ΕΚΠΑ για σεισμούς στις Κυκλάδες: Πάνω από 18.400 δονήσεις μεταξύ Σαντορίνης – Αμοργού από τις 26 Ιανουαρίου

Περισσότεροι από 18.400 σεισμοί έχουν σημειωθεί στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 14 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε το ΕΚΠΑ το Σάββατο (15.02.2025).

Σύμφωνα με την καθιερωμένη ανακοίνωση του ΕΚΠΑ για τους σεισμούς που συγκλονίζουν τη Σαντορίνη και την Αμοργό εδώ και 20 ημέρες, μόνο την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 800 σεισμοί με ισχυρότερους από αυτούς να είναι δύο της τάξης των 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Την Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου έγιναν πάνω από 110 σεισμοί, εκ των οποίων τρεις της τάξης των 4 Ρίχτερ και ισχυρότερο εκείνον που σημειώθηκε στις 22:18:55 και είχε μέγεθος 4,1 βαθμούς.

Παρατηρήθηκε μείωση στη συχνότητα σεισμών, με το μεγαλύτερο μέρος της μικροσεισμικής δραστηριότητας να εντοπίζεται νοτιοδυτικά της Ανύδρου, ενώ οι μεγαλύτεροι σεισμοί εντοπίζονται βορειοανατολικά.

Στις 14 Φεβρουαρίου παρατηρήθηκε νέα μικροσεισμική έξαρση στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού, μεταξύ 8 και 10 το βράδυ, την οποία ακολούθησε ο ισχυρότερος σεισμός της ημέρας (σ.σ. 4,1R).

Σχήμα 1. Χάρτης κατανομής σεισμών στην περιοχή των Κυκλάδων (Σαντορίνη – Αμοργός – Ίος) που καταγράφηκαν στις 13 Φεβρουαρίου (ανάλυση με τεχνητή νοημοσύνη) και στις 14 Φεβρουαρίου (καθημερινή ανάλυση). Η ακτίνα των κύκλων είναι ανάλογη του μεγέθους του σεισμού (υπόμνημα επάνω – δεξιά), ενώ τα επίκεντρα σεισμών με μεγέθη μεγαλύτερα ή ίσα του 4,5 σημειώνονται με αστέρι. Ο χρωματισμός ανταποκρίνεται στο εστιακό βάθος, σύμφωνα με τη χρωματική κλίμακα (δεξιά).

Στις 14 Φεβρουαρίου, μέλη του Εργαστηρίου Σεισμολογίας και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Τομέα Γεωφυσικής-Γεωθερμίας του ΕΚΠΑ πήγαν στη Νέα Καμένη, μέσα στην καλντέρα της Σαντορίνης, όπου προχώρησαν σε εργασίες συντήρησης για την αποκατάσταση της λειτουργίας του μόνιμου σεισμολογικού σταθμού SNT5 του ΕΚΠΑ και του μόνιμου δορυφορικού γεωδαιτικού δέκτη GPS/GNSS (σταθμός ΝΚΑΜ), καθώς και για επαναμέτρηση του μη – μόνιμου δικτύου δορυφορικών γεωδαιτικών σταθμών – παρατηρήσεων GPS.

Αν τα χάσατε
Οι δράσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του Δήμου Θήρας, του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Θήρας και της Ένωσης Λεμβούχων Θήρας.

Συντονιστής της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ είναι ο Ευθύμιος Λέκκας, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Αθώος ο A$AP Rocky για τον πυροβολισμό φίλου του το 2021
19 Φεβρουαρίου, 2025
Ο Ρούμπιο είχε επαφές με Ευρωπαίους ομoλόγους του μετά την συνάντηση με τον Λαβρόφ στη ΣΑ
19 Φεβρουαρίου, 2025
Δούκας: Προτείνω ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να στείλει επιστολή στο PES για έκτακτη συνάντηση για τις πολιτικές του Τραμπ
19 Φεβρουαρίου, 2025
Σφοδρή επίθεση ρωσικών drones στην Οδησσό
19 Φεβρουαρίου, 2025
Nova: Επέκταση δωρεάν παροχών επικοινωνίας για τους συνδρομητές κινητής στη Σαντορίνη, την Ανάφη, την Αμοργό και την Ίο
19 Φεβρουαρίου, 2025
Λαβρόφ: Η Ρωσία απορρίπτει το ενδεχόμενο να αναπτυχθεί ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία
19 Φεβρουαρίου, 2025
Ακτή Βουλιαγμένης: Μία στρατηγική επένδυση στη δημοφιλέστερη παραλία της Αθηναϊκής Ριβιέρας
19 Φεβρουαρίου, 2025
ΤΙΤΑΝ: Πώληση δραστηριοτήτων τσιμέντου στην Ανατολική Τουρκία
19 Φεβρουαρίου, 2025
Ανακτήθηκαν τα «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους της Delta που ανετράπη στο Τορόντο
19 Φεβρουαρίου, 2025
Έφυγε από τη ζωή ο Ρικ Μπάκλερ σε ηλικία 69 ετών
19 Φεβρουαρίου, 2025