Εκπαιδευτική Τηλεόραση – ΕΡΤ2: Το πρόγραμμα σήμερα, 16 Νοεμβρίου – Πώς θα γίνεται η τηλεκπαίδευση

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στην εκπαίδευση, μετά την απόφαση να κλείσουν και τα δημοτικά έως τις 30 Νοεμβρίου, για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού.

Τα μαθήματα μέσω της ΕΡΤ2 θα αρχίσουν σήμερα Δευτέρα 16 Νοεμβρίου στις 9 το πρωί, ενώ πυρετώδεις είναι και οι προετοιμασίες των δασκάλων, καθώς η σύγχρονη διδασκαλία με τηλεκπαίδευση, αρχίζει την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου.

Από τη Δευτέρα και κάθε μέρα09.00 – 12:00, οι μαθητές όλων των τάξεων του δημοτικού μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ2.

Τα γυρίσματα γίνονται στο γνώριμο περιβάλλον της σχολικής αίθουσας, ώστε να είναι οικείο στους μαθητές.

Την περασμένη άνοιξη, οι μαθητές αγκάλιασαν το πρόγραμμα της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης, όπως κατέδειξε η τηλεθέαση.

Έτοιμα είναι ήδη 220 βιντεομαθήματα, τα οποία θα προσαρμοστούν αναλόγως. Νέα γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Τηλεμαθήματα: Το πρόγραμμα για τις 16 και 17 Νοεμβρίου

ΔΕΥΤΕΡΑ 16/11/2020

09:00 ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

  • Γλώσσα Α’: Διδασκαλία για τον τονισμό (Εκπαιδευτικός: Σοφία Γεωργανά)
  • Διαθεματικό Β’: Μαθαίνω την ώρα (Εκπαιδευτικός: Δήμητρα Καρατζογιάννη)
  • Γλώσσα Γ’: Χρόνοι ρημάτων ενεργητικής φωνής (Εκπαιδευτικός: Ρενάτα Ζαφείρη)
  • Μαθηματικά Γ’ – Δ’: Τα τρίγωνα (Εκπαιδευτικός: Μίνα Τόδωρη)
  • Μελέτη Περιβάλλοντος Δ’: Σπονδυλωτά και ασπόνδυλα ζώα (Εκπαιδευτικός: Σοφία Παναγιωτοπούλου)
  • Μαθηματικά Β’-ΣΤ΄: Νοερές πράξεις Α (Πρόσθεση & Αφαίρεση) (Εκπαιδευτικός: Γιάννης Καραγιαννάκης)
  • Ιστορία Ε’: Η καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο (Εκπαιδευτικός: Σοφία Κλαδά)
  • Γλώσσα Ε’ – ΣΤ’: Παράγραφος και κειμενικοί δείκτες (Εκπαιδευτικός: Κωνσταντίνα Πατρικάκου)

ΤΡΙΤΗ 17/11/2020

09:00 ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

  •  Γλώσσα Α’: Πρώτη Γραφή & Ανάγνωση (Εκπαιδευτικός: Κωνσταντίνα Κότσαρη)
  • Γλώσσα Β’: Οικογένειες λέξεων – Λεξιλόγιο (Εκπαιδευτικός: Ειρήνη Ζέρβα)
  • Μαθηματικά Β’ – Γ’: Προπαίδεια (1, 2, 3) (Εκπαιδευτικός: Σοφία Πανταζή)
  • Μαθηματικά Γ’: Δεκαδικοί αριθμοί (Εκπαιδευτικός: Δήμητρα Τσάλλα)
  • Μελέτη Περιβάλλοντος Δ’: Το σώμα μας (Εκπαιδευτικός: Σοφία Παναγιωτοπούλου)
  • Γλώσσα Δ’ – Ε’ – ΣΤ’: Επαναληπτικό μάθημα (Θέμα, Πολύς, Ενεστώτας & Αόριστος) (Εκπαιδευτικός: Γιώργος Ανδρίκος)
  • Μαθηματικά Ε’: Διάταξη δεκαδικών αριθμών – Αξία θέσης ψηφίου (Εκπαιδευτικός: Ειρήνη Πιπερίδου)
  • Γεωγραφία ΣΤ’: Το σχήμα και οι κινήσεις της γης (Εκπαιδευτικός Μαριάννα Μυρσιάδη)

Αναλυτικές οδηγίες έχουν σταλεί, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, σε όλα τα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της επικράτειας. Ο διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου είναι επιφορτισμένοι με την ενημέρωση των μαθητών και των κηδεμόνων τους για τις λεπτομέρειες σύνδεσης στις ψηφιακές τάξεις.

Το μεσημεριανό/απογευματινό ωράριο της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης επελέγη, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, για τρεις λόγους

1. Για να διευκολυνθούν οι οικογένειες σε σχέση με τον απαιτούμενο αριθμό συσκευών για σύνδεση στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα αν στην οικογένεια υπάρχουν γονείς που τηλεργάζονται και μεγαλύτερα παιδιά Γυμνασίου / Λυκείου που κάνουν το πρωί τηλεκπαίδευση.

2. Για να διευκολυνθούν οι οικογένειες των οποίων οι γονείς μπορεί να τηλε-εργάζονται το πρωί και ταυτόχρονα να χρειάζεται να βοηθήσουν τα μικρά τους παιδιά να συνδεθούν στις ψηφιακές τάξεις.

Προβλέψεις για μαθητές που δεν έχουν συσκευές κατάλληλες ή σύνδεση στο διαδίκτυο

Ο τεχνολογικός εξοπλισμός των σχολείων, ο οποίος μάλιστα έχει ενισχυθεί από το Μάρτιο μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων και δωρεών, μπορεί να διατεθεί, με απόφαση του διευθυντή, σε μαθητές που το έχουν περισσότερο ανάγκη (βάσει κριτηρίων, μεταξύ των οποίων το χαμηλό εισόδημα, η ανεργία γονέων, η ιδιότητα μέλους μονογονεïκής, πολύτεκνης, τρίτεκνης ή ορφανικής οικογένειας).

Επιπλέον, το υπουργείο Παιδείας έχει εξασφαλίσει δωρεάν χρήση δεδομένων (data) για όποιον συνδέεται στις πλατφόρμες με τις οποίες συνεργάζεται το Υπουργείο για την τηλεκπαίδευση.

Ακόμη και αν κάποιος δεν έχει δυνατότητα σύνδεσης μέσω διαδικτύου, ακόμη και αν δεν έχει υπολογιστή, τάμπλετ, έξυπνο κινητό τηλέφωνο, μπορεί να συνδεθεί στην ψηφιακή τάξη και μέσω τηλεφώνου, με αστική χρέωση.

Τι γίνεται σε περίπτωση που κάποιο παιδί έχει αφήσει προσωπικά αντικείμενα στο σχολείο

Κατ’ εξαίρεση, σήμερα, Δευτέρα 16 Νοεμβρίου θα μπορούν γονείς και κηδεμόνες να παραλάβουν βιβλία και προσωπικά αντικείμενα των μαθητών που έχουν τυχόν παραμείνει στις σχολικές μονάδες, κατόπιν συνεννόησης με τις διευθύνσεις των σχολείων και με τρόπο ώστε να τηρούνται πλήρως τα μέτρα πρόληψης και αποφυγής συνωστισμού. Όπως ενημέρωσε σχετικά το υπουργείο Παιδείας, για τη συγκεκριμένη μετακίνηση, όσοι παραλάβουν τα αντικείμενα από το σχολείο θα πρέπει να στείλουν μήνυμα με τον αριθμό 4 στο 13033.

Υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου

Για τους εκπαιδευτικούς που χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες και υποστήριξη για την προετοιμασία των ψηφιακών τους μαθημάτων, υπάρχουν έξι τρόποι με τους οποίους μπορούν να βοηθηθούν, όπως αναφέρονται από το υπουργείο Παιδείας:

1. Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής έχει εκπονήσει Οδηγό για τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό μαθημάτων εξ αποστάσεως https://iep.edu.gr/el/component/k2/1067-odigos-gia-ton-ekpaideftiko-sxediasmo-mathimaton-eks-apostaseos, στον οποίο αποτυπώνονται συνοπτικά οι βασικές αρχές που πρέπει να ακολουθούνται για την αποδοτικότερη εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και είναι διαθέσιμο για όλους.

2. Λειτουργούν Ανοικτά Διαδικτυακά Μαθήματα (MOOCS) για την ταχεία επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη μεθοδολογία της σχολικής εκπαίδευσης από απόσταση. Μπορείτε να παρακολουθήσετε δύο σχετικά επιμορφωτικά προγράμματα (MOOCS):

– από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ): https://learn.eap.gr/

– από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου: https://elearn.aegean.gr

3. Επιπρόσθετα, δρομολογείται πρόγραμμα ταχύρρυθμης επιμόρφωσης στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση για το σύνολο των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων, οι οποίες εντάσσονται στο στρατηγικό πλαίσιο των επιμορφώσεων (με προϋπολογισμό 2 εκατ. Euro μέσω ΕΣΠΑ).

4. Όλες οι πληροφορίες για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι συγκεντρωμένες εδώ: https://mathainoumeasfaleis.gov.gr. Οδηγίες χρήσης πλατφόρμας εξ αποστάσεως εκπαίδευσης από εκπαιδευτικούς: https://mathainoumeasfaleis.gov.gr/wp-content/uploads/2020/09/minedu-mathainoumeasfaleis-odigies-xrisis-webex.pdf

5. Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία, μπορείτε να απευθυνθείτε στο κέντρο εξυπηρέτησης (Help Desk) του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, εδώ: https://www.sch.gr/helpdesk/

6. Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να απευθυνθούν στους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου, που έχουν την παιδαγωγική ευθύνη των σχολείων τους και οι οποίοι είναι κατάλληλα καταρτισμένοι ώστε να τους καθοδηγήσουν.

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους γονείς μαθητή Δημοτικού ή Νηπιαγωγείου

Όπως και στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας, προβλέπονται άδειες ειδικού σκοπού ενός εκ των δύο γονέων, και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Η ρύθμιση αυτή εφαρμόζεται μέχρι σήμερα και στις περιπτώσεις αναστολής λειτουργίας τμημάτων ή σχολικών μονάδων εξ αιτίας του κορονοϊού. Επίσης, όπως αναφέρει σχετικά το υπουργείο Παιδείας, ο προγραμματισμός της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε διαφορετικές ζώνες (πρωί – απόγευμα) έχει σκοπό και να διευκολύνει τις οικογένειες με εργαζόμενους γονείς και παιδιά διαφορετικών ηλικιών.

Γιατί έκλεισαν τώρα τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

Όπως έχει επισημανθεί επανειλημμένως από πλευράς υπουργείου Παιδείας, η αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των δομών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν υπαγορεύθηκε από το επιδημιολογικό φορτίο στα σχολεία, αλλά αποτελεί μέτρο προληπτικού χαρακτήρα, που συνδέεται με την έξαρση της πανδημίας ευρύτερα στην κοινωνία και στοχεύουν στη μείωση της κινητικότητας των ενηλίκων.

«Όσο τα σχολεία είναι κλειστά, τότε υπάρχει εκ των πραγμάτων πολύ μεγάλη μείωση της ευρύτερης κινητικότητας», αναφέρει το υπουργείο και προσθέτει: «Ο πληθυσμός μαθητών και εκπαιδευτικών αγγίζει το 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους, και αν προσθέσει σε αυτό κανείς και έναν γονιό/συνοδό για κάθε παιδί Δημοτικού αλλά και το βοηθητικό προσωπικό κ.ά., τότε ο μετακινούμενος πληθυσμός ξεπερνάει τα 2,3 εκατομμύρια. Αιτία λοιπόν της απόφασης είναι η κινητικότητα -γιατί μέσω αυτής τρέφεται ο ιός- και στόχος είναι ο περιορισμός της».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
Ιανουάριος 16, 2024
Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: Αντίστροφη μέτρηση για την πρόταση Μητσοτάκη
Ιανουάριος 13, 2025
Κ.Αρβανίτης: Ο χρόνος και τα τρένα περνούν επικίνδυνα…
Ιανουάριος 13, 2025
Κύκλωμα εκβιαστών: Ξεκινούν οι απολογίες στον ανακριτή των 19 συλληφθέντων – Ποιος ο ρόλος των τεσσάρων αστυνομικών
Ιανουάριος 13, 2025
Λάκης Γαβαλάς: Αποκλείει το ενδεχόμενο να παντρευτεί τον σύντροφό του – «Είμαι πουριτανός»
Ιανουάριος 13, 2025
Χρυσοχοΐδης για το τροχαίο στην Κρήτη: Δεν εφαρμόστηκε ο νόμος – Οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν
Ιανουάριος 13, 2025
Αναβλήθηκε η δίκη του αστυνομικού για τον θάνατο του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη
Ιανουάριος 13, 2025
Ρέθυμνο: Μπαλοθιές σε γλέντι – Στα κρατητήρια πέντε άτομα – «Άφαντα» τα όπλα
Ιανουάριος 13, 2025
Τροχαίο στο Σχηματάρι: Δεξαμενή αυτοκινήτου με νερό προκάλεσε την τραγωδία με τον αστυνομικό διευθυντή – Συνελήφθη ο οδηγός του οχήματος
Ιανουάριος 13, 2025
Καιρός: Χιόνια στη βόρεια Ελλάδα, βροχές στη νότια – Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί, που χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες
Ιανουάριος 13, 2025
Θρήνος και οργή για τον νεκρό Παναγιώτη στο τροχαίο στην Κρήτη – Γιαγιά 22χρονου: «Πότε θα αλλάξουμε κεφαλή, το ίδιο είτε κρατάς όπλο είτε τιμόνι»
Ιανουάριος 13, 2025