος.

Ο κ. Μητσοτάκης ακούει απόψεις, δέχεται εισηγήσεις αλλά προς το παρόν, κρατάει ερμητικά κλειστά τα χαρτιά του. Ισως γιατί περιμένει να δει πως θα πάει το επόμενο, πολύ κρίσιμο διάστημα έως τα τέλη του μήνα, οπότε θα έχει συμπληρωθεί ένα πρώτο διάστημα από τις πρώτες αφίξεις τουριστών στη χώρα.

-Ad-