Έξοδος από την καραντίνα: Τα 5 στάδια & οι ημερομηνίες

Με ολοένα αυξανόμενα μηνύματα για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας η κυβέρνηση επιχειρεί τα τελευταία 24ωρα να δείξει στους πολίτες το φως στο τούνελ της υγειονομικής κρίσης.

Το κυβερνητικό επιτελείο ανησυχεί για τυχόν χαλάρωση το Πάσχα και για την κόπωση της κοινωνίας μετά από τέσσερις εβδομάδες απαγορεύσεων εξού και διαφαίνεται μια προσπάθεια να οριοθετηθεί άμεσος ορίζοντας εξόδου παράλληλα με τις προειδοποιήσεις για την κρισιμότητα των επόμενων ημερών.

Για δεύτερη φορά μετά το διάγγελμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε χθες στο σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προανήγγειλε μια πρώτη ενημέρωση των πολιτών πριν από τις 27 Απριλίου για τους άξονες της κεντρικής στρατηγικής που θα ακολουθήσει.

Διάφορα σενάρια καταρτίζονται από το Μαξίμου ωστόσο υπάρχουν προβληματισμοί κενά και γρίφοι. Φαίνεται πάντως ότι οι μέχρι στιγμής προτάσεις για τα πότε και πώς της επανόδου αναδεικνύουν πέντε μεγάλες φάσεις στο δίμηνο Μαΐου Ιουνίου.

Τι προβλέπει το σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ»:

Αρχές Μαΐου – Κυκλοφορία με εξαιρέσεις: Θα εξαιρεθούν οι ευάλωτες ομάδες, ηλικιωμένοι, χρόνια πάσχοντες κ.λ.π. Πρώτα η κυκλοφορία εντός αστικών κέντρων και έπειτα τα υπεραστικά ταξίδια.

4-10 Μαΐου – Αποφάσεις με δόσεις για τα μαγαζιά: Η προετοιμασία για το άνοιγμα της αγοράς. Προηγούνται τα μικρά εμπορικά ίσως και τα κομμωτήρια, ακολουθούν εστιατόρια και καφέ και τελευταία τα πολυκαταστήματα θα λειτουργούν με τις σημερινές προϋποθέσεις των σουπερμάρκετ και φαρμακείων. Τελευταίοι στη λίστα οι χώροι μαζικού συγχρωτισμού κινηματογράφοι θέατρα παραλίες.

Μετά τις 10 Μαΐου – Σταδιακή επιστροφή στα σχολεία: Μετά το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου αναμένονται οι αποφάσεις. Επιχειρείται το άνοιγμα σταδιακά όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Ιούνιος – Ελεύθερες αεροπορικές συνδέσεις: Για τον Ιούνιο προβλέπεται πλάνο επαναφοράς των αεροπορικών συνδέσεων.

Μετά τις 15 Ιουνίου – Τελευταίες οι τουριστικές επιχειρήσεις: Μετά τις 15 Ιουνίου προβλέπεται σταδιακό άνοιγμα της τουριστικής αγοράς.

Πληροφορίες: ΤΑ ΝΕΑ