Εξώδικο για την «περιφορά της Πρωτοψάλτη»

Eξώδικο απέστειλε ο Δικηγόρος Αθηνών Νικόλαος Αντωνιάδης προς τον Αρχηγό της Ελληνικής αστυνομίας κ. Μιχαήλ Καραμαλάκη για να εφαρμοστεί ο Νόμος και να επιβληθούν τα πρόστιμα όπως έγινε και στην περίπτωση της περιφοράς εικόνας στο Αίγιο και για την περιφορά κινητής Συναυλίας της Αλκ.Πρωτοψάλτη που μάλιστα είχε πλήθος κόσμου από όπου περνούσε παραβιάζοντας τις σχετικές Π.Ν.Π και Νόμο.

Διαβάστε παρακάτω όλο το εξώδικο:

(ΠΡΟ ΠΑΣΗΣ ΕΠΙΔΟΣΕΩΣ)

Νικολάου Αντωνιάδη, δικηγόρου Αθηνών, Α.Μ. Δ.Σ.Α. 17494 – Τηλ.: 6971540626 – Email: [email protected]

ΠΡΟΣ

Μιχαήλ Καραμαλάκη, Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας, οδός Π. Κανελλοπούλου αρ. 4, Αθήνα.

Όπως γνωρίζετε, για την προστασία της δημόσιας υγείας από τη μετάδοση του κορωνοϊού, έχουν απαγορευτεί η μετακίνηση των πολιτών και οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων, πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων.

Η Ελληνική Αστυνομία έχει αναλάβει τον έλεγχο της τήρησης της σχετικής απαγόρευσης και την επιβολή προστίμων στους παραβάτες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των ημερών του Πάσχα, ήταν η επιβολή προστίμου από αστυνομικούς υπαλλήλους, και η αφαίρεση των πινακίδων οχήματος που μετέφερε την εικόνα της Παναγίας Τρυπητής στο Αίγιο. Σημειώνεται ότι κατά την ως άνω μεταφορά της εικόνας της Παναγίας, ουδείς έτερος συνόδευε το όχημα, πλην των επιβαινόντων σε αυτό.

Τις τελευταίες ώρες, ευρύτατη δημοσιότητα έλαβε το γεγονός της συναυλίας της τραγουδοποιού Άλκηστης Πρωτοψάλτη στους δρόμους της Αθήνας, η οποία κινείτο σε αντίστοιχο όχημα με αυτό της περιφοράς της εικόνας της Παναγίας στο Αίγιο, τη συνοδεία πλήθους συνωστιζόμενων ανθρώπων, σε πολλαπλάσιο του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού των 10 ατόμων.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά, ορισμένα εκ των οποίων ενδεικτικά σας αποστέλλω συνημμένα, ο περιφερόμενος θίασος πέρασε από το Μέγαρο Μαξίμου, ο ίδιος δε ο πρωθυπουργός εξήλθε του Μεγάρου και ενετάχθη στο πλήθος που ακολουθούσε το όχημα επί του οποίου επέβαινε η κ. Πρωτοψάλτη, φωτογραφιζόμενος από πλήθος επίσης, συνωστιζόμενων φωτογράφων, οι οποίοι μόνο τυχαία δεν μπορεί να βρίσκονταν στο σημείο αυτό, σε ένα καλλιτεχνικό γεγονός, άλλωστε, το οποίο οργανώθηκε από τον ίδιο τον δήμαρχο Αθηναίων, κ. Κώστα Μπακογιάννη.

Στο σημείο αυτό, όμως, εκτός από την κ. Πρωτοψάλτη, τους συνεργάτες της, το πλήθος, τον πρωθυπουργό και τους φωτογράφους, βρίσκονταν και αστυνομικοί υπάλληλοι.

Δεδομένου ότι οι σχετικές ως άνω απαγορεύσεις δεν έχουν εισέτι αρθεί, ο δε ο υφυπουργός πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιάς, μόλις μία ημέρα μετά το ανωτέρω συμβάν, ανέφερε ότι:

Σήμερα παρατηρήθηκε αυξημένη κίνηση και λόγω του καιρού. Θέλω να υπενθυμίσω ότι τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν απολύτως όπως ισχύουν και τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Και είμαι αναγκασμένος να το τονίσω μιας και το τελευταίο 24ωρο παρατηρήθηκε μεγάλος αριθμός άσκοπων μετακινήσεων ειδικά στα δύο μητροπολιτικά κέντρα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Μέχρι τις 4 Μαϊου συνεχίζουμε να τηρούμε πιστά τα μέτρα. Συνεχίζουμε να μένουμε στο σπίτι μέχρι να πετύχουμε το στόχο μας. Η πορεία είναι δύσκολη αλλά για να βγούμε νικητές πρέπει να παραμείνουμε στο σπίτι και μόνο στο σπίτι,

παρακαλώ όπως με ενημερώσετε,

α) εάν υπήρχε άδεια για την ως άνω κινητή συναυλία και τη συμμετοχή όλων των ανωτέρω προσώπων σε αυτήν, δεδομένου ότι οι εξαιρέσεις για τη μετακίνηση των πολιτών είναι συγκεκριμένες και δεν προκύπτει από το περιεχόμενό τους ότι η εν λόγω κινητή συναυλία υπάγεται σε κάποια από αυτές, ενώ σε κάθε περίπτωση το παρευρισκόμενο πλήθος ξεπερνούσε κατά πολύ τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό των 10 ατόμων σε δημόσιες συναθροίσεις, ούτε μεταξύ των ατόμων αυτών υπήρχε η προβλεπόμενη απόσταση των δύο μέτρων,

β) σε περίπτωση που δεν υπήρχε η άδεια αυτή, εάν επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες κυρώσεις στους παραβάτες από τους παρευσρισκόμενους αστυνομικούς υπαλλήλους,

γ) σε περίπτωση που δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις, ποια μέτρα σκοπεύετε να λάβετε σε βάρος των αστυνομικών υπαλλήλων που παρέλειψαν να τις επιβάλουν και σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να αναζητηθούν οι παραβάτες και να επιβληθούν εν τέλει οι κυρώσεις αυτές.

Με τη ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μου, αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει την παρούσα στον κ. Μιχαήλ Καραμαλάκη, Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας, προς γνώση του και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας ολόκληρη την παρούσα στην έκθεση επίδοσής της.

Αθήνα, 26 Απριλίου 2020

Ο Αιτών-Αναφέρων Δικηγόρος

Η επικαιρότη

-Ad-