Εκλογολογία ναι, εκλογές όχι

Με τον χρόνο του ανασχηματισμού να παραμένει ανοικτός, παρ ότι οδεύουμε ταχύτατα για τα πολυθρύλητα “μπάνια του λαού”, τις τελευταίες μέρες, στα ΜΜΕ και στους πολιτικούς κύκλους αρχίζει και φουντώνει η συζήτηση περί πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο.

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και όλοι οι συνεργάτες του διαψεύδουν το σενάριο κατηγορηματικά και επαναλαμβάνουν ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται πυρετωδώς για την άντληση και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων. Ωστόσο, μια σειρά από στοιχεία αλλά και από κυβερνητικές πρωτοβουλίες τροφοδοτούν έντονα τις συζητήσεις, οι οποίες είναι προφανές ότι ξεκίνησαν μετά το άτυπο “μορατόριουμ” που φαίνεται να πέτυχε η γερμανική προεδρία στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.

Ακόμα και οι πλέον αισιόδοξοι αντιλαμβάνονται ότι οι προσδοκίες για σχετική, έστω, διάσωση της τουριστικής σεζόν δεν επιβεβαιώνονται και ότι το δεύτερο μισό της τρέχουσας χρονιάς θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την πλειονότητα των πολιτών, οι οποίοι από τη μία θα διαβιούν υπό την αγωνία του κορωνοϊού και από την άλλη, με τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας στην παγκόσμια αλλά και την εγχώρια οικονομία.

Πολλοί, “μύρισαν προεκλογικό άρωμα” και στη δέσμευση του πρωθυπουργού για εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο σε αυτούς που προσέφυγαν δικαστικά, και μάλιστα, με ορίζοντα πίστωσης των χρημάτων τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο .

Και αυτό, γιατί για όσους γνωρίζουν το παρασκήνιο, είναι σαφές ότι αρκετά κυβερνητικά στελέχη εξακολουθούν να θεωρούν ότι θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η πιθανότητα των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, που ακόμα, η υπεροχή της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού είναι υψηλή, η αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει σε δίνη εσωστρέφειας και τους αμέσως επόμενους μήνες είναι ίσως ο πιο κατάλληλος πολιτικός χρόνος για να αξιοποιήσει η κυβέρνηση της ΝΔ το πολιτικό της κεφάλαιο. Μάλιστα, ορισμένοι εξ αυτών, λιγότεροι, αλλά υπαρκτοί, θεωρούν ότι είναι ίσως η μοναδική ευκαιρία να δοκιμάσει η κυβέρνηση να υπερπηδήσει το εμπόδιο της απλής αναλογικής, διεκδικώντας εκλογή με πάνω από 50%.

-Ο πρωθυπουργός κόβει χωρίς δεύτερη κουβέντα κάθε τέτοια συζήτηση, ενώ πληροφορίες τον φέρουν να έχει αποσαφηνίσει και σε Ευρωπαίους συνομιλητές του ότι δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός, ιδιαίτερα στον απόηχο της θεαματικά θετικής για την Ελλάδα “ευρωπαϊκής ένεσης ρευστότητας”. Πέραν των παραπάνω, η λογική λέει ότι ουδείς μπορεί να στοιχηματίσει αν και πότε ο Ερντογάν θα αποφασίσει να υλοποιήσει την επιθετική του ρητορικήνστο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ άγνωστο και τρομακτικό είναι το τοπίο σε σχέση με την πορεία του κορωνοϊού.

Ολα τα παραπάνω συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι πολύ δύσκολα θα γίνουν εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο. Η σχετική συζήτηση, ωστόσο, θα συνεχίζεται….