Εκλογές στην Τουρκία: Έκλεισαν οι κάλπες

Οι Τούρκοι ψήφισαν στις πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων ετών, έτοιμοι είτε να ανατρέψουν τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είτε να ξεκινήσουν την τρίτη δεκαετία της διακυβέρνησής του.

Οι σημερινές κρίσιμες κάλπες αποφασίζουν όχι μόνο ποιος θα ηγηθεί της Τουρκίας, μιας χώρας μελους του ΝΑΤΟ, με 85 εκατομμύρια κατοίκους, αλλά και πώς θα κυβερνηθεί, που θα οδηγηθεί η οικονομία της εν μέσω μιας βαθιάς κρίσης κόστους ζωής,. αλλά και τη μορφή της εξωτερικής της πολιτικής.

Οι δημοσκοπήσεις έδιναν στον κύριο αντίπαλο του Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ηγείται μιας εξακομματικής συμμαχίας ελαφρύ προβάδισμα, πάνω από το όριο του 50% που απαιτείται για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο. Εάν κανένας από τους δύο δεν κερδίσει περισσότερο από το 50% των ψήφων, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος στις 28 Μαΐου.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 5 μ.μ και η τουρκική νομοθεσία απαγορεύει την αναφορά οποιωνδήποτε αποτελεσμάτων μέχρι τις 9 μ.μ. Μέχρι αργά σήμερα το βράδυ (14/5) όλα δείχνουν οτι το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει για το αν θα υπάρξει δεύτερος γύρος. «Βλέπω αυτές τις εκλογές ως επιλογή μεταξύ δημοκρατίας και δικτατορίας», είπε ο Αχμέτ Καλκάν, 64 ετών, καθώς ψήφιζε στην Κωνσταντινούπολη υπέρ του Κιλιτσντάρογλου, απηχώντας τους επικριτές που φοβούνται ότι ο Ερντογάν θα κυβερνήσει ακόμη πιο αυταρχικά εάν κερδίσει.

«Επέλεξα τη δημοκρατία και ελπίζω η χώρα μου να επιλέξει τη δημοκρατία», είπε ο Καλκάν, συνταξιούχος εργαζόμενος στον τομέα της υγείας. Ο βετεράνος Ερντογάν, με δώδεκα εκλογικές νίκες στο ενεργητικό του λέει ότι σέβεται τη δημοκρατία και αρνείται ότι είναι δικτάτορας. Ο Μεχμέτ Ακίφ Καχραμάν ,πάλι ο οποίος ψήφισε επίσης στην Κωνσταντινούπολη, είπε ότι ο Ερντογάν εξακολουθεί να εκπροσωπεί το μέλλον ακόμη και μετά από δύο δεκαετίες στην εξουσία. «Θεού θέλοντος, η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι παγκόσμιος ηγέτης», είπε.

Οι ψηφοφόροι σε άλλα μέρη της χώρας εξέφρασαν επίσης απόψεις υπέρ και κατά του Ερντογάν, μιας πολωτικής φιγούρας που ελπίζει να παρατείνει τη θητεία του ως ο μακροβιότερος ηγέτης από τότε που ιδρύθηκε η σύγχρονη Τουρκία πριν από 100 χρόνια.