Έξαλλοι οι Έλληνες ψαράδες στα Ίμια – Νέο βίντεο ντοκουμέντο με προκλήσεις Τούρκων

Τα μέλη του πληρώματος του αλιευτικού σκάφους «Καπετάν Αριστείδης» από την Κάλυμνο επιτίθονται λεκτικά στους προκλητικούς Τούρκους λιμενικούς.

Στο νέο βίντεο ντοκουμέντο που φέρνει στο φως το OPEN, το ελληνικό αλιευτικό που βρίσκεται ένα μίλι δυτικά των Ιμίων, προφανώς στα ελληνικά χωρικά ύδατα, δέχεται την προκλητική επίσκεψή της τουρκικής ακταιωρού. Οι Tούρκοι όχι μόνο προσπαθούν να τους διώξουν, αλλά με μια απότομη επιτάχυνση καταστρέφουν τα αλιευτικά τους εργαλεία.

Ο ιδιοκτήτης του αλιευτικού «Καπετάν Αριστείδης», Αντώνης Βάβλας, μιλώντας στο OPEN και τον Δημήτρη Φρέσκο, αναφέρει: «Είχαμε πάει πάνω στα νησιά και δημιουργήθηκε αυτό το θέμα. Μας έκοψαν δύο σημάδούρια. Μόλις δουν σκάφος και πλησιάζει στις βραχονησίδες, έρχονται τα πλωτά κατευθείαν και σε διώχνουν».

Ολα αυτά γίνονται την ώρα που τα τουρκικά αλιευτικά δουλεύουν ανενόχλητα στα ελληνικά χωρικά ύδατα μερικά μέτρα πιο μακριά. Οι ψαράδες της Καλύμνου που χάνουν το μεροκάματο τους παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Βάζουν πλώρη προς τα τουρκικά σκάφη, ειδοποιώντας την ελληνική ακτοφυλακή.

«Εγώ προχθές κυνήγησα τουρκικό σκάφος με το καΐκι το δικό μου. Να κάνει φύλαξη συνόρων σωστή. Φεύγει από τη Λέρο και πάει στη Φαρμάκο (Φαρμακονήσι) στο λιμάνι και αράζει. Πήγαινε δύο μίλια και σταμάτα να μην περνάει κανένας μέσα» σημειώνει ο πρόεδρος αλιέων Καλύμνου, Κώστας Σαρούκος.

Ο δήμαρχος Καλύμνου σημειώνει: «Εάν η ελληνική ακτοφυλακή κινείται στην οριογραμμή των θαλάσσιων συνόρων είναι βέβαιο ότι και οι ψαράδες θα δουλεύουν ξέγνοιαστοι και θα αποτραπεί ένα ενδεχόμενο ατύχημα με ό,τι αυτό θα σημάνει για τις σχέσεις των δύο χωρών». Παρά την ένταση και τον κίνδυνο η κατάσταση να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, επικράτησε τελικά λογική μέχρι να κάνει την εμφάνισή της η ελληνική ακτοφυλακή στην περιοχή των Ιμίων.

-Ad-