Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση – Και τι… δεν κατασχέθηκε

Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, μια εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας διευκόλυναν την παράνομη έξοδο αλλοδαπών από την επικράτεια προς χώρες της Ευρώπης, με τη χρήση ταξιδιωτικών εγγράφων είτε πλαστών είτε τρίτων προσώπων.

Στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε στις 29-10-2019 στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και στην Αθήνα, συνελήφθησαν τέσσερις Έλληνες άνδρες, ηλικίας 22, 28, 33 και 46 ετών, μέλη της σπείρας, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό. Επιπλέον, ταυτοποιήθηκε ένας 31χρονος αλλοδαπός συνεργός τους ο οποίος διαμένει στο εξωτερικό.

Δικογραφία για την εγκληματική οργάνωση
Σε βάρος τους, σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας, της διευκόλυνσης παράνομης εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτων χωρών, της κατοχή εγγράφων τρίτων προσώπων καθώς και για παράβαση του Νόμου περί όπλων.

Το Τμήμα Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων, πραγματοποιούσε έρευνα τους τελευταίους μήνες, με σκοπό την αποδόμηση εγκληματικού κυκλώματος διεθνικού χαρακτήρα, το οποίο δραστηριοποιούνταν, τουλάχιστον από το 2017, στην κατάρτιση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και στη διευκόλυνση εξόδου αλλοδαπών από την επικράτεια προς χώρες της Ευρώπης, μέσω αεροδρομίων.

Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση
Ο 46χρονος ο οποίος είχε αρχηγικό ρόλο, ήταν υπεύθυνος για τον εντοπισμό αλλοδαπών και για την οργάνωση του σχεδίου της διακίνησης. Ταυτόχρονα, βοηθητικά στον εντοπισμό των αλλοδαπών, λειτουργούσε και ο 31χρονος που έμενε στο εξωτερικό.

Οι συναντήσεις με τους υποψήφιους “πελάτες” αλλοδαπούς, πραγματοποιούνταν σε καφετέρια στον Κολωνό, ιδιοκτησίας ενός εκ των συνεργών του

Επιπλέον, ο 46χρονος αναλάμβανε και την κατάλληλη προετοιμασία των αλλοδαπών, δίνοντας τους οδηγίες για την συμπεριφορά τους, τους προμήθευε με όλα τα απαραίτητα είδη ένδυσης και αξεσουάρ, ώστε να μοιάζουν με ταξιδιώτες ενώ ακόμη τους συνόδευε, είτε ο ίδιος είτε οι υπόλοιποι συνεργοί, στα αεροδρόμια αναχώρησης. Σημειώνεται ότι, οι κατευθυντήριες οδηγίες δίνονταν αδιάκοπα μέχρι και μετά την άφιξη τους στους προορισμούς.

Το κόστος της διακίνησης ανέρχονταν στο ποσό των 13.000 ευρώ.

Και τι… δεν κατασχέθηκε
Κατασχέθηκαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, έγγραφα τρίτων προσώπων, συσκευή ελέγχου γνησιότητας εγγράφων, πιστόλι, το χρηματικό ποσό των -5.030- ευρώ καθώς και μεγάλος αριθμός ψηφιακών μέσων (κινητά, υπολογιστές κλπ).εγκληματική οργάνωση
Ο 46χρονος είχε απασχολήσει στο παρελθόν για τέλεση ίδιων αδικημάτων το 2014. Περαιτέρω, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθη ένας υπό διακίνηση αλλοδαπός στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, καθώς δύο (2) ακόμη για κατοχή ναρκωτικών.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών

-Ad-