Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Δεύτερος γύρος μεταξύ Κασσελάκη – Αχτσιόγλου

Σε δεύτερο γύρο την επόμενη Κυριακή θα κριθεί το θέμα της ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Την προεδρία του κόμματος θα διεκδικήσουν οι Στέφανος Κασσελάκης και Έφη Αχτσιόγλου, εξέλιξη που δείχνει πως το μεγαλύτερο ποσοστό των μελών που εγγράφησαν πάνω από τις κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε για την ψήφο του τον 36χρονο ομογενή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής που παρουσίασε ο πρόεδρος της καθηγητής Ιωάννης Δρόσος στο 90,13% των αποτελεσμάτων που αντιστοιχεί σε 484 εκλογικά τμήματα επί συνόλου 537 τμημάτων έλαβαν: Στέφανος Κασσελάκης 45,47% και 51.615 ψήφους, Έφη Αχτσιόγλου 36,21% και 41.098 ψήφους, Νίκος Παππάς 8,64% και 9.804 ψήφους, Ευκλείδης Τσακαλώτος 8,4% και 9.533 ψήφους και Στέφανος Τζουμας 1,28% και 1.457 ψήφους.

Συνολικά ψήφισαν 146.635 μέλη εκ των οποίων 40.000 είναι νέα μέλη. Την επόμενη Κυριακή λοιπόν θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχης στην ψηφοφορία τα ήδη εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος και δεν θα υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής νέων μελών με δυνατότητα ψήφου.

Με βάση τα αποτελέσματα έχει μεγάλη σημασία το ποιες συμμαχίες θα αναπτυχθούν την εβδομάδα που ακολουθεί ανάμεσα στους υποψήφιους. Αν και η διαφορά των περίπου 9 μονάδων που χωρίζει την κ. Αχτσιόγλου από τον κ. Κασσελάκη δεν θεωρείται ιδιαίτερα εύκολο να καλυφθεί ακόμη κι αν την ψηφίσει το σύνολο των ψηφοφόρων του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου. Σημειωτέον πως η διαφορά Κασσελάκη και Αχτσιόγλου σε ψήφους είναι περίπου 10.000 ψήφοι και η δεξαμενή του κ. Τσακαλώτου που θεωρείται δεδομένο ότι θα μετακινηθεί προς την υποψήφια πρόεδρο έχει 9.533 ψήφους. Επιπλέον, ο κ. Κασσελάκης θα έχει το πλεονέκτημα της πρωτιάς την πρώτη Κυριακή. Επίσης, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στον κ. Κασσελάκη θα κατευθυνθεί το μεγαλύτερο μέρος της δεξαμενής των ψηφοφόρων του Νίκου Παππά που όλα δείχνουν πως είναι δύσκολο να συμμαχήσει πολιτικά με την κ. Αχτσιόγλου.

Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν προς έκπληξη πολλών ιδιαίτερα υψηλή, γεγονός που τροφοδοτεί με αισιοδοξία την Κουμουνδούρου καθώς καταδεικνύει ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας εξακολουθεί να επενδύει τις προσδοκίες του στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κατά τις εκτιμήσεις δεν ήταν μόνο η εμφάνιση του Στ. Κασσελάκη που ανακάτεψε την εσωκομματική τράπουλα και κέντρισε το ενδιαφέρον για την ψηφοφορία προκαλώντας και μεγάλους ανταγωνισμούς αλλά συγχρόνως και η ανάγκη πολλών μελών του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους και τη δυσφορία τους απέναντι στην κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη.