Εκλογές στην Τουρκία: Έκλεισαν οι κάλπες του δεύτερου γύρου

Οι Τούρκοι ψήφισαν την Κυριακή στο δεύτερο γύρο μίας αναμέτρησης που θα μπορούσε να οδηγήσει τον Ταγίπ Ερντογάν να επεκτείνει την κυριαρχία του σε μία τρίτη δεκαετία και να επιμείνει στην ολοένα και πιο αυταρχική πορεία της Τουρκίας, την επιθετική εξωτερική πολιτική και την ανορθόδοξη οικονομική του διακυβέρνηση.

Ο 69χρονος Ερντογάν αψήφησε τις δημοσκοπήσεις και προηγήθηκε με διαφορά σχεδόν πέντε μονάδων έναντι του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στον πρώτο γύρο της 14ης Μαΐου. Ωστόσο, «έπεσε» λίγο κάτω από το 50% που χρειαζόταν για να αποφύγει τον δεύτερο γύρο, σε μία αναμέτρηση με βαθιές συνέπειες για την ίδια την Τουρκία και την παγκόσμια γεωπολιτική. Στον πρώτο γύρο, ο Ερντογάν κέρδισε το 49,52% των ψήφων ενώ ο Κιλιτσντάρογλου σχεδόν το 45%.

Η απροσδόκητα ισχυρή εμφάνιση του «σουλτάνου» εν μέσω μιας βαθιάς κρίσης κόστους ζωής και η νίκη στις κοινοβουλευτικές εκλογές ενός συνασπισμού υπό το συντηρητικό ισλαμικόριζοσπαστικού Κόμματός του AKP, του εθνικιστικού MHP και άλλων, έδωσε «πόντους» στον βετεράνο πολιτικό που υποσχέθηκε στους Τούρκους οτι αν τον ψηφίσουν επιλέγουν σταθερότητα.
Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 8 π.μ και ολοκληρήθηκε πριν απο λίγη ώρα, ενώ το αποτέλεσμα αναμένεται να γίνει γνωστό νωρίς το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εκλογικά τμήματα ήταν πολύ πιο ήσυχα σε πολλά μέρη της χώρας, από ό,τι πριν από δύο εβδομάδες, όταν η συμμετοχή άγγιξε το 89%.

Οι πιο κρίσιμες κάλπες των τελευταίων ετών

Οι εκλογές θα κρίνουν όχι μόνο ποιος θα ηγηθεί της Τουρκίας, μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ με 85 εκατομμύρια κατοίκους, αλλά και πώς θα κυβερνηθεί, πού θα οδηγηθεί η οικονομία της , καθώς το νόμισμά της έχασε το ένα δέκατο της αξίας του έναντι του δολαρίου μέσα σε μια δεκαετία, και τη μορφή της εξωτερικής της πολιτικής, καθώς η Άγκυρα εξόργισε τη Δύση καλλιεργώντας δεσμούς με τη Ρωσία και τα κράτη του Κόλπου.

Υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου Ερντογάν συγκεντρώθηκαν σε ένα σχολείο κοντά στο σπίτι του στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, όπου ψήφισε ο ίδιος, πριν δώσει τα χέρια και μιλήσει με το πλήθος. «Με την άδεια του Θεού θα κερδίσει. Η χώρα έχει πολλά προβλήματα, αλλά αν κάποιος μπορεί να τα λύσει, μπορεί αυτός», είπε η Νουράν, που ήρθε να ψηφίσει με την τρίχρονη κόρη της.

Στην Άγκυρα, η 32χρονη Γκιουλτσάν Ντεμιρόζ είπε ότι ήλπιζε πως η ψηφοφορία θα έφερνε αλλαγές και ότι οι φίλοι της διαφορετικά θα πήγαιναν στο εξωτερικό, όπως σκέφτηκε να κάνει και η ίδια, για μια καλύτερη ζωή. «Αυτή η χώρα αξίζει καλύτερα. Χρειαζόμαστε μια συλλογικότητα όχι έναν ισχυρό, ψυχρό, απόμακρο άνθρωπο που να κυβερνά μόνος του«, είπε η Γκιουλτζάν, η οποία εργάζεται στην κλωστοϋφαντουργία και ψήφισε υπέρ του Κιλιτσντάρογλου.

Άνοδος του εθνικισμού

Ο Κιλιτσντάρογλου, 74 ετών, ψήφισε στην Άγκυρα. Είναι υποψήφιος μιας εξακομματικής συμμαχίας της αντιπολίτευσης και ηγείται του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) που δημιουργήθηκε από τον ιδρυτή της Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Παρά το υψηλό ποσοστό του, το στρατόπεδό του δυσκολεύθηκε να ανακτήσει τη δυναμική μετά από το προβάδισμα του Ερντογάν στον πρώτο γύρο.

Οι αρχικές κάλπες έδειξαν μεγαλύτερη από το αναμενόμενο υποστήριξη στον εθνικισμό – μια ισχυρή δύναμη στην τουρκική πολιτική που έχει ενισχυθεί μετά από χρόνια εχθροπραξιών με Κούρδους μαχητές, μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 και την εισροή εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη χώρα το 2011.