Έξαλλος ο Λέκκας για την πρόγνωση σεισμών: «Αυτό θα πρέπει να το ξεχάσουμε»

«Ο σεισμός ήταν πάρα πολύ μεγάλος, ορισμένα φαινόμενα συνετέλεσαν ώστε να ενισχυθούν τα σεισμικά κύματα αλλά οι ζημιές αναπτύσσονται σε κάθε είδος κτιρίου. Μπροστά μας έχουμε να κάνουμε με μία κατάρρευση σε σύγχρονη κατασκευή, πρόκειται για μία ιδιόρρυθμη κατάρρευση που την ερευνούμε», δήλωσε από την Αλβανία ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή «τεντιμπόηδες» με τον Μάνο Νιφλή και τον Άκη Παυλόπουλο, για τον αντισεισμικό σχεδιασμό της Αλβανίας, υπογράμμισε ότι «υπάρχουν ελλείψεις αλλά κτίρια που ήταν αρκετά καλά έπεσαν σοβάδες και εκεί εστιάζουμε κυρίως το ενδιαφέρον».

Ερωτηθείς αν ο σεισμός της Αλβανίας σχετίζεται με τον σεισμό που σημειώθηκε το πρωί στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης , ο κ. Λέκκας απάντησε:«Είναι χρονική σύμπτωση όντως αλλά επειδή το σεισμικό πλαίσιο της Αλβανίας και της Ελλάδας εντάσσονται στον ίδιο κύκλο όμως έχουν τεράστιες διαφοροποιήσεις σε σχέση με τη γειτνίασή τους».

«Δεν περιμένουμε μετασεισμούς από τον σημερινό σεισμό γιατί είναι ένας σεισμός βάθους. Από εκεί και πέρα, πρέπει να τονίσω ότι δεν υπάρχει πρόγνωση σεισμών. Αυτό θα πρέπει να το ξεχάσουμε. Είναι μία καραμέλα που την γυρίζουν διαρκώς κάποιοι άνθρωποι για διαφόρους λόγους. Η ρεαλιστική προσέγγιση είναι ότι δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνει επόμενος σεισμός», τόνισε ο κ. Λέκκας προσθέτοντας πως «πραγματικά, αν γίνει κάποιος σεισμός θα είναι ένα τυχαίο γεγονός το οποίο βασίζεται σε κάποια αίτια τα οποία δεν ξέρουμε. Συνεπώς, εκείνο το οποίο κάνουμε και ως ΟΑΣΠ είναι να προετοιμαζόμαστε επαρκώς. Υπάρχει πάντα η πρόνοια για νέες κανονιστικές διατάξεις, οι οποίες σιγά- σιγά θεσμοθετούνται και μπαίνουν στη φάση της εφαρμογής από το ΤΕΕ, από τους μηχανικούς».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Τ. Τζήκας: Ο προϋπολογισμός της ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου παραμένει στα 300 εκατ. ευρώ
12 Μαρτίου, 2025
Έντονες ζυμώσεις για τον ανασχηματισμό: Τα πρόσωπα «κλειδιά» – Ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν
12 Μαρτίου, 2025
Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το πληροφοριακό σύστημα για την καταγραφή, διαχείριση και έλεγχο των προστίμων της ΕΛΑΣ
12 Μαρτίου, 2025
Αμαλιάδα: Το προφορικό αίτημα της ΕΛ.ΑΣ στην τριμελή επιτροπή
12 Μαρτίου, 2025
Βόλος: Σπαραγμός στην κηδεία της Κερασίας και του Κώστα, του νιόπαντρου ζευγαριού που σκοτώθηκε σε τροχαίο
12 Μαρτίου, 2025
Υπόθεση Αμαλιάδας: Αναλαμβάνει η Τριμελής Επιτροπή Ιατροδικαστών – Θα επανεξετάσει το πόρισμα Γκότση
12 Μαρτίου, 2025
Φωτιά σε διαμέρισμα στο Παγκράτι – Απεγκλωβίστηκαν άνθρωποι από το κτίριο
12 Μαρτίου, 2025
Κίνηση στους δρόμους: Στο κόκκινο ο Κηφισός – Τροχαίο στην έξοδο της Μεταμόρφωσης
12 Μαρτίου, 2025
Πειραιάς: Θρίλερ με γυναίκα που εξαφανίστηκε σε πλοίο με προορισμό την Χίο
12 Μαρτίου, 2025
Τέμπη: Πώς εντόπισε η οικογένεια του Βάϊου Βλάχου πού είχαν μεταφερθεί τα χώματα από το ξεμπάζωμα
12 Μαρτίου, 2025