Εκλογές – ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοκαθεδρία των «προεδρικών»

Πρωτοκαθεδρία των “προεδρικών” της Κουμουνδούρου ακόμη και με τις αποχρώσεις τους έδειξαν τα τελικά αποτελέσματα της κάλπης για την Κεντρική Επιτροπή που ανακοινώθηκαν απόψε.

Η πρώτη δεκάδα αποτυπώνει ότι ψηφίστηκαν στελέχη της νεώτερης γενιάς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πασοκογενείς και μάλιστα δύο πρώην γραμματείς του ΠΑΣΟΚ, και συνολικά στελέχη που έχουν το ίδιο πολιτικό αφήγημα με την ηγεσία του κόμματος. Ως εκ τούτου ο Αλέξης Τσίπρας είναι διπλά ικανοποιημένος τόσο για την υψηλή συμμετοχή στις εσωτερικές διεργασίες και την εγγραφή 110.000 νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσο και για το γεγονός πως στελέχη που εκφράζουν το ίδιο πολιτικό σχέδιο με τον ίδιο αναδείχθηκαν στις πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά την σειρά κατάταξης.

Στην δεκάδα ξεχωρίζουν τρεις γυναίκες οι Έφη Αχτσιόγλου, Ρένα Δούρου που έκανε την ανατροπή και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η ηγεσία της Κίνησης Μελών με τους Νίκο Παππά, Χρήστο Σπίρτζη και Κώστα Ζαχαριάδη, δύο από τους πλέον στενούς συνεργάτες του προέδρου του κόμματος, οι Δημήτρης Τζανακόπουλος και Νάσος Ηλιόπουλος που δεν είχαν συγκροτήσει μηχανισμό, και οι πασοκογενείς Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Γιάννης Ραγκούσης, που μαζί με τους Χρήστο Σπίρτζη και Διονύση Τεμπονέρα σηματοδοτούν την ενδυνάμωση της σοσιαλιστικής τάσης . Η δε εκλογή του Διονύση Τεμπονέρα στην πρώτη τριάδα έχει κι έναν ειδικό πρόσθετο συμβολισμό. Να σημειωθεί ότι στην πρώτη δεκάδα δεν έχει αναδειχθεί ούτε ένα στέλεχος της ιστορικής ηγεσίας του κόμματος.

Κατά τις πληροφορίες οι συσχετισμοί στην περιφέρεια Αττικής διαμορφώνονται περίπου στο 80-20 υπέρ της πλειοψηφίας του κόμματος, ενώ στην περιφέρεια οι δυνάμεις της μειοψηφίας κινούνται γύρω στο 25%.

Η δε εσωκομματική αντιπολίτευση της “Ομπρέλας” κατέγραψε υποχώρηση των δυνάμεών της αφού τα ηγετικά της στελέχη κατέλαβαν θέσεις στη δεύτερη δεκάδα με τους Νίκο Φίλη, Νίκο Βούτση και Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης βρέθηκε στην τρίτη δεκάδα. Για την πτώση της δύναμης της Ομπρέλας οφείλεται σύμφωνα με παράγοντες του κόμματος η αντίδρασή της στις αλλαγές που προώθησε ο Αλέξης Τσίπρας στον τρόπο εκλογής Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής (από τα μέλη) αλλά και στην ένταση των διαφωνιών της σε σχέση με τις συγκεκριμένες προτάσεις. Ο δε Ευκλείδης Τσακαλώτος που είχε καταταγεί πρώτος σε σταυρούς στο συνέδριο του 2016 φαίνεται ότι “πλήρωσε” και την πρόσφατη συνέντευξή του στην “Καθημερινή” η οποία δυσαρέστησε πολλά στελέχη για τις αναφορές που εμπεριείχε για το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα.

Με βάση τα αποτελέσματα της Κεντρικής Επιτροπής ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να πάρει και τις αποφάσεις του για τον γραμματέα και τα όργανα του κόμματος το επόμενο διάστημα.