ΕΚΠΑ για σεισμούς στις Κυκλάδες: Πάνω από 18.400 δονήσεις μεταξύ Σαντορίνης – Αμοργού από τις 26 Ιανουαρίου

Περισσότεροι από 18.400 σεισμοί έχουν σημειωθεί στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 14 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε το ΕΚΠΑ το Σάββατο (15.02.2025).

Σύμφωνα με την καθιερωμένη ανακοίνωση του ΕΚΠΑ για τους σεισμούς που συγκλονίζουν τη Σαντορίνη και την Αμοργό εδώ και 20 ημέρες, μόνο την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 800 σεισμοί με ισχυρότερους από αυτούς να είναι δύο της τάξης των 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Την Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου έγιναν πάνω από 110 σεισμοί, εκ των οποίων τρεις της τάξης των 4 Ρίχτερ και ισχυρότερο εκείνον που σημειώθηκε στις 22:18:55 και είχε μέγεθος 4,1 βαθμούς.

Παρατηρήθηκε μείωση στη συχνότητα σεισμών, με το μεγαλύτερο μέρος της μικροσεισμικής δραστηριότητας να εντοπίζεται νοτιοδυτικά της Ανύδρου, ενώ οι μεγαλύτεροι σεισμοί εντοπίζονται βορειοανατολικά.

Στις 14 Φεβρουαρίου παρατηρήθηκε νέα μικροσεισμική έξαρση στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού, μεταξύ 8 και 10 το βράδυ, την οποία ακολούθησε ο ισχυρότερος σεισμός της ημέρας (σ.σ. 4,1R).

Σχήμα 1. Χάρτης κατανομής σεισμών στην περιοχή των Κυκλάδων (Σαντορίνη – Αμοργός – Ίος) που καταγράφηκαν στις 13 Φεβρουαρίου (ανάλυση με τεχνητή νοημοσύνη) και στις 14 Φεβρουαρίου (καθημερινή ανάλυση). Η ακτίνα των κύκλων είναι ανάλογη του μεγέθους του σεισμού (υπόμνημα επάνω – δεξιά), ενώ τα επίκεντρα σεισμών με μεγέθη μεγαλύτερα ή ίσα του 4,5 σημειώνονται με αστέρι. Ο χρωματισμός ανταποκρίνεται στο εστιακό βάθος, σύμφωνα με τη χρωματική κλίμακα (δεξιά).

Στις 14 Φεβρουαρίου, μέλη του Εργαστηρίου Σεισμολογίας και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Τομέα Γεωφυσικής-Γεωθερμίας του ΕΚΠΑ πήγαν στη Νέα Καμένη, μέσα στην καλντέρα της Σαντορίνης, όπου προχώρησαν σε εργασίες συντήρησης για την αποκατάσταση της λειτουργίας του μόνιμου σεισμολογικού σταθμού SNT5 του ΕΚΠΑ και του μόνιμου δορυφορικού γεωδαιτικού δέκτη GPS/GNSS (σταθμός ΝΚΑΜ), καθώς και για επαναμέτρηση του μη – μόνιμου δικτύου δορυφορικών γεωδαιτικών σταθμών – παρατηρήσεων GPS.

Αν τα χάσατε
Οι δράσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του Δήμου Θήρας, του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Θήρας και της Ένωσης Λεμβούχων Θήρας.

Συντονιστής της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ είναι ο Ευθύμιος Λέκκας, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Οι δικηγόροι ζητούν τον πειθαρχικό έλεγχο της προέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωάννας Κλάπα
27 Μαρτίου, 2025
Κόντρα Κουμουνδούρου – Χαριλάου Τρικούπη προκαλεί η πρόταση Φάμελλου για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων
27 Μαρτίου, 2025
Τουρκία: Διαφεύγει της σύλληψης ο τεράστιος Πίκατσου που έκανε την εμφάνισή του στις χτεσινές διαδηλώσεις στην Τουρκία
27 Μαρτίου, 2025
Ουκρανικό: Πιέσεις στις ΗΠΑ από Γαλλία και Βρετανία – «Ο Πούτιν παίζει παιχνίδια μαζί σας»
27 Μαρτίου, 2025
Σέρρες: Κάθειρξη 25 ετών σε 64χρονο για βιασμό της 7χρονης ανιψιάς του – Έμενε σπίτι της δήθεν να την προσέχει
27 Μαρτίου, 2025
Προκαλεί ο οδηγός του φονικού τροχαίου στον Λαγκαδά: «Δύο ποτήρια ήπια, αλλά έφαγα πολύ φαγητό»
27 Μαρτίου, 2025
«Βόμβα» Τραμπ – Δασμοί 25% σε όλα τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται εκτός ΗΠΑ
27 Μαρτίου, 2025
Καλλιθέα: 17χρονος καταρρέει μετά από επίθεση 15 ανηλίκων – Βίντεο ντοκουμέντο
27 Μαρτίου, 2025
Ομόνοια: Θρίλερ με νεκρό 57χρονο σε εστιατόριο – Καρέ καρέ η μεταφορά της σορού από δύο υπαλλήλους
27 Μαρτίου, 2025
Πολεοδομία Ρόδου: Οι νέοι διάλογοι «φωτιά» και το παζάρι για τις μίζες
27 Μαρτίου, 2025