Εξομολόγηση μέσω τηλεφώνου συστήνουν οι ιερείς στην Κύπρο

Η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου συστήνει στους πιστούς κατά τις ημέρες προ του Πάσχα και της Αγίας Εβδομάδας να αξιοποιήσουν την τεχνολογία, να προσεύχονται στο σπίτι τους με το κομποσχοίνι ή το Προσευχητάριο τους και για το προσωπικό τους καλό, αλλά και για να ξεπεράσει η ανθρωπότητα το κακό που αντιμετωπίζει με την εμφάνιση της επιδημίας του κορονοϊού. Ειδικά δε όσον αφορά το θέμα της εξομολόγησης, ο Πρωτοσύγγελος της Μητρόπολης, Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Κκαράς, συστήνει στους πιστούς να κάνουν χρήση του κινητού τους τηλεφώνου, να επικοινωνούν με τον πνευματικό τους και να συνομιλούν μαζί του.

Ο Πρωτοσύγγελος της Μητρόπολης Κωνσταντίας ανέφερε επίσης ότι όσον αφορά την Μητροπολιτική Περιφέρεια της Αμμοχώστου αυτό εφαρμόζεται ήδη από τους πνευματικούς πατέρες. Και πάρα πολλοί πιστοί καταφεύγουν σε αυτή την οδό για να εξομολογηθούν, είτε να εκφράσουν απορίες στους πνευματικούς τους. Φροντίσαμε, τόνισε ο Αρχιμανδρίτης Α. Κκαράς, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διέρχεται η Πατρίδα μας, να μην αφήσουμε το ποίμνιο μας αποίμαντο.

Δηλαδή, να μην μπορεί να εξομολογηθεί, ή να εκφράσει κάποια αγωνία ή προβληματισμό του στον πνευματικό του πατέρα. Επικρατούν, επισήμανε, δύσκολες συνθήκες, κινδυνεύουν οι Πιστοί και όχι η Πίστη και ως εκ τούτου η Μητρόπολη Κωνσταντίας αποφεύγει τις κατά πρόσωπο συναντήσεις ιερέων με πιστούς και για όσον αφορά το Μυστήριο της Εξομολόγησης. Πρόσθεσε πως με αυτόν τον τρόπο κανένας ιερέας άθελα του δεν θα καταστεί εστία μετάδοσης του ιού, στο πλήρωμα της Εκκλησίας, πράγμα που θα έθλιβε πολύ και είναι απευκταίο. Υπενθύμισε επίσης ότι οι πλείστοι πιστοί εξομολογήθηκαν έως και πριν από δύο τουλάχιστον μήνες «και θα έχουν την ευκαιρία να το επαναλάβουν με ασφάλεια μόλις περάσει αυτό το κακό, αυτή η δυσκολία που διέρχεται η Πατρίδα μας αλλά και όλη η ανθρωπότητα». «Ασφαλώς τότε θα αναμένουμε το ποίμνιο μας που επιθυμεί να προσέλθει για εξομολόγηση και για να του διαβάσουμε εάν επιθυμεί και συγχωρητική ευχή», είπε επίσης ο Αρχιμανδρίτης Α. Κκαράς.

Κάλεσε παράλληλα τους πιστούς αυτές τις μέρες να προσεύχονται εκ βάθους ψυχής για απαλλαγή από την επιδημία του κορωνοϊού το συντομότερο. Και στις 27 Μαΐου, είπε, 40 μέρες μετά την Κυριακή του Πάσχα, ημέρα Τετάρτη «που η Εκκλησία εορτάζει την Απόδοση του Πάσχα και ψάλλεται η αναστάσιμη ακολουθία, οι Ιεροί Ναοί του τόπου μας και σε όλο τον κόσμο να είναι πλήρεις πιστών, που με χαρά και ασφάλεια όσον αφορά την υγεία τους, θα εορτάσουν την Ανάσταση του Κυρίου».

Πηγή: philenews.com