Εκλογές Βόρεια Μακεδονία – Συμφωνία Πρεσπών: Τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Βόρεια Μακεδονία, μετά τις εκλογές που ανακοίνωσε ο Ζόραν Ζάεφ. Τι θα γίνει με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Εκλογές Βόρεια Μακεδονία – Συμφωνία Πρεσπών: Οι ραγδαίες εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία είναι δεδομένο πως έχουν επίδραση και στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Η απόφαση των Ευρωπαίων για τη γειτονική χώρα επηρεάζει και την Ελλάδα, σύμφωνα με το Star.
Ο Δεκέμβριος συζητείται ως ο πιθανότερος μήνας των εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις προηγούνται μέχρι στιγμής οι εθνικιστές, το κόμμα VMRO. Aν εκλεγούν, τη συμφωνία δε θα τη καταγγείλουν γιατί δεν τους συμφέρει, καθώς αυτό θα τους γυρίσει μπούμεραγνκ από τη διεθνή κοινότητα.
Σύντομα, λοιπόν, οι γείτονές μας θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν στο δρόμο της Συμφωνίας των Πρεσπών – από τη στιγμή που αυτή κυρώθηκε – ή αν το μπλόκο στην ενταξιακή τους πορεία μπορεί να έχει παρενέργειες, όσον αφορά στην εφαρμογή της συμφωνίας και άρα να προκαλέσει την αντίδραση της ελληνικής πλευράς.
Οσον αφορά το ερώτημα, αν οι εξελίξεις δίνουν το δικαίωμα να ακυρωθεί η Συμφωνία είναι ξεκάθαρη και αρνητική.
Βόρεια Μακεδονία εκλογές: Τα φώτα στη Βόρεια Μακεδονία στρέφονται στην σύσκεψη της Κυριακής (20.10.2019) των πολιτικών υπό τον πρόεδρο της χώρας Στέβο Πενταρόφσκι.
Βόρεια Μακεδονία εκλογές: Παρόντες θα είναι ο Ζάεφ, αλλά και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και βασικά θα πρέπει να συμφωνήσουν για την ημερομηνία των πρόωρων εκλογών, τις οποίες προανήγγειλε ο Ζάεφ μετά το μπλόκο της ΕΕ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του.
Αυτό που προβλέπει το Σύνταγμα στη γειτονική χώρα είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει περιθώριο 100 ημερών πριν ουσιαστικά πραγματοποιηθούν οι εκλογές.
Αρα θα πρέπει να οριστεί υπηρεσιακή οικουμενική κυβέρνηση με τη συμμετοχή υπουργών και από τα άλλα κόμματα.
Ακούγεται ότι υπουργός εσωτερικών ίσως οριστεί ο ηγέτης της αντιπολίτευσης ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Ισως οι εκλογές να διεξαχθούν τον Μάρτιο, ενώ αρνητικό φέρεται να είναι το κλίμα για τον Ζόραν Ζάεφ. Και αυτό γιατί είχε στηρίξει όλη την πολιτική του στρατηγική πάνω στη Συμφωνία των Πρεσπών και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Βόρεια Μακεδονία δείχνουν την αντιπολίτευση να προηγείται.